Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 12.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 94 Oikaisuvaatimus Opetus-ja varhaiskasvatuslautakunnan päätökseen 14.9.2022 § 82

RUSDno-2022-603

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kuntaan on saapunut 25.9.2022 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle osoitettu oikaisuvaatimus koskien Merttelän koulun oppilaiden opiskelua lukuvuonna 2023-2024. (OPVA 14.9.2022 §82)

Lautakunnan päätös 14.9.2022, §82:
Johtavan rehtorin kokouksessa antaman päätösehdotuksen mukaan:
Ruskon kunnan hallintosääntö § 24: Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää perustellusta, opetuksen järjestämiseen liittyvästä, syystä tapahtuvasta opetuksen järjestämispaikan vaihtamisesta.
Lautakunta on tietoinen siitä, että kunnanvaltuusto päättää kouluverkosta.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää, että Merttelän koulun oppilaiden opiskelun järjestäminen Kirkonkylän koulussa on perusteltua lukuvuodesta 2023–2024 alkaen perustuen Vertikal Oy:n sekä viranhaltijoiden selvitystyöhön.
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan näkemyksen mukaan etenkin pedagogiset seikat puoltavat opetuksen siirtämistä suurempaan yksikköön.
Mikäli Merttelän koulua hyödynnetään kunnan näkökulmasta taloudellisesti järkevällä tavalla, välittömät kustannussäästöt ovat yhden määräaikaisen opettajan vakanssin pois jäämineen sekä kahden koulubussin kuljetuskustannusten poistuminen (aamu- ja iltapäivä).
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta katsoo myös, että Merttelän koulua voidaan jatkossa käyttää mm. väistötilana kunnan rakennuskannan remonttien yhteydessä.
Lautakunta kuitenkin toivoo että lapset, jotka siirtyvät Merttelän koulusta Kirkonkylän kouluun lukuvuonna 2023–2024, eivät joudu siirtymään väistötiloihin alakouluaikanaan Merttelän kouluun.
Lautakunta lähettää asian edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi ja huomioitavaksi.

 

Vastine lautakunnan päätöksestä tehtyyn oikaisuvaatimukseen sisältäen päätöksen perusteluja Merttelän koulun oppilaiden siirtymiseen Kirkonkylän kouluun:

Voimassa olevan koulutuslainsäädännön mukaan kunta on vastuussa koulutuksen järjestämisestä ja kehittämisestä. Oppilasmäärän muutokset, kaavoituspolitiikka ja kunnan yleinen taloustilanne vaikuttavat kunnan kouluverkkoon.
Kouluverkkoa koskevat päätökset ovat kunnan päätösvaltaan kuuluvia asioita.
Perusopetuslain 6 §:n 2 momentin nojalla kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.
 

Tilaratkaisut Kirkonkylän koulussa mahdollistavat Merttelän koulusta siirtyvien oppilaiden sijoittumisen koulun yleisopetuksen luokkiin.
Yleisopetuksen luokkatiloja on 12 kpl. Luokkatilat, jotka ovat ns. OT3- luokkatiloja ( 58 - 62m2) mahdollistavat suunnitellun oppilasmäärän (287) opiskelun koulun tiloissa.
Henkilöä kohden luokassa tulee olla tilaa noin 2m2 yleisten työturvallisuusohjeiden mukaisesti.
Luokkatilana OT3 mahdollistaa  28 oppilaan ja  opettajan työskentelyn samassa tilassa.
Kirkonkylän koulun oppilasmääräennuste 287 lukuvuodelle 2023-2024 merkitsee 24 oppilasta/luokkatila.
Lukuvuonna 2023-2024 luokkakoko Kirkonkylässä tulee olemaan 22-25 oppilaan välillä. (yksi luokka 25 opp, muut alle.).
Luokkakoot kaikilla luokka-asteilla mahdollistavat uusien oppilaiden muuton kuntaan eikä oppilasmäärä kasva liian suureksi.
Oikaisuvaatimuksessa esitetyt Rantasen ja Vertikal Oy:n tilaratkaisuissa esitetyt oppilasmäärät (16.6 tai 22 oppilasta /luokkatila) ovat perusopetuksen käytännön todellisuutta alhaisempia lukuja.
Lisäselvitys tila-asiasta Vertikalin suuntaan vahvisti, että mikään rakennuksen tekninen yläraja heidän ilmoittamansa luku ei ole.
Oppilasmääränä 24 on optimaalinen, jos kaikki luokkatilat ovat keskellä päivää täydessä käytössä niin mahdollisia jakoja voidaan tehdä ilta- ja aamupäiviä jakamalla.
 

