Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 19.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Ympäristöluvan vähäinen muutos / Soraliike Suovanen Ay / kallion louhinta ja murskaus

RUSDno-2022-333

Valmistelija

  • Laura Ahtiainen, laura.ahtiainen@mynamaki.fi

Perustelut

Soraliike Suovanen Ay on toimittanut Ruskon kuntaan ympäristönsuojelulain 89 §:n mukaisen ympäristölupamuutoshakemuksen, joka koskee louheen tuomista murskattavaksi muualta. Lisäksi hakemus sisältää ympäristönsuojelulain 199 §:n hakemuksen toiminnan aloittamisesta mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Hakemus, sen täydennys ja 2016 vuoden ympäristölupa ovat pykälän oheismateriaalina.

Luvan hakija

Soraliike Suovanen Ay
Jussilantie 11
23310 Vahto

Toiminta ja sen sijainti

Kallion louhinta ja murskaus
704-443-2-55 Jussila
Neittensountie 30, Vahto

Ruskon kunta, Vahdolla Hemmolan kylä, kiinteistö Jussila RN:o 2:55 (704-443-2-55 ). Kiinteistön omistaa Oiva Suovasen ja Markku Jussilan perikunnat. Toiminnanharjoittajalla on maanomistajan lupa ympäristöluvan hakemiseen. Alue on vuokrattu vuoteen 2026.

Luvan muuttaminen

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 89 §:n mukaan toiminnanharjoittaja voi hakea ympäristöluvan muuttamista.

Asian vireille tulo

Lupahakemus on tullut vireille 19.4.2022.

Haettu muutos

Murskausta alihankintana kertaluontoisesti 13 000 tn. Voimassa olevassa ympäristöluvassa myönnetty lupa louhia ja murskata 22 000 tn vuodessa. Jos myönnetään lupa murskata muualta tuotua louhetta, murskataan voimassaolevan luvan mukaista louhetta vähemmän, jolloin ympäristöhaitat eivät kasva.

Asian käsittely

Ympäristöluvan muutoksesta ei ole kuultu asianosaisia, sillä haetun muutoksen katsotaan olevan vähäinen. Hallintolain (434/2003) 34 § 2 momentin 5 kohdan mukaan asia voidaan ratkaista asianosaisia kuulematta, jos kuuleminen on ilmeisen tarpeetonta.

Toimintaa koskevat luvat ja sopimukset sekä kaavoitustilanne

Alue on ollut 20 vuotta kalliokiviaineksen ottoaluetta. Toimintaan on myönnetty ympäristölupa ja maa-aineslupa 15.12.2016.

Varsinais-Suomen maakuntakaavassa toiminta-alue sijoittuu maa- ja metsätalousvaltaiselle alueelle ja osayleiskaavassa EO-alueelle (maa-ainesten ottoalue).

Sijaintipaikka ja sen ympäristö

Alue sijaitsee Ruskon kunnan pohjoisosassa, noin 4 kilometrin päässä Vahdon keskustasta pohjoiseen, Hemmolan kylässä, Neittensuontien varrella. Alue on kallioista metsämaata ja lähimpään asuinrakennukseen on noin 900 metriä. Lähin loma-asunto sijaitsee 500 metrin päässä ottorintaman puolella. Kuhankuonon retkeilyalueen reitti on 1,4 kilometrin päässä. Lähimpään kouluun on 3 kilometriä. Alueen vieressä sijaitsee käytöstä poistettu kunnan kaatopaikka. Vahdon kunnanosan osayleiskaavan laadinnan yhteydessä alueesta on tehty luontoarvojen perusselvitys vuonna 2013. Toiminta-alueella tai sen läheisyydessä ei ole käytettävissä olevien tietojen perusteella erityisiä luonnon- tai maisemansuojelullisia arvoja.

Toiminta ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle, mutta rajautuu lounaisosastaan vedenhankintaan tärkeälle Kangenmiekan pohjavesialueeseen. Toiminta-alue sivuaa myös Vesihuhdan vedenottamon kaukosuojavyöhykettä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne-Marie Tuominen, anne-marie.tuominen@mynamaki.fi

Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta päättää hyväksyä haetun muutoksen Soraliike Suovanen Ay:lle. Kiinteistöllä 704-443-2-55 Jussila saa murskata noin 13 000 tonnia muutoshakemuksessa osoitetulta alueelta tuotua louhetta. Toiminnassa tulee noudattaa ympäristölupapäätöksen määräyksiä.

Päätöksen perustelut

Muutoshakemus koskee kertaluontoista louhekuormaa. Kiinteistöllä murskattava louheen määrä ei merkittävästi lisää ympäristönkuormitusta.

Ympäristölupapäätöksessä murskaamolle on määrätty em. tontilla sijoituspaikat, joista on tehty melunleviämislaskelmat ja määritelty tarvittavat meluntorjuntatoimenpiteet.

Louheen lastaus ja kuljetus louhintapaikalta murskaamolle, kuten myös kuorman purkaminen, tapahtuu kokonaan telakka- ja ympäristöluvan mukaisella alueella.

Noudattamalla kaikilta osin ympäristöluvassa annettuja määräyksiä, luvan muutoksen vaikutus ympäristövaikutuksiin jää vähäiseksi.

Käsittelymaksu ja sen määräytyminen

Muutoshakemuksen käsittelystä peritään Ruskon kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaulukon 55 €/h, yhteensä 330 € (6 x 55 €)

Lupapäätöksestä tiedottaminen

Päätös                                 Soraliike Suovanen Ay

Jäljennös                             Ruskon kunnanhallitus
(sähköisesti)                        Varsinais-Suomen ELY-keskus                            

Tiedote päätöksestä            asianosaisille

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Valitusosoitus on liitteenä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.