Hyvinvointilautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Pääkirjaston väistötilaratkaisut

RUSDno-2022-569

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Taustaa päätöksenteosta

Hyvinvointilautakunnan kokouksessa 8.2.2022 § 9 todettiin, että Ruskon pääkirjastossa on tehty viime vuoden aikana sisäilmaan liittyviä selvityksiä ja tutkimuksia, ja että saatujen tulosten perusteella pääkirjasto on päätetty sulkea toistaiseksi. Kirjastopalvelut on keskitetty Vahdon lähikirjastoon, jonka aukioloaikoja on laajennettu. Lisäksi on tilattu Turun kaupungilta kirjastoautopalveluja.

Hyvinvointilautakunta kävi läpi tilannekatsauksen sekä evästekeskustelun vaihtoehtoisista kiinteistö- ja palveluratkaisuista. Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö ja tekninen johtaja esittelevät asiaa kokouksessa.

Hyvinvointilautakunta päätti merkitä kirjastopalveluja koskevan tilannekatsauksen tietoonsa saatetuksi ja piti jatkovalmistelussa tärkeänä sitä, että kirjastopalvelut turvataan poikkeustilanteessakin koko kunnan alueella jollain väistötilaratkaisulla. Lisäksi lautakunta päätti ehdottaa yhteistä kokousta asiasta hyvinvointilautakunnan, teknisen lautakunnan ja opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kesken siinä vaiheessa, kun asiassa on edellytyksiä päätöksentekoon.

 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, teknisen lautakunta ja hyvinvointilautakunta pitivät 16.3. yhteiskokouksen § 16 Ruskon kunnan kiinteistöjen nykytilanteesta, koska kiinteistöasiat ovat poikkihallinnollisia ja mahdolliset ratkaisut koskevat kaikkia hallintokuntia. Kutsuttuina tilaisuudessa olivat lautakuntien lisäksi myös kiinteistötyöryhmä, kunnanjohtaja sekä kunnanhallituksen ja valtuuston puheenjohtajat, nuorisovaltuuston ja vanhus- ja vammaisneuvoston edustajat, ympäristöterveystarkastaja ja työterveyshuollosta vastaava.

Tilaisuudessa todettiin, että Ruskon kunnassa on tehty tarkempia rakenteita avaavia rakennetutkimuksia Ruskon kirjastossa, Pikku-Laukolan päiväkodissa ja Karhukallion päiväkodissa. Lisäksi Merttelän koulussa on pyydetty rakenteita avaava tutkimus, josta on saatu kustannusarvio, mutta lisämääräraha anomusta tutkimukseen ei olla vielä haettu kunnanhallitukselta ja valtuustolta.

Kokouksessa esiteltiin kuntotutkimuksia tehneen RTC Vahanen Turku Oy:n toimesta kuntotutkimusten tuloksia, kerrottiin Ruskon kunnan kiinteistöjen tilanteesta, avattiin tilannetta varhaiskasvatuksen näkökulmasta sekä kirjastopalveluiden osalta. Tilaisuuden tarkoituksena oli saada päättäjille selkeä kuva tilanteesta ja luoda pohjaa päätöksenteolle.

 

Keskustelutilaisuuden jälkeen hyvinvointilautakunta merkitsi kokouksessaan keskustelutilaisuudessa käsitellyt kiinteistöasiat tietoonsa saatetuksi. Samassa hyvinvointilautakunnan kokouksessa 16.3.2022 asiassa § 23 Pääkirjaston väistötilaratkaisut hyvinvointilautakunta totesi, että nykyisen pääkirjaston kiinteistön tilannetta ja jatkotoimia arvioidaan taloyhtiön toimesta, mutta päätöstä asiasta ei ole tiedossa. Teknisen toimen mukaan on kuitenkin ennakoitavaa, että nopeaa ratkaisua tilan käyttöönotolle ei ole odotetavissa. Myös mahdollisten väistötilaratkaisujen käyttöönotot edellyttävät valmisteluineen, hankintoineen, sopimusjärjestelyineen, mahdollisine muutos- ja asennustöineen, aineiston ja irtaimiston siirtelyineen vähintään kuukausien siirtymäajan. Tästä syystä todettiin, että on tarpeen päättää tulevien väistötilaratkaisujen jatkovalmistelusta mahdollisimman pian.

