Perustelut
Ruskon kunta on toimittanut 30.1.2023 päivätyllä hakemuksella Ruskon kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle (rakennus- ja ympäristölautakunta) ympäristönsuojelulain 39 §:n mukaisen ympäristöluvan jatkohakemuksen koskien Kaharintien kaatopaikan lopettamista ja maisemointia.
LUVAN HAKIJA
Ruskon kunta
Vanhatie 5
21290 RUSKO
Y-tunnus 0204524-5
Yhteyshenkilö: Mika Heinonen, tekninen johtaja / 0444333551
LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA TOIMIVALTAINEN VIRANOMAINEN
Ympäristönsuojelulaki 27 §
Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on asiassa toimivaltainen viranomainen ympäristönsuojeluasetuksen 2 §:n kohdan 12 mukaan. Ruskolla ympäristönsuojeluviranomaisena toimii rakennus- ja ympäristölautakunta.
ASIAN VIREILLE TULO
Hakemus on tullut vireille 30.1.2023. Hakemus on kuulutettu 7.2-15.3.2023 välisenä aikana Ruskon kunnan kotisivuilla osoitteessa www.rusko.fi. Hakemuksen vireilläolosta on ilmoitettu Turun tienoo-lehdessä 9.2.2023, ja lähinaapureille kirjeitse.
SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ
Kaatopaikka-alue sijaitsee kiinteistöllä 704-404-4-133. Ruskon kunnan yleiskaavassa alue on merkitty maankaatopaikaksi (EK). Varsinais-Suomen maakuntakaavojen yhdistelmässä alue on osin TP (työpaikkatoimintojen alue) ja V (virkistysalue) -merkinnöillä. Alueen kokonaispinta-ala on noin 5,4 ha.
Alueen pohjoispuolella nousee Orsmäki, kiinteistön itäreuna on lähes luonnontilaista metsää, ja alueen eteläpuolelle, kaatopaikka-alueen ja Kaharintien välissä on muutamia asuinkiinteistöjä. Alueen länsipuolella sijaitsee Päällistöntie ja peltoa. Maankaatopaikan kiinteistön lähiympäristö on maa- ja metsätalousvaltaista haja-asutusaluetta.
Alueen luontoarvot ovat tavanomaiset. Merkittäviä luontokohteita ei sijaitse toiminta-alueen läheisyydessä.
Alue ei ole pohjavesialuetta. Lähin luokiteltu pohjavesialue, Munittulan pohjavesialue, sijaitsee reilun kilometrin päässä lounaassa.
HAKEMUKSEN MUKAINEN TOIMINTA
Alueella tapahtuva toiminta on maankaatopaikka-alueen jälkihoitoa ja maisemointia. Toiminnassa puhtaita maa-aineksia hyödynnetään alueen tasaamiseen. Penkat luiskataan. Pintavesiä varteen rakennetaan ojat suunnitelman mukaisesti. Nykyinen jyrkkä rinne loivennetaan mahdolliseen virkistyskäyttöön tulevaisuudessa. Lisäksi alueelta kaadetaan nykyistä puustoa, ja muotoilutöiden valmistuttua alueelle istutetaan uutta puustoa.
YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN
Toiminnassa ei synny jätteitä. Mikäli maastossa havaitaan olevan muuta kuin puhdasta maa-ainesta, erotellaan alueelle kuulumaton aines kuormasta ja kuljetetaan alueelta asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.
Toiminnasta ei arvioida aiheutuvan päästöjä vesistöön tai viemäriin. Ilmaan päätyviä päästöjä syntyy työkoneista ja mahdollisesta pölyämisestä. Vaikutusten arvioidaan jäävän paikallisiksi. Melupäästöjä aiheutuu työnaikaisesta työkoneiden käytöstä.
