Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 16.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Lausunto aluehallintovirastolle

RUSDno-2023-83

Valmistelija

  • Anne-Marie Tuominen, anne-marie.tuominen@mynamaki.fi

Perustelut

dnro ESAVI/3230/2023

Omakotiyhdistys on tehnyt AVI:lle muutosaloitteen Keräyslavan AVI:n myöntämään ympäristölupaan liittyen. Tämän vuoksi AVI pyytää ympäristönsuojeluviranomaisen lausuntoa. Lausunto pyydetään 24.2.2023 mennessä. Lausuntopyyntö liitteineen on esityslistan oheismateriaalina.

Asia

Omakotiyhdistyksen arvion mukaan Keräyslava Oy:n ja Portaala Oy:n ympäristöluvallisten toimintojen aiheuttama melu voi yhteismeluna ylittää 55 dB(A) rajan lähiympäristön asutuksen alueella. Keräyslava Oy:n toiminta ei ole vielä alkanut, AVI:n ympäristölupa 8.7.2020, VHO:n päätös 31.12.2021. Ruskon kunta on myöntänyt Portaala Oy:n ympäristöluvan 18.5.2017. Omakotiyhdistys pitää ongelmallisena, että Keräyslavan ympäristölupaan liittyvässä melumallinnuksessa ei ole otettu huomioon viereisellä kiinteistöllä sijaitsevaa Portaala Oy:n toimintaa. Melumallinnuksesta ei myöskään ilmene tiedot mahdollisista meluesteistä tai niiden sijainnista.

Portaalan toiminnassa ilmenneen meluhaittatapauksen (joulukuu 2022) perusteella Omakotiyhdistys arvioi, että Keräyslavan toiminnassa saattaa syntyä mallinnusta voimakkaampaa meluhaittaa. Yhdistyksen mukaan Keräyslavan ja Portaalan melun yhteisvoimakkuus tulisi arvioida uudelleen ja siinä tulisi tuoda esille mm. meluesteiden sijainti 3D-mallina. Mahdolliset meluvallit tulisi rakentaa jo ennen Keräyslavan toiminnan aloittamista.

Portaala Oy:n melutapaus

Portaala Oy:n murskaustoiminnasta Härjänruopantiellä on valitettu kunnan ympäristönsuojeluun 1.-2.12.2022. Tällöin asukkaat ovat tehneet mittauksia ja havainnoineet voimakasta melua Munittulantien asuinalueella saakka. Virallisia mittauksia melusta ei ole tehty. Ympäristösihteeri oli yhteydessä toiminnanharjoittajaan ja ilmeni, että murskain ei ollut kasojen suojassa. Murskaimen paikkaan vaihdettiin, ja meluhaitta poistui.

Voidaan todeta, että meluesteillä on merkittävä vaikutus melun leviämiseen alueella.

Portaala Oy:n ympäristöluvan mukainen melu

Portaala Oy:n ympäristölupa koskee pilaantumattomien ylijäämämaiden ja louheen välivarastointia ja jatkojalostusta. Toiminta sijaitsee lentoaseman lentomelualueella. Melua aiheutuu kiviaineksen murskauksesta, vasaroinnista, seulonnasta ja moottoreiden melusta. Murskaus tehdään louhepenkasta varastokasojen suojassa siten, että varastokasat toimivat meluesteenä. Lisäksi alueen reunat ovat osittain maavallien suojassa.

Ympäristölupamääräysten mukaisesti toiminnasta aiheutuva päiväajan (klo 7–22) keskiäänitaso LAeq ei saa ylittää 55 dB (A) lähimpien häiriintyvien kohteiden pihalla.

Toiminnassa on noudatettava seuraavia toiminta-aikoja:
Murskaus ma-pe klo 7-22
Rikotus ma-pe klo 7-18
Seulonta ma-pe klo 7-22
Kuormaus ja kuljetus ma-pe klo 6-22

Arkipyhinä toimintaa ei saa harjoittaa.