Samassa kokouksessa käytiin läpi kirjastopalvelujen järjestämiseen liittyviä vaatimuksia ja erityispiirteitä ja todettiin, että kunnalle asetettu kirjastopalveluiden lakisääteinen järjestämistehtävä toteutuu tarjoamalla kirjastopalvelu Vahdon lähikirjaston kautta. Lisäksi kirjastoauto pysähtyy toukokuun 2022 loppuun asti pääkirjaston edustalla keskustaajamassa. Vaikka verkkopalveluiden rooli ja kirjastojen näkyvyys onkin kasvanut hakeutuvan toiminnan kautta, kirjaston sijainnilla ja tiloilla on yhä keskeinen merkitys palveluiden järjestämisessä.  Keskeisimpiä käyttöön vaikuttavia tekijöitä on kirjaston sijainti.

Kirjastolain mukaan yleisen kirjaston on tarjottava myös tiloja harrastamiseen ja kansalaistoimintaan. Yleisten kirjastojen laatusuosituksissa kirjastotilaa käsitellään laajasti. Määrällisesti tuhatta asukasta kohden olisi varattava 100 m2. Kirjastorakennusten tulisi olla taajamien keskustoissa, eri-ikäisten käyttäjien helposti saavutettavissa sekä toimia yhteisöllisiä keskuksina. Kirjaston asiakkailla olisi oltava käytettävissään kirjastotoimintaan sopivat, riittävät, viihtyisät ja ajanmukaiset tilat. Kirjastotilojen kalustuksen on oltava muunneltavissa ja sen on mahdollistettava kirjastotilan monipuolinen käyttö ja toiminta. Laatusuosituksen mukaan houkuttelevat ja keskeisellä paikalla sijaitsevat kirjastot ovat tärkeitä ja arvostettuja toimijoita yhteisössään.

Pääkirjaston väistötilasta päätettäessä on tarpeen huomioida seuraavat toiminnan paikalliset erityispiirteet: Kirjaston yhteistyö ja tapahtumatuotanto kunnan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen kanssa on tiivistä; Lasten- ja nuortenaineiston osuus aineiston kierrossa on yli puolet; Aineistoa kulkee varauksina paljon: käsittely edellyttää säilytys- ja laskutilaa; Kirjastotilojen saavutettavuus ja esteettömyys; Kirjaston omatoimipalvelu; Keskustaajaman alueella asuu kunnan asukkaista valtaosa.

Samassa kokouksessa todettiin, että selvittelyn pohjalta eri väistötilavaihtoehdoiksi oli neljä tällä hetkellä tiedossa olevaa ehdotusta: Vanha nuorisotalo, vanha apteekin tila, erillinen moduuli- tai konttipohjainen väistötila sekä Ruskotalon juhlasali. Vaihtoehdoista kahteen liittyy terveysturvallisuuden kannalta tarkasti arvioitavia riskejä, useampaan vaihtoehtoon mahdollinen taloudellinen riski. Muita vaikutuksia on pyritty alustavasti arvioimaan alla ennakkoon. Kirjastopalveluiden kannalta olisi tärkeä taata riittävä neliömäärä kirjastonkäytön opetuksen ja mediakasvatuksen järjestämiseksi. Käyttäjien kannalta olisi aiheellista ottaa huomioon rakennuksen sijainti.

Tiedossa olleet väistötilavaihtoehdot 16.3.2022:

a) Vanha nuorisotalo

b) Vanha apteekin tila

c) Erillinen väistötila kontista tai moduulista

d) Ruskotalon juhlasali

Kokouksessa käsiteltiin em. tilojen osalta tehty vaikutusten ennakkoarviointi.

Lautakunta rajasi keskustelun jälkeen väistötilavaihtoehdot kahteen: c) Erillinen väistötila kontista tai moduulista tai d) Ruskotalon juhlasali. Näistä vaihtoehdoista järjestettiin äänestys, jonka tulokset alla: Sami Niemi d); Teiju Tammi d); Johanna Suokivi d); Henri Remander c); Juha Vuotinen c); Marju Teinikivi c); Mari Renberg c).

Hyvinvointilautakunta päätti äänestyksen jälkeen esittää kunnanhallitukselle päätettäväksi, että pääkirjastolle hankitaan tarvetta vastaavat vuokrattavat tilaelementit ja käynnistetään selvitys uudisrakennuksen toteuttamisen vaihtoehdoista.