Riskit ja niihin varautuminen
Toimintaan liittyviä riskejä ovat lähinnä työkoneiden öljy- ja polttoainevuodot. Näitä varten kalustossa on imeytysainetta. Mikäli öljy- tai polttoainevuoto on suurempi, asiasta ilmoitetaan välittömästi kunnan tekniselle johtajalle ja edelleen ympäristölupaa valvovalle viranomaiselle.
Toiminnan vaikutusten tarkkailu
Maa-ainesta tarkastetaan silmämääräisesti muotoilun yhteydessä. Mikäli aineksen joukossa on esimerkiksi jotain muuta materiaalia (tiiliä, asfaltinkappaleita) se poistetaan, välivarastoidaan omalle kasalleen ja kuljetetaan pois alueelta asianmukaiseen käsittelyyn.
Alueen suotovesistä otetaan näyte kerran vuodessa. Näytteenotto tilataan ulkopuoliselta tutkimuslaitokselta. Alueelle asennetaan pohjaveden tarkkailuputki. Toiminnasta tullaan raportoimaan ympäristöluvan ehtojen mukaisesti ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Muutos hakemukseen
Hakija on jättänyt vastineen kanssa samassa yhteydessä muutospyynnön hakemukseen. Pyynnössä pyydetään, että ympäristölupa on voimassa 12 kk päätöksen lainvoimaisuudesta alkaen. Hakemuksessa voimassaoloaika oli 31.12.2023 asti. Muutoksen perusteena on lupakäsittelyn venynyt kesto, jota ei ollut otettu huomioon aikataulutuksessa.
ASIAN KÄSITTELY
Asian vireilläolosta tiedottaminen
Hakemus on tullut vireille 30.1.2023. Hakemus on kuulutettu 7.2-15.3.2023 välisenä aikana Ruskon kunnan kotisivuilla osoitteessa www.rusko.fi. Hakemuksen vireilläolosta on ilmoitettu Turun tienoo-lehdessä 9.2.2023, ja lähinaapureille kirjeitse.
Lausunnot
Lausunnot on pyydetty ELY-keskukselta sekä terveysvalvonnalta.
Raision ympäristöterveysvalvonnalla ei ole huomauttamista asiassa. ELY-keskuksen lausunnossa otettiin kantaa mm. vesitutkimusten riittävyyteen sekä toimenpiteiden toteuttamiseen alueella.
Muistutukset ja mielipiteet
Hakemuksesta jätettiin 3 naapureiden muistutusta. Asukkaiden yhteisen muistutuksen oli allekirjoittanut 13 lähialueen asukasta, viimeinen allekirjoitus toimitettiin kuulemisajan päätyttyä 1.4.2023.
Hakijan vastine
Hakija on antanut vastineen, jonka mukaan maisemointi on tarkoitus toteuttaa suunnitelman mukaisesti.
Lausunnot ja hakijan vastine ovat pöytäkirjan liitteenä, ja ne on otettu huomioon soveltuvin osin ympäristölupapäätöksen määräyksissä.
Ehdotus
Esittelijä
-
Marika Karulinna, marika.karulinna@mynamaki.fi
Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää myöntää Ruskon kunnalle ympäristöluvan maankaatopaikka-alueen lopettamiseen ja maisemointiin, sekä antaa asiassa jäljempänä esitetyt määräykset.
Lupamääräykset:
Toimintaa koskevat määräykset
1. Toimintaa tulee harjoittaa lupahakemuksessa esitetyllä tavalla siten, ettei siitä aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle, ympäristön pilaantumista, epäsiisteyttä, viihtyisyyden vähentymistä tai muuta näihin rinnastettavaa vaaraa tai haittaa. (YSL 7 §).
2. Kaatopaikka-alueen maisemointi ja jälkihoitaminen tulee aloittaa rakentamalla ojat vesien johtamiseksi siten, etteivät ne aiheuta vettymistä tai muuta haittaa naapurikiinteistöjen alueelle. Ojitukset tulee toteuttaa ennen muita alueella tehtäviä toimenpiteitä. Jätetäytön maamassojen muotoiluja ei tule aloittaa ennen kuin vesien johtamisjärjestelyt ovat valmiit. (VL §7).