Keräyslava Oy:n ympäristöluvan mukainen melu

Keräyslavan ympäristölupa koskee romujen ja eräiden muiden jätejakeiden käsittelyä. Melua aiheutuu lähinnä tuotavan romun kippauksesta ja käsiteltyjen materiaalien kuormauksesta.

Melua aiheuttavat työvaiheet ajoittuvat seuraavasti:
– metalliromun leikkaus kello 8–22, noin 12 tuntia päivässä
– puun murskausta/haketusta teetetään ulkopuolisella urakoitsijalla muutaman kerran vuodessa noin työpäivän ajan kerrallaan
– materiaalikoneista (3 kpl) yhdellä työskennellään klo 8–22 ja kahdella klo 8–16
– pyöräkuormaajia ja trukkeja käytetään materiaalien siirtoihin, kummatkin käytössä yhteensä 7 tuntia päivässä.

Suunnitellun romunkäsittelytoimipisteen aiheuttamasta ympäristömelusta on tehty meluselvitys (Promethor 8.8.2019).

Toiminnan ja toimintaan liittyvän liikenteen aiheuttama päiväajan keskiäänitaso päivinä, jolloin ei haketeta puuta, on laskentatulosten perusteella päiväajan 7–22 keskiäänitaso LAeq suurimmillaan noin 43–45 dB (A) lähimpien asuinrakennusten piha‐alueilla ja on alle 40 dB (A) ympäristön lomarakennusten piha-alueilla.

Tulosten perusteella melutaso alittaa päiväajan ohjearvon 55 dB (A) kaikilla ympäristön asuinrakennuksilla. Ohjearvo alittuu lähimmillä asuinrakennuksilla.

Haketuspäivinä laskentatulosten perusteella päiväajan (klo 7–22) keskiäänitaso LAeq on suurimmillaan noin 50–51 dB (A) lähimpien asuinrakennusten piha‐alueilla ja alle 40 dB (A) ympäristön lomarakennusten piha-alueilla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne-Marie Tuominen, anne-marie.tuominen@mynamaki.fi

Lautakunta antaa kokouksessa lausunnon.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta antaa lausuntonsa aluehallintoviranomaiselle seuraavasti:

Keräyslavan teettämä ympäristömeluselvitys on meluasiantuntijoiden (Promethor) tekemänä paras saatavilla oleva arvio melun leviämisestä. Selvityksestä ilmenee, että puunhaketuspäivinä päiväajan keskiäänitaso LAeq, 7‐22 on suurimmillaan noin 50...51 dB(A) lähimpien asuinrakennusten piha‐alueilla ja  selvästi alle 40 dB(A) ympäristön lomarakennusten piha‐alueilla. Muussa toiminnassa kuin puunhaketuksessa melu on vähäisempää, LAeq, 7‐22 on suurimmillaan noin 43...45 dB(A) lähimpien asuinrakennusten piha‐alueilla ja selvästi alle 40 dB(A) ympäristön lomarakennusten piha‐alueilla.

Portaala Oy:n melu on ympäristöluvan mukaisesti enintään 55 dB(A) päiväajan keskiäänitasona, ja oletettavasti normaalitilanteessa melu on kasojen suojassa vaimeampaa. Vaikka Portaalan ja Keräyslavan toiminnat aiheuttaisivat melua samaan aikaan, edellä mainittujen melutasojen perusteella niiden ei arvioida ylittävän yhdessä päivän keskiäänitasona 55 dB(A).

Vaikka päiväajan keskiäänitaso jäisi arvioidusti alle 55 dB(A) rajan, voidaan kuitenkin todeta, että melua estävillä rakenteilla (esim. meluvalli) voidaan saavuttaa huomattavaa hyötyä melun vähentämiseksi. Melun vähentäminen saattaisi lisätä alueen asukkaiden viihtyvyyttä.