Keskustelussa nähtiin myös tärkeänä, että väistötilaratkaisun ohella käynnistetään selvitys uudisrakennuksen toteuttamisen vaihtoehdoista sekä selvitetään vanhan nuorisotalon korjaustarpeet ja korjaamisen kustannusarvio.

 

Kunnanhallituksen kokouksessa 28.3.2022 todettiin, että lautakunnat (opetus,- hyvinvointi- ja tekninen lautakunta) ovat 16.3.2022 kokouksissaan käsitelleet päiväkotien ja kirjaston tilaratkaisuasioita väistötiloineen. Kunnanhallitus kävi keskustelua asiasta ja antoi ohjeita jatkotyöskentelyyn.

 

Kunnanhallituksen kokouksessa 11.4.2022 § 81 Kirjaston ja päiväkotien väistötila- ja tilaratkaisut sekä lisämäärärahaesitys todettiin, että kunnanhallituksen viime päätöksen jälkeen on asiaa valmisteltu edellisessä kokouksessa (28.3.2022) saadun ohjeistuksen mukaan seuraavasti:

-          Laukolan osalta erityisesti Laukolan koulun ympäristössä olevien tilojen hyödyntäminen selvitysten ajaksi. Ruskon kirjaston mahdollisia sijaintivaihtoehtoja.

-          Karhukallioon tehdään jo käynnissä olevia pienempiä remontteja ja kahden vuoden aikana kun koulu- ja varhaiskasvatusselvitys on saatu, tehdään lopullinen päiväkodin jatkon osalta.

-          Käynnistetään hankesuunnittelu ja pyydetään esittämään määrärahaa hankesuunnitteluun. Pyydetään esityksistä ja vaihtoehdoista valmistelemaan vaihtoehtoistaulukko.

-          Resurssipulan vuoksi selvitys joudutaan tekemään ostopalveluna, samassa yhteydessä tehdään myös Merttelän koulun rakenteita avaava tutkimus.

-          Tekninen lautakunta käsittelee asiaa 7.4. kokouksessaan. Koska selvityksen kustannuksista ei ole tarkkaa tietoa tekniselle lautakunnalle esitetään lisämäärärahaksi 100 000 €. Korjausten, tutkimusten ja selvitysten edetessä summa mahdollisesti tarkentuu. Kunnanhallituksen kokoukseen kutsutuille toimitetaan tieto teknisen lautakunnan päätöksestä perjantaina tai viimeistään kokouksessa.

-          Valtuustosalin käyttämisestä kirjaston väistötilana on aloitettu selvitystyö. Esityslistan oheismateriaalina on kirjastotoimen laatima kannanotto tilojen soveltuvuudesta kirjastotoimeen.

-          Tämän lisäksi tekniselle toimelle on annettu valmisteluohje lähteä selvittämään kiinteistöjen kokonaistilannetta kuntoarvioineen ja laatia kiinteistöjen ylläpito-ohjelma.

-          Lisäksi viime kokouksen jälkeen on laadittu lisäselvitys varhaiskasvatuksen tilatarpeista Vahdon kunnanosassa.

Kokouksessa ovat läsnä myös tekninen johtaja, varhaiskasvatusjohtaja sekä hyvinvointijohtaja.

Kunnanhallitus päätti lähettää kiinteistötyöryhmälle valmisteltavaksi lisämäärärahaesityksen ja pyytää, että kiinteistötyöryhmä valmistelee tekniselle lautakunnalle ja edelleen kunnanhallitukselle sekä valtuustolle mihin kiinteistöihin, milloin, miten ja missä laajuudessa sekä millä kustannuksilla selvitykset laaditaan. Sen lisäksi se esitti, että hyvinvointilautakunta jatkaa suunnittelua kirjaston väistötilan sijoittamisesta valtuustosaliin ja että tekninen palveluala vastaa tilaan tehtävästä riittävästä sisäilmatutkimuksesta, joka rahoitetaan teknisen budjetista.

