Kunnanhallitus, kokous 19.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 234 Lausunto Raision Leilikallio 2 asemakaavan muutoksesta

RUSDno-2022-711

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Raision kaupunki pyytää lausuntoa 7.12.2022 päivätystä Leilikallio 2:n asemakaavaluonnoksesta.

Leilikallio 2 asemakaavan muutos on ollut vireillä vuodesta 2008, laajennettuna vuodesta 2012. Kaavaluonnos oli nähtävillä vuonna 2011, jonka jälkeen kaavatyö on ollut pysähdyksissä. Alueen kunnallistekninen verkosto on rakennettu osittain vuonna 2013. Kaavamuutosalue sijaitsee noin viisi kilometriä Raision keskustasta itään Kuninkojan kaupunginosassa. Aluetta rajaavat likimääräisesti lännessä Vahdontie ja sen varressa olevat nykyiset pientalokiinteistöt, pohjoisessa Ruskon raja ja idässä ja etelässä Turun raja. Ruskon rajalla alue rajautuu teollisuus- sekä asuinkiinteistöön.

Suunnittelualue on vanhaa louhinta- ja murskausaluetta. Alue on varattu voimassa olevassa asemakaavassa ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomalle teollisuustoiminnalle (TY-10) ja tuotanto- ja varastorakennuksille (TY-29). Kaavamuutosalue ei ole rakentunut voimassa olevan asemakaavan mukaisesti. Asemakaavamuutoksen tavoitteena on parantaa alueen toteuttamisedellytyksiä selkeyttämällä katuverkkoa ja yhtenäistämällä korttelialueita.

Kaavaluonnoksessa suunnittelualueen ympäri kiertävästä katulenkistä on luovuttu, ja liikennöinti hoidetaan kahdella pistokadulla. Voimassa olevan asemakaavan mukaisia katu- ja puistoalueita liitetään osaksi tontteja. TY-alueiden rakennusoikeudet säilytetään ennallaan (e=0.25-0.40). Alueen eteläosaan Turun rajaa vasten on lisätty kapea vihervyöhyke. Yleiskaavan mukainen virkistysreittiyhteys sijoittuu alueen keskelle Leilikallionkadun varteen. Tarkemmat kaavamääräykset suunnitellaan ehdotusvaiheessa. Kaavaehdotuksen laatimisen yhteydessä selvitetään ja arvioidaan alueen rakentamisen vaikutuksia Pomponrahkan Natura 2000 - alueeseen. Kaavamääräykset tarkistetaan tarvittaessa suoympäristön suojelutoimenpiteitä edistäviksi.

Kaava-aineisto löytyy Raision kaupungin sivuilta osoitteesta: https://www.raisio.fi/fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/kaavoitus-ja-maankaytto/asemakaavoitus/leilikallio-2.

Lausunto tulee jättää 30.1.2023 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: kirjaamo@raisio.fi

Liitteenä asemakaavaluonnoskartta ja sijaintikartta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää antaa lausuntonaan, että kaavaehdotuksen laadinnassa tulee huomioida, että korttelin 504 TY-alue (teollisuusrakennusten korttelialue, jolla ympäristö asettaa toiminnan laadulle erityisiä vaatimuksia) rajautuu länsiosaltaan Ruskon kunnan puolella olevaan omakotitalokiinteistöön 704-406-0001-0300, eikä sitä kohden ole merkitty viheralueita tai muita suojaavia aluemerkintöjä, jotka kunnanhallituksen mielestä sinne tulisi lisätä.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Esteellisyys

  • Kunnanhallituksen jäsen Jorma Raiko ilmoitti esteellisyydestä (hallintolaki 28.1 § 1 kohta osallisuus- eli asianosaisjäävi, henkilö on asianosainen) osallistua asian käsittelyyn ja päätöksentekoon.