Kunnanhallitus, kokous 6.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 59 Taloustoimintojen hoitaminen Ruskon kunnassa

RUSDno-2023-50

Valmistelija

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Kirjanpitäjä on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle kesällä 2023.

Taloustehtäviä Ruskon kunnassa hoitaa tällä hetkellä kolme henkilöä; yksi kirjanpitäjä ja kaksi toimistosihteeriä. Toimistosihteereistä toinen tekee kirjanpitoon liittyviä tehtäviä ja toinen hoitaa ostolaskukiertoa. Heidän tehtäviin kuuluu taloustehtävien lisäksi muitakin tehtäviä. Kirjanpitäjä tekee taas enemmänkin taloussuunnitteluun liittyviä tehtäviä.

Syksyllä 2022 käynnistettiin selvitys, miten hoitaa taloustehtävät Ruskon kunnassa jatkossa. Vaihtoehtoina on rekrytoida yksi uusi henkilö taloustiimiin tai kirjanpitotehtävän ulkoistaminen. 

Neuvotteluja ulkoistamisen osalta on käyty Tilikunnan kanssa ja heiltä on saatu alustava tarjous.

Tilikunta Oy on voittoa tavoittelematon inhouse-osakeyhtiö. Tilikunta tarjoaa palveluita omistajiensa lisäksi kuntien ja kaupunkien omistamille yhteisöille. Tilikunnan omistajia ovat tällä hetkellä mm. Kaarinan kaupunki, Liedon kunta, Maskun kunta, Paimion kaupunki, Sauvon kunta ja Peimarin koulutuskuntayhtymä. Yritys on siten keskittynyt kunta-alan talous- ja henkilöstöpalvelujen tuottamiseen laaja-alaisesti. 

Yhteistyö Tilikunnan kanssa edellyttää yrityksen omistajuutta osakkeiden hankinnan muodossa. Osakashinta määräytyy kunnan koon mukaan. Osakkeiden hinnasta ja määrästä ei ole vielä käyty tarkempia neuvotteluja. Tällä hetkellä on vain tiedossa noin hinta osakashinnasta.

Alustavan kustannuslaskelman mukaan, tulee kirjanpitotehtävä kunnan itse hoitamana samanhintaiseksi kuin Tilikunnan hoidettavana. Ulkoistaessa kirjanpitotehtävien hoitaminen tilikuntaan, tulisi kaksi toimistosihteeriä jäämään kuntaan. Tarkoittaen sitä, että toisen kuntaan jäävän toimistosihteerin toimenkuvaa pitäisi muuttaa. Hänelle jäisi silloin hoidettavaksi talouden suunnitteluun liittyvät tehtävät. Tilikuntaan siirtyminen tarkottaisi myös talousohjelman vaihtamista. Uuden ohjelman käyttöönoton kustannus alustavien laskelmien mukaan tulisi olemaan noin 43 000 euroa. 

Jos kirjanpitotehtävää ei ulkoisteta, tulee edelleen olemaan kolme taloustehtäviä hoitavaa henkilöä, jolloin he voisivat sijaistaa toisiaan. Samalla on kirjanpitäjän ja toisen kirjanpitotehtäviä hoitavan henkilön tehtäväjako ja tehtävänimikkeet tarkastettava.

Oheismateriaalit toimitetaan kokouksessa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää valtuuttaa talous-ja hallintojohtajan käynnistämään kirjanpitäjän rekrytoinnin siten, että tehtävä täytetään sopivasti viimeistään eläköitymisen alkaessa. Samalla se antaa valtuudet lähteä selvittämään taloustehtäviä tekevien henkilöiden nimike- ja tehtäväjakoa, jotka tuodaan henkilöstöjaostoon ja tarvittaessa kunnanhallituksen päätettäväksi.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.