 

Hyvinvointilautakunnan kokouksessa 26.4.2022 § 31 Pääkirjaston väistötilaratkaisut kunnantalon valtuustosalissa todettiin, että kunnanhallitus päätti 11.4.2022 osana asiaa § 81 Kirjaston ja päiväkotien väistötila- ja tilaratkaisut sekä lisämäärärahaesitys, että hyvinvointilautakunta jatkaa suunnittelua kirjaston väistötilan sijoittamisesta valtuustosaliin, ja että tekninen palveluala vastaa tilaan tehtävästä riittävästä sisäilmatutkimuksesta, joka rahoitetaan teknisen budjetista.

Kokouksessa esiteltiin tehtyä alustavaa suunnitelmaa väistötilaratkaisun edellyttämistä toimista sekä mahdollisesti valmistuneita sisäilmatutkimusten tuloksia.

Hyvinvointilautakunta merkitsi tiedokseen saatetuksi alustavat suunnitelmat sekä evästi jatkovalmistelua siten, että pyytää seuraavaan ylimääräiseen lautakunnan kokoukseen tekniseltä toimialalta kirjallisen vastauksen valtuustosalin sisäilmatutkimuksen tuloksista ja johtopäätöksistä, ns. vanhan apteekin soveltuvuudesta kirjaston mahdolliseksi varastotilaksi ja vanhan nuorisotalon kunnosta ja korjausarviosta. Lisäksi lautakunta evästi hyvinvointijohtajaa valmistelemaan ylimääräiseen kokoukseen toteutussuunnitelman kustannusarvioineen kirjastopalvelujen siirrosta ja tarvittavista muutostöistä valtuustosaliin.

 

Kunnanhallituksen kokouksessa 6.6.2022 asiassa § 109 Kiinteistöselvitys todettiin, että valtuusto päätti kokouksessaan 30.5.2022 §36 osoittaa 50.000 euron investointimäärärahan Karhukallion kiinteistön hankesuunnitelman laatimiseksi. Nuorisotalon mahdollisen saneerauksen osalta on oltu yhteydessä Varsin Hyvä ry:een. Yhdistyksen kautta on mahdollista saada hakemusmenettelyn perusteella rahoitusta. Rahoitusta myönnetään hankekohtaisesti. Lakisääteisiin menoihin tukea ei saa. Hankekohtainen yläraja on 100.000 euroa. Hakeminen pohjautuu hankesuunnitelman tekemiseen. Rakennusinvestoinnin ollessa kyseessä hakemuksessa tulee mm. esittää kustannusarvio ja tarjoukset sekä hankkeen tulee täyttää ELY-keskuksen määrittelemät yksikkökustannukset. Kokonaisuus voidaan pilkkoa pienempiin yksittäisiin hankkeisiin. Meneillään olevan ohjelmakauden viimeiset rahoitukset käsitellään syyskuun alun kokouksessa. Muuta kuin Varsin Hyvän kautta tulevaa rahoitusta voi hakea esimerkiksi Museovirastolta ja Kotiseutuliitolta.

Esityslistan oheismateriaalina oli Ruskon Nuorisotaloa koskeva sisäilmakatselmointiraportti.

Tekninen johtaja Mika Heinonen oli läsnä kunnanhallituksen kokouksessa. Lisäksi viime kokouksessa keskusteltaessa kirjaston väistötiloista sovittiin, että seuraavaan kokoukseen kutsutaan myös hyvinvointijohtaja sekä kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö.

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Jari Hjelm ja hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen alustivat kirjasto ja vapaa-aikapuolen näkemyksiä tulevaisuuden kirjastosta. Tekninen johtaja Mika Heinonen taas alusti kiinteistöasioita.

Kunnanhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi huomioiden keskustelussa esiin nostetut asiat.

 

Hyvinvointilautakunnan kokouksessa 14.6.2022 § 36 Kirjastopalvelujen tilannekatsaus ja toteuttamissuunnitelma väistötilaratkaisusta todettiin, että kunnanhallitus käsitteli kiinteistöselvityksessä 6.6.2022 § 109 sekä kirjastoasiaa että nuorisotaloasiaa, ja päätti yksimielisesti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Päätöksen liitteenä oli katselmuksen raportti vanhasta nuorisotalosta. Aikaisemmin em. kiinteistöasioita on käsitelty myös teknisessä lautakunnassa 12.5.2022, kunnanhallituksessa 23.5.2022 sekä valtuustossa 30.5.2022. Teknisen johtajan mukaan ns. vanhan apteekin kiinteistöä on tarvittaessa mahdollista käyttää pääkirjaston varastotilana.