Koulun pohjapiirustuksessa olevien 12 luokkatilan kohdalla on huomioitava, että yksi yleisopetuksen luokkatila on merkitty musiikkiluokaksi ja yhtä luokkatilaa käytetään tällä hetkellä erityisopettajan luokkatilana.
Nämä luokkatilat voidaan ottaa käyttöön yleisopetuksen oppilaiden luokkatiloiksi.

Lukuvuodesta 2021-2022 alkaen koulun ns. vanha ATK-/kirjastoluokka on toiminut pehmeiden materiaalien käsityöluokkana ja tästä isosta tilasta voidaan teknisin ratkaisuin erottaa n. 40 m2 esim. erityisopettajan tilaksi.
Tämä ratkaisu ei vaikuta oppiaineiden opetukseen eikä kasvata koulun oppilasmäärää.
Koulun nykyinen musiikkiluokka sijaitsee erillään yleisopetuksen luokista.

Ruskon alakoulujen oppilasmäärä on suurimmillaan lukuvuonna 2023-2024, mutta sen jälkeen se kääntyy laskuun.
Lukuvuonna 2022-2023 Merttelän koulussa opiskelee 2. luokka (22 opp.), 3. luokka (23 opp.) sekä yhdysluokka 4.-5. (17 opp. (11+6)).
Oppilasmäärä on 62. Heistä 26 oppilasta kulkee koulubussilla Hiidenvainion koulun kuljetuspaikalta Merttelän kouluun.
Hiidenvainion koulun oppilasmäärä on 117 ja Kirkonkylän koulun 223.

Nykyisten luokka-asteiden 2. -5. kokoisia ikäluokkia ei ole näköpiirissä tilastokeskuksen kasvuennusteidenkaan perusteella. Perheiden muutto painottuu aikaan ennen lapsen koulutyön alkua.
Luokkakohtainen oppilastilasto tuleville vuosille (lv 27-28 asti) tämän hetken lapsimäärään perustuen osoittaa, että Ruskon keskusta-alueen kolme aloittavaa 1. luokkaa ovat kooltaan 17-22 oppilasta.
Näissä luokissa on tilaa myös muuttaville lapsille.

Ruskon keskusta-alueen sisäliikuntatilat ovat täyttöasteeltaan erittäin hyvin käytössä koulupäivien aikana.
Tilaselvityksessä koulukeskuksen rehtorien kanssa on todettu, että  liikuntatilat riittävät myös koulukeskukseen siirtyville oppilaille sekä Hiidenvainion, Kirkonkylän että Maunun koulun liikuntatuntien pitämiseen kaikilla luokilla opetussuunnitelmassa esitetyn tuntijaon mukaisesti.
Ruskotalon yläsalin tiloja voidaan myös hyödyntää koulupäivinä tiettyinä tunteina, jotka tänäkin vuonna on merkitty Maunun koulun työjärjestykseen.
On myös hyvä todeta, että ulkoliikuntamahdollisuudet koulukeskuksessa ovat erittäin monipuoliset.

Kirkonkylän koulun sisäilman laatu on ollut hyvää. Toukokuussa tai elokuussa koulurakennuksen sisälämpötila on usein korkea, mutta sisäilmaongelmaan viittaavaa asiaa ei ole tullut esiin käyttäjiltä.
Julkisuudessa esitettyä Kirkonkylän koulun mikrobirakennevauriota ei ole tullut tietoon koulun rehtorille eikä muille rakennuksen käyttäjille.

