Kunnanhallitus, kokous 27.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Kansallisen veteraanipäivän vietto 27.4.2023

RUSDno-2023-154

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Turun kaupunki järjestää vuoden 2023 kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan 27.4. Turun messukeskuksessa. Turun pääjuhlan teemana on "Sotiemme opetukset - tulevaisuutemme turvaksi" - "Lärdomar av våra krig - för vår framtida säkerhet".

Päivän keskeisenä tavoitteena on veteraanien perinnön siirtämisen seuraaville sukupolville. Tämä tavoite toivotaan tuotavan esille eri yhteyksissä päivän viettoa valmisteltaessa. Kansallisen veteraanipäivän, pääjuhlan ja paikallisten tilaisuuksien näkyminen televisiossa ja muissa medioissa tulisi varmistaa aktiivisella yhteydenpidolla eri toimijoihin. Järjestettävillä tilaisuuksilla ja kaikella näihin liittyvällä näkyvyydellä osoitetaan kunnioitusta viime sotiemme veteraaneille, sotien sukupolvelle ja heidän läheisilleen.

Veteraanijärjestöjen aloitteesta valtioneuvosto nimesi vuonna 1986 huhtikuun 27. päivän Kansalliseksi veteraanipäiväksi ja yleiseksi liputuspäiväksi. Ensimmäistä veteraanipäivän pääjuhlaa vietettiin vuonna 1987 Lahdessa. Kansallisen veteraanipäivän merkityksen syvällistä ymmärtämistä osoittavat eri paikkakunnilla järjestettyjen tilaisuuksien ja niiden osanottajien lukumäärät. Vuonna 2022 Kansallista veteraanipäivää vietettiin lukuisissa maamme kunnissa ja kouluissa. Paikallisia veteraanijuhlia järjestettiin ympäri Suomea ja niihin osallistui tuhansia ihmisiä. Hyväksi koettua perinnettä toivotaan jatkettavan koronaviruspandemian, viranomaismääräysten ja -suositusten mahdollistamalla tavalla.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen päätoimikunta on antanut suosituksen veteraanipäivän huomioimisesta. Suosituksessa todetaan, että kunnat ovat pääsääntöisesti vastanneeet Kansallisen veteraanipäivän paikallisista järjestelyistä. Eräissä kunnissa vastuu on ollut seurakunnilla sekä osin myös maanpuolustus- tai kansalaisjärjestöillä. Useissa kunnissa päivän vietto on saanut vakiintuneet muodot. Näitä voidaan kehittää huomispäivän tarpeita vastaavaksi. Paikalliset olosuhteet määrittävät järjestelyjen yksityiskohdat. Pääjuhlan seuraamisen mahdollisuus suorana tv-lähetyksenä tulisi huomioida hoitokodeissa, palvelutaloissa ja vastaavissa.

Useat kunnat ovat toivoneet nuorten osallistuvan runsaslukuisesti päivän eri tilaisuuksiin. Nuorille voidaan järjestää omia erillisiä päivän henkeen sopivia tilaisuuksia ja he voivat esittää tervehdyksensä veteraaneille esimerkiksi videolla. Eräissä kunnissa nuoret osallistuvat lipunnosto- ja seppeleenlaskutilaisuuteen asettamalla kynttilän tai ruusun sankarivainajien haudoille.

Kouluja ja oppilaitoksia kannustetaan huomioimaan Kansallinen veteraanipäivä opetuksessaan. Kouluissa voidaan päivän aikana pitää teema-aiheisia oppitunteja, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia sekä katsoa teemaan liittyviä elokuvia. Veteraanijärjestöjen edustajat tulevat mielellään kouluihin puhujiksi tai haastateltaviksi, ja heiltä voi myös pyytää videotervehdyksiä.

Osana veteraanipäivän viettoa on ollut Ruskon ja Vahdon Veteraanikivillä tapahtunut kukkatervehdys. Lisäksi on ollut varsinainen juhlatilaisuus vuorovuosin Ruskotalolla ja Vahdon seurakuntatalolla. Koronaepidemian johdosta viimeisin tilaisuus on pidetty vuonna 2019 Vahdon seurakuntatalolla.

 

  

Ehdotus

Esittelijä

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää saattaa kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen päätoimikunnan suosituksen perusopetuksen ja hyvinvointipalvelujen tietoon. 

Kunnanhallitus päättää järjestää veteraanipäivän yhteistyössä Ruskon seurakunnan, Ruskon rintamaveteraanien ja Paattisten-Vahdon sotaveteraanien kanssa siten, että varsinainen juhla pidetään Ruskotalolla.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.