Hyvinvointilautakunnan kokouksessa todettiin, että kiinteistöasioiden (ml. kirjaston väistötilaratkaisun) ollessa kuitenkin kesken ja uudelleen valmistelussa on syytä odottaa lopullisia selvityksiä ja päätöksiä, mutta käydä silti läpi alustava toteuttamissuunnitelma mahdollisesta väistötilaratkaisusta ja sen vaatimista muutostöistä valtuustosalissa. Kirjaston henkilöstön tekemää toteuttamissuunnitelmaa ja alustavia kustannuksia esiteltiin tarkemmin kokouksessa. Esitelty toteuttamissuunnitelma oli kuitenkin luonnos ja toteutuksen ja kustannusten osalta asiat tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Hyvinvointilautakunta päätti merkitä tilannekatsauksen ja toteuttamissuunnitelman tietoonsa saatetuksi ja antoi keskustelun pohjalta osaltaan seuraavat evästykset asian jatkovalmisteluun: 1) sisäilman osalta odotetaan käynnissä olevia selvityksiä ja niiden tulee olla riittäviä, jotta työympäristö on turvallinen, 2) kirjasto kokoaa kirjallisesti keskeisimmät vaikutukset palvelutasoon, mikäli väistötilaksi valitaan valtuustosali, 3) väistötilaan siirtymiseen liittyviin kustannuksiin tulee osoittaa määräraha.

 

Hyvinvointilautakunnan kokouksessa 30.8.2022 asiassa § 57 Määrärahamuutosanomus investointiprojektiin Esteettömyyskartoitukset ja -korjaukset (8031) todettiin, että valtuuston hyväksymässä talousarvion investointiprojektissa (8031) on varattu kunnan esteettömyyskartoituksiin ja -korjauksiin määrärahaa vuodelle 2022 yhteensä 70 000 euroa.

Esteettömyyttä on edistetty kunnassa kunnanhallituksen (10.8.2020 § 139) asettaman esteettömyystyöryhmän koordinoimana investointiprojekteihin varattujen määrärahojen puitteissa. Esteettömyystyöryhmään kuuluvat hyvinvointijohtaja (pj), kunnan insinööri, rakennustarkastaja, vanhus- ja vammaisneuvoston edustaja sekä alueellinen esteettömyyskoordinaattori.

Viime ja edellisen vuoden aikana mm. korjattiin pääkirjaston esteettömyyttä. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kuluvana vuonna oli tarkoitus kohdentaa korjaukset Vahdon lähikirjastoon. Lähikirjaston esteettömyyskorjausten osuus kokonaisuutena (ilman rakennemuutoksia) arvioitiin n. 40 000–50 000 euroksi (10.9.2021 tehtyjen esteettömyystarkastusten perusteella). Suunnitellulla korjauksella lähikirjaston vanhaa kiinteistöä ei kuitenkaan olisi saatu täydellisesti esteettömäksi. Työryhmä piti kuitenkin olennaisena sitä, että kunnan alueella on yksi lähes esteetön palvelupiste.

Nykyisessä tilanteessa pääkirjaston ollessa suljettuna, kunnassa ei ole esteetöntä kirjastotilaa. Pääkirjaston väistötilavaihtoehdoksi on tällä hetkellä suunniteltu mm. kunnantalon valtuustosalia. Siirrettäessä kirjastopalveluja tulevaan väistötilaan, osana muita esimerkiksi omatoimikäytön mahdollistavia muutostöitä, tilan esteettömyys ja omatoimikäyttö tulisi varmistaa, ainakin edistää mahdollisuuksien mukaan. Ennakoiden voisi arvioida, että tulevan väistötilan esteettömyys olisi todennäköisesti helpompi varmistaa kuin vanhan Vahdon lähikirjaston kiinteistön esteettömyys.

Edellä mainitusta syistä esitetäänkin, että muutetaan esteettömyyden investointiprojektia toimintasuunnitelmaa siten, että sitä projektia ja siihen varattuja määrärahoja kohdennetaan tulevan kirjaston väistötilan muutostöihin, ml. omatoimikäyttö ja esteettömyyden varmistaminen. Näin saadaan todennäköisesti varmimmin ja nopeimmin käytössä olevalla investointimäärärahalla varmistettua kuntaan esteetön kirjastotila. Jäljelle jäävällä investointimäärärahalla edistetään muita tarpeellisia kohteita (esim. terveysaseman kohteet). Esteettömyystyöryhmä puoltaa määrärahamuutosesitystä.