Lapsiin vaikuttavia asioita lautakunta tarkentaa vastineessaan seuraavin pedagogisin seikoin:

·         oppilailla on koulukeskuksen koulussa mahdollisuus saada opiskeluhuollollisia palveluita paremmin, kun kuraattori- ja psykologipalvelut sekä psykiatrinen sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja ovat tavoitettavissa viikon jokaisena päivänä

·         oikeus kolmiportaiseen tukeen jokaisena viikon koulupäivänä toteutuu paremmin, kun erityisopetus keskittyy KK- ja HV-kouluun

·         valinnaisainetarjotin on Kirkonkylän koulussa luokilla 4.-6. monipuolisempi

·         oppilaat tutustuvat paremmin jo alakoulussa tuleviin yläkoulun luokkakavereihinsa

·         suurella osalla siirtyvistä oppilaista koulumatka lyhenee, osalla tosin myös pitenee

·         uuden luokan koko yhdysluokalta siirtyvien oppilaiden kohdalla ei kasva liian suureksi (22-23 oppilasta/lk)

·         yleisopetuksen luokat ovat ikäluokittain ja jokaisella luokalla opetetaan yhtä vuosiluokkaa

·         päätöksen jälkeen kaikilla kodeilla on selvyys siitä, missä koulutoiminta tapahtuu Ruskon kunnanosassa tulevina lukuvuosina

Merttelän koulun oppilaille järjestetään yhdessä kunnan oppilashuoltohenkilökunnan kanssa siirtymiseen liittyviä tilaisuuksia koulupäivien aikana.
Erityisesti nykyisen Merttelän koulun yhdysluokan oppilaiden siirtymiseen liittyvistä asioista järjestetään useita tapaamisia ja oppilashuoltohenkilökunta tekee luokkasiirtoon liittyvää työtä yhdessä oppilaiden ja opettajien kanssa.

Kaikki ne oppilaat, joilla koulumatka on yli 5km tai koulumatka luokitellaan vaaralliseksi (Koululiitu-ohjelma) saavat kunnan järjestämän kuljetusedun jatkossakin.
Hiidenvainio-Merttelä välinen kuljetus lv 21-22 on perustunut lautakunnan päätökseen 1.12.2020 §145 ja sitä on jatkettu lukuvuodelle 22-23 kuljetusperusteiden hyväksymisen yhteydessä 18.5.2022 §45.
Lukuvuodelle 22-23 on tehty yhden lukuvuoden kuljetusedun päätöksiä myös niille 1.ja 6. luokkalaisille, jotka tällä hetkellä opiskelevat Merttelän koulun sijasta HV-/KK-koulussa.
Lukuvuoden 2023-2024 kuljetuspäätökset tehdään sen jälkeen, kun toukokuun 2023 lautakunnassa päätetään koulukuljetusperusteet.
Lukuvuoden 2022-2023 koulukuljetuskuljetusreitit ovat voimassa myös lukuvuonna 2023-2024 lukuun ottamatta Hiidenvainio-Merttelä välistä kuljetusreittiä, mikä jää pois.
Oppilaalla on edelleen mahdollisuus nousta kuljetusreitin varrelta koulukuljetukseen joko kunnan osoittaman kuljetusedun myötä tai hankkimalla oma bussikortti.
Merttelän koulun nykyisistä oppilaista osan koulumatka pitenee ja suunta muuttuu kohti koulukeskusta.
Osa näistä oppilaista saa jatkossa kunnan osoittaman kuljetusedun heidän koulumatkansa ollessa yli 5 km.
On myös huomioitavaa, että suuren osan oppilaista koulumatka lyhenee niin, että heillä ei ole jatkossa kuljetustarvetta ja siten myös kunnan tarjoama kuljetusetu päättyy.
Tehtäessä lukujärjestyksiä lukuvuodelle 2023-2024 aikainen päätöksen teko helpottaa kuljetusoppilaan sijoittamisen luokan oikeaan ryhmään aamun kuljetustarpeen mukaisesti.

Maunun koulun peruskorjauksen ja laajennuksen yhteydessä väistötilat saatiin järjestettyä koulukeskuksesta sekä Merttelän koulusta.
Väistötilaelementtejä ei kuntaan hankittu ja kustannussäästö oli huomattava.
Näin tulee toimia jatkossakin ja on huomioitava olemassa olevia tiloja peruskorjausta suunniteltaessa.
Kirkonkylän koulun peruskorjausta on suunniteltu toteutettavaksi vuodelle 2025/2026.
Peruskorjaus ei ole laajuudeltaan Maunun koulun peruskorjaukseen ja laajennukseen verrattavissa.
Suunnitelman tekeminen ja väistötilatarpeen arviointi on ajankohtainen vuoden 2024 aikana.

