Tekninen lautakunta, kokous 12.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Kuntalaisaloite iäkkäiden kotona asumista helpottavasta avusta

RUSDno-2022-297

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Marjo Torikka on tehnyt kunnanhallitukselle seuraavan sisältöisen, 11.4.2022 päivätyn, kuntalaisaloitteen iäkkäiden kotona asumista helpottavasta avusta:

"Luminen talvi 2021-2022 on taittumassa kevääksi. Tämä talvi on ollut monille Ruskon kunnan iäkkäille asukkaille erittäin haastava. Lumen luonti ja liukkauden esto on raskasta. Moni ikäihminen haluaisi ja pystyisi asumaan vielä kotonaan, mikäli kulkuyhteys omalta pihalta kunnan hoitamalle tielle olisi hoidettu. Toisin sanoen pihatieltä aurattaisiin lumet ja hiekotettaisiin.

Asun Munittulan kylässä, missä on useampi talous, jossa joko yksin asuva tai pariskunta tarvitsisi apua, jotta voisivat hoitaa päivittäiset toimensa. Samanlaisia talouksia on varmasti muuallakin kunnassamme. Ehdotankin, että kunta tarjoaisi iäkkäille tai muuten lumitöihin ja hiekoitukseen kykenemättömille kuntalaisille esim. palveluseteleitä, jolla he voisivat "ostaa" auraus- ja hiekoituspalvelua esim. samalta yrittäjältä, joka hoitaa nämä työt kunnan kaavateillä. Mikäli kunnan rahatilanne on niin huono, ettei ole varaa tarjota palvelua, voisi kunta olla välittäjänä asukkaiden ja tietä hoitavien urakoitsijoiden välillä. Asukas voisi tilata työn kunnalta ja maksaa aurauspalvelun kunnalle ja kunta maksaisi urakoitsijalle tehtyjen kertojen mukaan. Kuntalaiselle aurauksen hinnan pitäisi kuitenkin olla kuitenkin kohtuullinen, jotta he pystyisivät ostamaan palvelun. Tällöin saattaisi olla, että kunta joutuisi kompensoimaan maksua, jotta yrittäjä saa korvauksen työstään ja kuntalaiset pystyisivät tilaamaan palvelua. Tämän ongelman ratkaisuun saattaisi olla jokin muukin ratkaisu, mutta tärkeintä olisi, että ko. palvelun avulla ihmiset voisivat asua kodeissaan pidempään. Sitä monet myös toivovat. Tällöin myös yhteiskunnan varoja säästyy, kun esim. vanhuspalveluja ei tarvita liian aikaisin.

Väistyvän talven osalta ei kyseistä apua enää tarvita, mutta nyt olisi hyvä aika suunnitella tulevaksi talveksi helpotusta ongelmaan." 

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää merkitä kuntalaisaloitteen iäkkäiden kotona asumista helpottavasta avusta tietoonsa saatetuksi ja lähettää sen teknisen lautakunnan valmisteltavaksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Marjo Torikka on tehnyt kunnanhallitukselle, 11.4.2022 päivätyn, kuntalaisaloitteen iäkkäiden kotona asumista helpottavasta avusta, jonka kunnanhallitus on lähettänyt tekniselle lautakunnalle valmisteltavaksi. Aloite on oheismateriaalina.

Tekninen lautakunta keskustelee aloitteesta ja kunnan mahdollisuuksista avustaa ikäihmisten kotitöissä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Päätösehdotus annetaan kokouksessa keskustelun jälkeen

Päätös

Tekninen lautakunta keskusteli aloitteesta ja keskustelun jälkeen annettiin päätösehdotus.

Tekninen lautakunta toteaa, ettei tukipalvelut kuulu kunnan toimivaltaan. Tekninen lautakunta lähettää asian hyvinvointilautakunnan käsiteltäväksi tarveselvityksen tekemiseksi koko kunnan alueella.

Päätösehdotuksen mukaan.