3. Kiinteistöllä saa tehdä hakemuksessa esitettyjä maansiirto- ja työkoneilla tehtäviä toimenpiteitä arkisin klo 7.00-18.00 (YSL 7 §, NaapL 17 §).
4. Toiminta-alueen rajat on merkittävä maastoon. Töiden suorittamisen aikana ulkopuolisten pääsy työmaa-alueelle tulee estää vaaratilanteiden välttämiseksi.
5. Maisemoitavalle alueelle ei saa vastaanottaa muualta tuotavia maa-aineksia.
Melu, pöly ja tärinä
6. Maansiirtotyöt ja liikennöinti on järjestettävä niin, että pöly tai melu ei aiheuta haittoja ympäristössä. Pölyämistä on tarvittaessa estettävä kastelemalla (YSL 7 §, NaapL 17 §,).
7. Toiminnasta ei saa tärinän, maansortumien tai irtolohkareiden muodossa aiheutua haittaa tai vahinkoa ympäristössä oleskeleville tai asuville. Naapurikiinteistöille valuneet maamassat ja lohkareet on työn yhteydessä siirrettävä maankaatopaikan alueelle. (YSL 7 §).
Jätteet ja kemikaalit sekä maaperän suojelu
8. Alueella ei saa varastoida polttoaineita, eikä tankata tai huoltaa työssä käytettäviä koneita.
9. Mikäli pilaantunutta maata havaitaan työn edetessä, työ tulee keskeyttää, ja pilaantuneesta maasta on ilmoitettava välittömästi ympäristönsuojeluviranomaiselle. Maa-aineksen pilaantuneisuus on selvitettävä riittävässä laajuudessa, ja luvanhaltijan on ryhdyttävä tarpeellisiin toimiin puhdistustarpeen arvioimiseksi ja tarpeellisten puhdistustoimenpiteiden toteuttamiseksi.
10. Luvan haltijalla tulee olla valmiudet tuotantoalueella tapahtuvien konevaurioiden tai onnettomuuksien aiheuttamien ympäristövahinkojen torjuntaan.
11. Luvan haltijan tulee puhdistaa mahdollisessa vahinkotilanteessa pilaantunut maaperä.
12. Toiminnassa syntyviä vaarallisia jätteitä ei saa varastoida työmaalla. Vaaralliset jätteet tulee toimittaa sellaiselle toimijalle, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. (YSL 7 §, 45 §, JL 13 § ja 29 §, JA 8 § ja 9 §, VNp 659/1996, VNp 101/1997).
13. Toimintaa on harjoitettava siten, ettei jätteestä aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Toiminnasta mahdollisesti syntyvät hyödyntämiskelpoiset jätteet, kuten paperi-, pahvi-, metalli- ja puujätteet, tulee toimittaa asianmukaisesti hyödynnettäväksi sellaiselle toimijalle, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätettä. (YSL 7§, JL 13 § ja 29 §).
14. Toiminta, liikennöinti mukaan lukien, on alueella järjestettävä siten, ettei siitä aiheudu pinta- tai pohjavesien eikä maaperän likaantumista (YSL 7§ ja 16§).
15. Toiminta-alueella muodostuvat pintavedet tulee johtaa alueelta pois hallitusti siten, että ne ohjautuvat poispäin luokitellulta pohjavesialueelta (YSL 7§ ja 17§).
Häiriötilanteet, tarkkailu ja raportointi
16. Onnettomuuksista ja muista poikkeuksellisista häiriötilanteista on tehtävä välittömästi ilmoitus Ruskon ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä ryhdyttävä heti toimiin vahingosta aiheutuvan ympäristöhaitan ehkäisemiseksi (YSL 7 §).
