Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 271 Perinnetoimikunnan perustaminen

RUSDno-2023-630

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Veteraaniyhdistysten toiminta nykymuotoisena on päättymässä vuoden vaihteeseen. Valtioneuvoston kanslian asettama Veteraaniperinnetyön tulevaisuuden järjestämistä selvittävä työryhmä suosittelee, että kuntiin perustetaan veteraaniperinnetoimikunta tai vastaava.

Ruskon kunnan alueella toiminta on päättymässä Ruskon Rintamaveteraanit ry:n ja Paattisten-Vahdon Sotaveteraanit ry:n osalta. Perustettavan perinnetoimikunnan tehtäviin kuuluu mm. juhlapäivien (mm. Itsenäisyyspäivä 6.12, Kansallinen veteraanipäivä 27.4, Kaatuneiden muistopäivä ja Talvisodan päättymispäivä 13.3.) järjestelyyn osallistuminen ja muistomerkeillä tapahtuvien tilaisuuksien järjestelyyn osallistuminen (seppeleen laskut, kunniavartiot, airueet).

Perinnetoimikunnan nimeämisestä on käyty keskustelua yhdistysten ja muiden tahojen kanssa. Toimintaan on suunniteltu osallistuvan ainakin seurakunnan, kotiseutuyhdistysten (Rusko-seura, Vahto-seura), reserviläisten, Lions- clubien, Partiolippukuntien, maataloustuottajien ja VPK:n edustusta siten, että sekä Ruskolta ja Vahdolta on edustaja soveltuvin osin mukana. Lisäksi voivat muutkin tahot nimetä toimintaan mukaan edustajansa niin halutessaan. Kunnalta toimikuntaan on ajateltu kuuluvan kaksi henkilöä. Toimikunnan on ajateltu kutsuvan kunnanjohtajan työryhmän sihteeriksi. Kunnanhallitus nimeää perinnetoimikunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Perinnetoiminnan talouden järjestäminen on suunniteltu tapahtuvan siten, että kunnan talousarvioon on varattu määräraha toimintaa varten. Kunnanhallituksen alaisuuteen on toimintaa varten perustettu Perinnetoiminta-kustannuspaikka. Määräraha on saman suuruinen kuin mitä veteraanijärjestöjen avustuksiin on aiemmin varattu. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää perustaa perinnetoimikunnan ja nimetä siihen edustajikseen valtuuston puheenjohtajan ja valtuuston I varapuheenjohtajan. 

Kunnanhallitus päättää pyytää toimintaan osallistuvia tahoja nimeämään työryhmään edustajansa ja heille varaedustajat.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen ja toteaa, että toimikunnan sihteeriksi valitaan kunnanjohtaja.