Perustelut
Ruskon kunnassa toteutettiin vuonna 2024 kaksi laajaa hyvinvointikyselyä: esihenkilöille sekä koko henkilöstölle. Kyselyiden tavoitteena oli selvittää henkilöstön kokemuksia työhyvinvoinnista, esihenkilötyön tuesta, työyhteisön ilmapiiristä sekät työssä jaksamisesta.
Kyselyt toteutettiin Kevan verkkotyökalulla ja niiden tuloksia verrattiin sekä vuoden 2023 kyselyyn että Kevan keskisuurten kuntien vertailuaineistoon. Esihenkilökysely toteutettiin kesäkuussa 2024, ja siihen vastasi 15 esihenkilöä, mikä tarkoitti 88,2 % suuruista vastausprosenttia. Henkilöstökysely toteutettiin marras-joulukuussa 2024, ja siihen vastasi 151 työntekijää vastausprosentin ollessa 64 %.
Esihenkilöiden kyselyn tulokset käsiteltiin jo kesäkuussa esihenkilöiden kehittämispäivässä, ja koko henkilöstön kyselyn tulokset esiteltiin ensin esihenkilöille joulukuussa 2024. Tämän jälkeen ne jaettiin koko henkilöstölle intranetissä ja tarvittaessa Teams-tilaisuuksissa alkuvuonna 2025. Toimialoille jaettiin työyksikkökohtaiset tulosraportit, ja helmikuussa 2025 ne käsiteltiin YT-neuvottelukunnassa. Toimialoilla ja toimintayksiköissä tehdään tulosten perusteella kehittämissuunnitelmat maaliskuuhun 2025 mennessä, ja (kunnanhallituksen 9.1.2023 § 3 hyväksymää) työhyvinvointisuunnitelmaa päivitetään kevään 2025 aikana.
Tulosten perusteella voidaan todeta, että työhyvinvointi Ruskon kunnassa on keskimäärin hyvällä tasolla, mutta jonkin verran vaihtelua ja uusia kehittämiskohteita on noussut esiin. Esihenkilöt kokevat työnsä merkitykselliseksi ja vastuualueensa selkeiksi, mutta esihenkilötyön tukea ja kehittämistä tarvitaan lisää. Vastausten mukaan palkitsemiskäytännöissä on kehitettävää, ja esihenkilöt kokevat työmääränsä kasvaneen. Henkilöstökyselyn mukaan työyhteisön ilmapiiri on pääosin hyvä, ja perehdytys on kehittynyt, mutta työajan riittävyys ja resurssien hallinta ovat edelleen haasteita.Tyytyväisyys organisaation johtamiseen on hieman laskenut, ja työnantajan ja työntekijöiden väliseen viestintään kaivataan lisää avoimuutta. 76 % työntekijöistä suosittelisi työpaikkaansa tuttavalleen, mutta tulos on hieman laskenut viime vuodesta.
Kehittämistoimenpiteet kohdistuvat erityisesti resurssien hallintaan ja työajan riittävyyteen, organisaation johtamisen ja avoimuuden parantamiseen, palautteen hyödyntämiseen sekä yksiköiden välisen yhteistyön vahvistamiseen. Toimenpiteitä on jo käynnistetty, esimerkiksi esihenkilöille on tehty koulutustarvekysely ja työterveyshuollon kanssa on sovittu toimenpiteitä varhaisen puuttumisen tehostamiseksi, sairauspoissaolojen seuraamiseksi sekä työyksikkökohtaisiksi interventioiksi. Esihenkilöiden vertaistukea jatketaan aiemmin sovittuun tapaan. Lisäksi esihenkilöiden ja kunnan johdon vuoropuhelua on lisätty järjestämällä suoria tapaamisia. Olennaisessa roolissa ovat toimialojen omat kehittämistoimet, joihin on tarvittaessa saatavissa tukea, ja joiden etenemistä seurataan vuoden aikana. Uusi työhyvinvointikysely toteutetaan loppuvuonna 2025. Tarkempia kyselytuloksia ja kehittämistoimenpiteitä tullaan esittelemään kunnanhallituksen kokouksessa hyvinvointijohtajan toimesta.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi
Kunnanhallitus päättää merkitä työhyvinvointikyselyjen tulokset tietoonsa saatetuksi.
Päätös
Kunnanhallitus päätti merkitä työhyvinvointikyselyjen tulokset tietoonsa saatetuksi.