Perustelut
Kunnanhallitus on käsitellyt rakennusjärjestysehdotusta 7.10.2024 § 197 ja päättänyt, että rakennusjärjestys lähetetään teknisen lautakunnan sekä rakennus- ja ympäristölautakunnan käsiteltäväksi. Tarkoituksena on, että rakennusjärjestys saataisiin kunnanvaltuustoon marraskuussa ja sitä ennen se asetettaisiin nähtäville sekä siitä pyydettäisiin lausunnot kunnan ulkopuolisilta tahoilta.
RakL 28 §:n mukaan nykyisin voimassa oleva rakennusjärjestys tulee uudistaa 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain mukaiseksi viimeistään kahden vuoden kuluessa lain voimaan tulosta. Rakennusjärjestyksen määräyksiä ei saa soveltaa, jos yleis- ja asemakaavassa tai muussa sitä ylemmän asteisessa säädöksessä asiasta toisin säädetään. Rakennusjärjestyksen hyväksyy kunnanvaltuusto (MRL 19 §). Rakentamislain voimaan tullessa oleviin rakennusjärjestyksiin sovelletaan 17 §:n (rakennusjärjestys) asemesta tämän lain voimaan tullessa voimassa olleita säännöksiä, kunnes rakennusjärjestys on muutettu tämän lain mukaiseksi ja muutos on tullut voimaan, enintään kuitenkin kahden vuoden ajan tämän lain voimaantulosta. Tämä aiheuttaisi kuitenkin sekaannusta, koska nykyisessä rakennusjärjestyksessä on mm. määrätty toimenpideilmoituksista ja toimenpideluvista, joiden soveltaminen päättyy vuoden 2024 loppuun. Rakentamislaki vapauttaa useita nykyisen lain mukaisia rakennustöitä luvan tarpeesta.
Valmistelun sisällöllisenä pohjana toimii nykyinen vuonna 2010 hyväksytty rakennusjärjestys sekä Kuntaliiton laatima mallirakennusjärjestys (julkaistu 25.9.2024). Laki on kuitenkin muuttunut niin suurilta osin, että pelkkä vanhan rakennusjärjestyksen päivitys ei ole muodollisesti soveltuvaa. Rakentamisen määrää koskeva määräys ehdotetaan pysyvän samana kuin nykyisin, 10 %. Rakennuspaikan pinta-alavaatimus olisi sama kuin nykyisin, 5000 m², mutta vesi- ja viemäriverkostoon liitettävissä oleva rakennuspaikka voisi olla puolet pienempi. Olisi myös poikkeusehto, joka on nykyisessäkin rakennusjärjestyksessä. Tämä johtuu Vahdon kunnan aikana muodostetuista rakentamattomista kiinteistöistä. Siihen on lisätty viittaus rakentamislain pykälään 45, jossa on määrätty 1000 m² pinta-alasta. Nykyisessä maankäyttö- ja rakennuslaissa on määrätty 2000 m².
Pykälän liitteenä on rakennusjärjestyksen laatimisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma, Kuntaliiton mallirakennusjärjestys, uusi rakennusjärjestysehdotus ja nykyisin voimassa oleva Ruskon kunnan rakennusjärjestys.
Ehdotus
Esittelijä
-
Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi
Rakennus- ja ympäristölautakunta keskustelee rakennusjärjestysehdotuksesta ja antaa sen jälkeen lausuntonsa.
Päätös
Rakennus- ja ympäristölautakunta antaa lausuntonaan, että rakennusjärjestysehdotukseen tehdään seuraavat muutokset teknisen lautakunnan lausunnon lisäksi:
7.1 Yleiset määräykset
Rakennukseen kiinni tai rakennuksesta alle 8 metrin etäisyydelle sijoitettu jätesuoja edellyttää riittävää palo-osastointia.
19.1 Rakentamisen määrä
Uudelle vähintään 2 hehtaarin asuinrakennuspaikalle saa rakentaa (1–3) hevosen tai ponin tallin. Tallipaikkoja voi olla enemmän, mikäli rakennuspaikalla on riittävät ulkotarha- ja laidunalueet.
25.2 Eritysalueen yleiset määräykset
Arvokkaille kulttuuriympäristö- ja maisema-alueille rakentamista suunniteltaessa on erityistä huomiota kiinnitettävä rakennuskohteen sijoittumiseen ympäristöön, maisemaan ja rakennuskantaan. Määräys ei koske RakL 42 §:n perusteella luvanvaraisuudesta vapautettuja rakennuskohteita. Alueella olevaa rakennuskantaa ja pihapiirejä tulee säilyttää ja korjata perinteitä vaalien. Rakentamisen tulee tapahtua alueen kulttuurihistoriallisia ja maisemallisia arvoja huomioiden.
25.4 Selvitysvaatimukset
Rakennettaessa uudis- tai lisärakennus sellaiselle tontille, jonka asemakaava on ollut voimassa yli 13 vuotta, on tarkistettava tontin mahdolliset kulttuuriarvot. Kun toimenpide kohdistuu arvokkaaseen kulttuuriympäristökokonaisuuteen tai kohteeseen tai suojeltuun rakennukseen, on ennen kaupunkikuvaan vaikuttavien toimenpiteiden toteuttamista, käyttötarkoituksen tai sisätilojen muuttamista oltava hyvissä ajoin yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen sekä pyydettävä museoviranomaisen lausunto muutoshankkeesta ja kohteen kulttuurihistoriallisesta arvosta.
27.3 Määräys
Pilaantunut maaperä on puhdistettava rakennuspaikan osalta rakentamiseen soveltuvaksi ennen rakentamiseen ryhtymistä.
31.1 Yleiset määräykset
Rakentamisen suunnittelussa tulee huomioida puiden ja viheralueiden säilyttäminen ja lisääminen.
Mahdollisimman suuri osuus rakennuspaikasta on pyrittävä säilyttämään viherpeitteisenä ja vettä läpäisevänä. Viherpeitteisyyteen luetaan myös viherkatot.
Asemakaava-alueelle rakennettaessa on pyrittävä säilyttämään puut, joiden kaataminen ei ole rakentamisen kannalta välttämätöntä.
31.3 Selvitysvaatimus
Rakentamishankkeeseen ryhtyvän on viranomaisen pyynnöstä selvitettävä lupahakemuksessa, miten uhanalaiset eliölajit otetaan huomioon rakentamisen tai muun toimenpiteen yhteydessä.
42 § Tontin lumet
Tontilta on varattava tontin lumien varastoinnille riittävästi tilaa. Tontin lumia ei saa siirtää katu-, maantie- tai yksityistiealueelle.
43 Selvitysvaatimukset
Mikäli hulevedet imeytetään tontilla edellyttää se maaperätutkimusta ja sen perusteella tehtyä pohjarakennesuunnitelmaa.
45.2 Julkisen kaupunkitilan rannat ja laiturit
Julkisen kaupunkitilan laiturien tulee soveltua eri väestöryhmille.
49 § Työajoneuvojen ja laitteiden säilyttäminen rakennuspaikalla
Asemakaavassa asumista varten tarkoitetulla tontilla ei saa vakituisesti säilyttää sellaisia työajoneuvoja, työkoneita, laitteita tai tavaroita, joiden säilyttäminen ei perustu viranomaisen lupaan.
Pienehköjen veneiden, asuntoautojen, asuntovaunujen ja muiden vastaavien kulkuneuvojen kausiluonteinen säilyttäminen tontilla on sallittua.
Pykälä tarkastetaan kokouksessa.