17. Luvanhaltijan tulee toimittaa yksityiskohtainen pohja- ja pintavesien tarkkailusuunnitelma ennen maisemointitöiden aloittamista. Suunnitelmaan tulee sisällyttää tiedot käytettävistä tarkkailupisteistä, näytteidenoton ajoittamisesta sekä näytteenottomenetelmistä. Suunnitelmaan tulee sisällyttää myös referenssinäytteenotto.
Vesinäytteistä tulee hakemuksessa esitettyjen parametrien; aistinvarainen laatu, pH, sähkönjohtavuus, kiintoaine, sameus, väri, happi, CODMn, kokonaistyppi ja -fosfori, rauta, mangaani ja kloridi, lisäksi analysoida ainakin typpi (eri fraktiot), kokonaisfosfori, biologinen tai kemiallinen hapenkulutus, bakteerit, kloridi ja sähkönjohtavuus. Lisäksi näytteistä tulee määritellä metallit ja öljyhiilivedyt.
Tarkkailua tulee jatkaa vuosittain jälkitarkkailuna suunnitelman mukaisesti. Jälkitarkkailu voidaan lopettaa, kun tarkkailutulosten perusteella voidaan varmistua, että vaikutuksia ympäristöön ei ole.
18. Lopettamistoimista tulee tehdä kertaluontoinen raportti. Kirjanpitoon tulee merkitä:
- alueella toteutuneet työskentelyjaksot
- toiminnassa syntyneet jätteet ja niiden toimituspaikat
- siirrettyjen maa-ainesten määrä
- alueen toteutuneet pinnanmuodot
- alueen pinta- ja pohjavesien tarkkailutulokset sekä näihin perustuva arvio kaatopaikkatoiminnan vaikutuksesta ympäristöön
Kirjanpito tulee toimittaa valvontaviranomaiselle, kun työt on saatu päätökseen. (YSL 7 §).
19. Urakoitsijat ja asemaa hoitava henkilöstö tulee perehdyttää tämän ympäristöluvan ehtojen sekä poikkeuksellisten vahinkotilanteiden varalle. Toiminnasta vastaavan henkilön yhteystiedot tulee esittää Ruskon ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Toiminnan muuttaminen ja lopettaminen
20. Toiminnan olennaisesta muuttamisesta tai lopettamisesta tai toiminnanharjoittajan vaihtumisesta on ilmoitettava viipymättä Ruskon ympäristönsuojeluviranomaiselle. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti. (YSL 35 §).
Päätöksen perustelut
Yleiset perustelut
Kun toimintaa harjoitetaan tässä päätöksessä esitetyllä tavalla ja noudatetaan annettuja määräyksiä, toiminta täyttää ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten vaatimukset sekä ne vaatimukset, jotka luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla on säädetty.
Toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski sekä alueen kaavamääräykset.
Luvan voimassaoloaikaa on muutettu alkuperäisessä hakemuksessa esitetystä siten, että lupa-aikaa toimenpiteiden toteuttamiseksi on 12 kk luvan tultua lainvoimaiseksi. Ruskon kuntaa on velvoitettu toteuttamaan maankaatopaikan maisemointi, ja lopettamistoimille on saatava lainvoimainen ympäristölupa. Esitetty toteutusaika ei poikkea merkittävästi alkuperäisestä aikataulusta, eikä lupa-ajan muutokseen ole esitetty uusia toimenpiteitä. Alkuperäinen tavoiteaikataulu on ollut saada työt valmiiksi 31.12.2023 mennessä. Tuosta ajasta on kulunut noin 4 kk hakemuksen käsittelyyn.
Lupamääräysten perustelut
Lupapäätöksessä on ollut tarpeen antaa määräyksiä toiminta-aikojen ja toiminnan järjestämisen osalta, jotta toiminnasta ei aiheudu kohtuutonta haittaa ympäristöön, ja mahdollisia haittoja sekä vaaratilanteita voidaan ennaltaehkäistä. (Määräykset 1-5).