Syksyn 2021 kyselytutkimus huoltajille osoitti, että 5-6 oppilasta/ ikäluokka haluaa aloittaa koulutyönsä Merttelän koulussa lähivuosina.
Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että kyselytutkimus ei tavoittanut riittävän suurta määrää kuntalaisia eikä kotihoidossa olleiden tai yksityisillä perhepäivähoitajilla olleiden lasten huoltajat voineet kyselyyn vastata.
Kyselytutkimuksen tuloksia tukee kuitenkin se, että lasten sijoittumista Ruskolla on selvitetty myös karttasijoitteluna eri ikävuosina syntyneistä lapsista ja tulokset ovat yhtenevät kyselyn kanssa.  
Kyselyyn vastasi 261 lapsen huoltajat.

Päätöksen esittelytekstissä 14.9.2022 tuotiin esille kaksi vaihtoehtoista toimintatapaa lukuvuodelle 2023-2024. Lautakunta päätti yksimielisesti kokouksessa käydyn keskustelun ja johtavan rehtorin kokouksessa antaman päätösehdotuksen mukaisesti, että Merttelän koulun nykyisten oppilaiden opiskelu järjestetään Kirkonkylän koulussa lukuvuonna 2023-2024. Lautakunta perusteli päätöstään pedagogisin seikoin tiedostaen sen, että kouluverkkoasiasta päättää valtuusto.
Lautakunta huomioi päätöstä tehdessään myös kunnan talouteen vaikuttavat seikat.
Jos opetus jatkuu Merttelässä lukuvuonna 2023-2024, kunnassa tarvitaan yksi luokanopettaja lisää. Koulukuljetuskustannukset vähenevät myös huomattavasti.
Säästö yhteensä näistä kahdesta asiasta noin 70000€/lukuvuosi.

Edellisen valtuustokauden, 2017-2021, lautakunta yritti erilaisin keinoin lisätä Merttelän koulun houkuttelevuutta.
Kunnan tiiviimmin asutun keskusta-alueen vanhemmat ovat kuitenkin halunneet valtaosin lapsensa aloittavan koulutyönsä Hiidenvainion koulussa.
Muutamat perheet ovat edellisten lukuvuosien aikana valinneet Merttelän koulun Hiidenvainion koulun sijaan lapsensa koulunaloituspaikaksi omaehtoisesti. Määrä on ollut kuitenkin kovin vähäinen.
Nykyinen lautakunta on perusteellisesti keskustellut useammassa eri kokouksessa asiasta kaiken olemassa olevan tiedon pohjalta ja päättänyt asian 82§:n mukaisesti.
Lautakunnan jäsenet edustavat kaikkia puolueita ja päätöstä tehdessään lautakunta oli yksimielinen asiasta.
Edellisen lautakunnan jäsenistä nykyiseen lautakuntaan kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä yksi lautakunnan jäsen.
​​​ 
Hallintolain 31§:n mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset.
Vertikal Oy:n tekemä perusopetusta koskeva pitkän tähtäimen suunnitelma sekä viranhaltijoiden selvitystyö voidaan katsoa olennaiseksi osaksi selvitystyötä.
Hallintolain 41§:n mukaan, jos asian ratkaisulla voi olla huomattava vaikutus muiden kuin asianosaisten elinympäristöön, työntekoon tai muihin oloihin, viranomaisen tulee varata näille henkilöille mahdollisuus saada tietoja asian käsittelyn lähtökohdista ja tavoitteista sekä lausua mielipiteensä asiasta.
Kuntalain 22§:n mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan.
Nämä asiat huomioiden opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on tehnyt asiaa koskevan päätöksen sekä sisäistää asian jatkokäsittelyn siten, että hallintolain 41§:n mukaisia toimenpiteitä tehdään ennen lopullista päätöksentekoa.


 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi


Lautakunta hyväksyy oikaisuvaatimukseen esitetyn vastineen sekä toteaa, että lautakunnan aiemmin tehtyä päätöstä (14.9.2022 §82) ei ole syytä muuttaa. 
Lautakunta lähettää vastineen edelleen kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Esteellisyys

  • Anna Huttunen

Liitteet

Oheismateriaali