Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 8.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Kauden 2020-2021 varhaiskasvatuksen ryhmät ja henkilöstö

RUSDno-2020-170

Valmistelija

  • Maarit Ketola, vs. varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Toimintakausi 2020 -2021 käynnistyy pienemmällä lapsimäärällä kuin edellinen toimintakausi.

Esiopetuksen piirissä on lukuvuonna 2020–2021 yhteensä 96 oppilasta. Esiopetus toteutetaan osana kokopäivähoitoa Hiidenvainion ja Laukolan päiväkodeissa sekä yksityisen palveluntuottajan Norlandia päiväkodit päiväkoti Apilassa (14 lasta). Kunnallisessa esiopetuksessa on pelkässä esiopetuksessa 6 oppilasta, muilla on täydentävän varhaiskasvatuksen tarve.

Esiopetusta annetaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymän Ruskon esiopetussuunnitelman mukaisesti. Esiopetussuunnitelma on luettavissa Ruskon kunnan nettisivuilta: Rusko.fi / Kunta ja päätöksenteko / Julkaisut ja tiedotteet / esiopetussuunnitelma.

Kunnalliseen varhaiskasvatukseen on hakenut kaudelle 20-21 269 lasta, joka on n 50 lasta vähemmän kuin meneillään olevan toimintakauden keväällä.

Alkavalle toimintakaudelle 2020 – 2021 jää tyhjiä paikkoja noin 11 – 19 (+ kota 14 lasta), riippuen hoitopaikkaa tarvitsevien lasten iästä. Tämä mahdollistaa kauden aikana tulevien lasten sijoittumisen kunnan oman toiminnan piiriin. Myöskään lyhytaikaisissa henkilöstön poissaolotilanteissa sijaistarve ei ole niin akuutti ryhmien ollessa hieman vajaita.

Kaikille 2015 syntyneille lapsille tarjotaan maksutonta varhaiskasvatusta 20 h/vko toimintakaudella 2020-2021.

Hakemuksia jonossa tammikuulle 2021 on 3 kpl.   

Kotaryhmässä ei anneta tulevana toimintakautena esiopetusta, vaan Kotakarhujen ryhmässä on viisi-vuotiaita lapsia ja he toimivat pienryhmissä kodassa, teltassa ja sisätiloissa. Vahdolla Laukolan päiväkodissa on jouduttu keväällä 2020 lisäämään yksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja, suuren lapsimäärän vuoksi. Syksyllä Vahdon päässä on vapaita paikkoja, jolloin lisä henkilökuntaa ei tarvita. Muuten varhaiskasvatuksen ryhmät jatkavat samalla toimintamallilla kuin tällä kaudella. Kontioissa toimii pienennetty ryhmä, jossa toimii myös varhaiskasvatuksen erityisopettaja. Avustajatarve on vähäisempi kuin kuluvana toimintakautena. Kuitenkin tarvitaan viisi henkilökohtaista avustajaa ja kaksi ryhmäavustajaa. 

Palvelusetelin piirissä on tällä hetkellä 22 lasta, joista 21 on Apilassa. Tavoitteena on että palvelusetelistä tulisi tasavertainen tukimuoto yksityisen hoidon tuen kanssa ja tätä kautta palvelusetelin käyttö lisääntyisi.

Yksityisen hoidon tuella on tällä hetkellä 98 lasta ja kotihoidon tuella 73 lasta.

Ostopalveluna hankitaan kolme ruotsinkielistä paikkaa sekä yksi suomenkielinen paikka.

Varhaiskasvatusta toteutetaan Ruskon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymän Ruskon kunnan varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Varhaiskasvatussuunnitelma on luettavissa Ruskon kunnan nettisivuilta: Rusko.fi / Kunta ja päätöksenteko / Julkaisut ja tiedotteet / varhaiskasvatussuunnitelma.

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, vs. varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi toimintakauden 2020-2021 varhaiskasvatuksen ryhmät ja henkilöstön.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Seuraavaan opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokoukseen tuodaan esittelyyn yksilöidyt ryhmät ja niissä toimiva henkilöstö.


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.