Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 15.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen toimintakertomukset ja tilinpäätös vuodelta 2022

RUSDno-2023-86

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Varhaiskasvatuksen toimintakate vuodelta 2022 on 94,5%. Varhaiskasvatuksen toimintatuotot ovat oletettua suurempia, 108,4%. Karhukallion, Jokikummun ja Hiidenvainion päiväkotien henkilöstökulut ylittävät TA 22 suunnitellun tason. Tämä johtuu suuresta sijaisten tarpeesta vuoden aikana. Vuoden 2022 aikana toteutettiin tilikarttamuutos, jonka myötä lastenhoidon tukien määrärahat siirretiin varhaiskasvatuksen tehtäväalueelle. Tavoitteista toteutumatta jäi vuosittain tehtävä asiakastyytyväisyyskysely, joka jäi väliin keväällä 2022 johtuen Ruskon varhaiskasvatussuunnitelman päivitystyöstä. Päivityksessä huoltajia osallistettiin kyselyiden kautta, jolloin asiakastyytyväisyyskysely jätettiin tarkoituksella tekemättä. Myös varhaiskasvatuksen uuden toiminnanohjausjärjestelmä CGI Vesan käyttöönotto siirtyi vuoteen 2023 ohjelmistotoimittajasta johtuvista syistä. 

Perusopetuksen henkilöstön palkkamenot vuonna 2022 olivat talousarviossa esitettyä suuremmat, mutta ne selittyvät suuremmilla hankehenkilöstön palkkamenoilla sekä tiettyjen oppilaiden henkilökohtaisten ohjaajien palkkamenoilla.
Edellä mainittujen osa-alueiden kohdalla tulot ylittävät kuitenkin menot. Henkilöstökulujen ylitystä selittää lisäksi sijaisten suuri määrä vuoden 2022 aikana.
Koronakevät 2022 vaikutti merkittävästi siihen, että perusopetuksen opetussuunnitelmaa ei voitu toteuttaa täysimääräisesti.

Perusopetuksen toimintakate vuodelta 2022 on 95,4 % raportin tulostamishetkellä. Perusopetuksen osalta laskennalliset vyörytyserät lasketaan vasta viimeiseksi ja ovat vielä hieman kesken.

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilivelvolliset viranhaltijat ovat laatineet omalta osaltaan selonteot sisäisen valvonnan ja riskien hallinnan järjestämisestä.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy osaltaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen tilinpäätöksen ja toimintakertomukset vuodelta 2022 sekä selonteot sisäisen valvonnan järjestämisestä.
Lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle em. hyväksymistä.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.