Toiminnasta ei saa aiheutua kohtuutonta melua, pölyämistä tai tärinää asumiseen käytettävillä alueilla. Mikäli toiminnasta myöhemmin ilmenee melua koskevia valituksia, voidaan toiminnanharjoittaja velvoittaa selvittämään melutasot sekä tarvittaessa vähentämään toiminnasta aiheutuvia meluhaittoja tai lyhentämään toiminta-aikoja. Toiminnasta ja siihen liittyvästä liikenteestä voi syntyä pölyämistä, joka voi aiheuttaa viihtyvyys- ja terveyshaittaa. Tämän vuoksi on ollut tarpeen antaa määräyksiä pölyn torjumiseksi. (määräykset 6, 7).
Määräykset 8 -15 on annettu pinta- ja pohjavesien sekä maaperän pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä jätelain asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi. Jätelain tarkoituksena on edistää kiertotaloutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. Jätteiden hyötykäyttö on ensisijainen käsittelyvaihtoehto.
Nykyinen ympäristönsuojelu
Ilmoitus poikkeuksellisesta tilanteesta on tehtävä aiheutuneiden ympäristövaikutusten ja korjaavien toimenpiteiden riittävyyden arvioimiseksi. (määräys 16).
Määräykset 17, 18 ja 19 on annettu valvonnan toteuttamiseksi.
Vastaus lausunnoissa, muistutuksissa ja mielipiteissä esitettyihin yksilöityihin vaatimuksiin
Lausunnoissa, muistutuksissa ja mielipiteissä esitetyt vaatimukset ja muut seikat on otettu huomioon päätöksen lupamääräyksistä ja niiden perusteluista ilmenevällä tavalla.
PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO
Tämä päätös on voimassa 12 kk luvan tultua lainvoimaiseksi. Kaikki lopettamistoimenpiteet tulee olla suoritettu luvan voimassaoloaikana.
Asetuksen noudattaminen
Jos asetuksella annetaan tämän lain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassa olosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava.
Mikäli toiminnassa tapahtuu olennainen muutos, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa.
SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET
Ympäristönsuojelulaki (527/2014)
Ympäristönsuojeluasetus (713/2014)
Jätelaki (646/2011)
Jäteasetus (978/2021)
Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920)
Terveydensuojelulaki (763/94)
KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN
Tämän ympäristöluvan käsittelystä peritään lupamaksu 1485 € (maankaatopaikka).
Maksun suuruus perustuu valtuuston hyväksymään taksaan.
PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO
Tämä päätös on lainvoimainen 6.6.2023, jos päätökseen ei haeta muutosta. Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksestä ilmoitetaan Ruskon kunnan verkkosivuilla. Asiakirjat valitusosoituksineen ovat nähtävillä Ruskon kunnan verkkosivuilla www.rusko.fi, kunta ja päätöksenteko, Päätöksenteko, Esityslistat, pöytäkirjat ja viranhaltijapäätökset.
TIEDOKSIANTO ASIANOSAISILLE
Tieto päätöksestä on jätetty postin kuljetettavaksi tavallisena kirjeenä asianosaisille osoitettuna. Asiassa, joka koskee kahta tai useampaa asianosaista yhteisesti, tiedoksianto toimitetaan yhteisessä asiakirjassa ilmoitetulle yhdyshenkilölle. Jollei yhdyshenkilöä ole ilmoitettu, tiedoksianto toimitetaan asiakirjan ensimmäiselle allekirjoittajalle. Vastaanottajan on ilmoitettava tiedoksisaannista muille allekirjoittajille (hallintolaki § 56).
Sähköpostilla:
Hakija, ympäristöterveydenhuolto, Varsinais-Suomen ELY-keskus.
MUUTOKSENHAKU
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019) säädetyllä tavalla. Valitus on tehtävä kirjallisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä päätöksestä annetun kuulutuksen julkaisemisesta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.