Hyvinvointilautakunta päätti, että Ruskon pääkirjaston väistötiloihin siirtymisen muutostyöt toteutetaan nopeutetulla aikataululla heti kun päätös sopivasta ja työturvallisesta väistötilasta on tehty.

Hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle ja valtuustolle määrärahamuutosta koskien esteettömyyskartoituksiin ja -korjauksiin osoitettua investointiprojektia (8031) siten, että pääosa määrärahasta kohdennetaan tulevan kirjaston väistötilan muutostöihin. Muutostöillä turvataan samalla väistötilan esteettömyys. Lisäksi jäljelle jääneellä määrärahalla edistetään muita esteettömyyskorjauskohteita, kun em. kustannukset täsmentyvät. Määrärahamuutoksella ei ole vaikutusta projektikohtaiseen investointimäärärahan suuruuteen.

 

Yhteenveto

Tällä hetkellä tilanne pääkirjaston väistötilavaihtoehtojen suhteen on seuraava:

Tiedossa olevat väistötilavaihtoehdot:

a) Vanha nuorisotalo

Vanhan nuorisotalon kunnosta on tehty kartoitus, ja sen perusteella on todettu, että tilan käyttäminen kirjaston väistötilana vaatisi mittavia korjauksia. Tila ei myöskään sovellu suoraan kirjaston käyttöön ja vaatisi rakenteellisia muutoksia.

b) Vanha apteekin tila

Tekninen toimi on arvioinut, ettei ns. vanhan apteekin tila sovellu suoraan kirjastopalvelujen säännölliseen tuottamiseen.

c) Erillinen väistötila kontista tai moduulista

Hyvinvointilautakunnan päättämän 16.3.2022 § 23 vuokrattavan elementtiratkaisun sijaan väistötilaratkaisuksi ohjeistettiin (kh 28.3.2022) valmistelemaan kunnantalon valtuustosalia.

d) Ruskotalon juhlasali

Ruskotalon juhlasali on tällä hetkellä monen eri toimijan käytössä: nuorisopalvelujen toimintaa, ikäihmisten liikuntaryhmiä, yhdistysten vakivuoroja, ulkopuolisten vuokraamia tapahtumia. Näille vakiintuneille toiminnoille tulisi löytää vaihtoehtoisia tiloja.

e) Kunnantalon valtuustosali

Kunnanhallituksen 28.3.2022 ohjeistamaa väistötilavaihtoehtoa valtuustosalissa on valmistelu ja suunnitelma sen käyttöönotosta on tehty. Tilassa on kuitenkin tehty sisäilmaselvityksiä, ja niiden perusteella on päätetty tehdä jatkoselvityksiä. Näiden jatkoselvitysten valmistumisen ajankohdasta ei ole saatu tietoa.

f) Vanha pankki

Pankki on valmis vuokraamaan omistamansa As Oy Ruskolan tilat - huoneistot L5 ja L6 yhtiöjärjestyksen mukaan yhteensä 216 m2 - Ruskon kunnalle. Vuokraus lisäisi hyvinvointitoimialan ulkoisia menoja noin 30 000 - 40 000 eurolla riippuen vanhan pääkirjaston tilan tulevista kustannuksista. Nykyiset kalusteiden varastointikulut (600 €/kk) ja kirjastoauton vuokra (200 €/vko) jäisivät kuitenkin tällöin pois.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää esittää käytettävissä olevien tietojensa perusteella pääkirjaston väistötilaratkaisuksi ns. vanhan pankin tilojen vuokraamista. Lisäksi lautakunta esittää talousarvioesitykseensä vuodelle 2023 ko. vuokrauskulujen suuruista määrärahalisäystä, ja valtuuttaa hyvinvointijohtajan lisäämään sen 13.9.2022 § 75 hyväksyttyyn lautakunnan talousarvioesitykseen, kun tarkempi kustannusarvio on selvillä.

Päätös

Hyväksyttiin päätösehdotuksen mukaisesti. Lisäksi lautakunta painotti, että väliaikaisen väistötilaratkaisun ohella on viipymättä aloitettava uuden pysyvän tilan suunnittelu kirjastopalveluille.