Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 11.6.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Lausunto Vahdon kunnanosan osayleiskaavasta

RUSDno-2020-246

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Kaavoitus- ja rakennuslautakunta 12.6.2014 § 47

Valmistelu: rakennustarkastaja Niko Paloposki, puh. 02 4393 552

Ruskon kunnan Vahdon kunnanosan osayleiskaava laaditaan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 42 §:n mukaiseksi oikeusvaikutteiseksi yleiskaavaksi. Osayleiskaavan tavoitteena on ohjata maankäytön suunnittelua ja rakentamista koko suunnittelualueella. Asemakaavoitetulla alueella rakentamista ohjaa asemakaava.

Osayleiskaavan ratkaisut johtavat uusiin asemakaavoihin ja asemakaavojen muutoksiin erityisesti maantiemuutosten vaikutusalueella. Osayleiskaavan tehtävänä on täsmentää valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita sekä tarkentaa maakuntakaavan ja päivittää nykyisten oikeusvaikutuksettomien Lavamäen ja Vahdon kirkonseudun osayleiskaavan aluevarauksia.

Kaavan päämääränä on toimivan, kestävän ja taloudellisen yhdyskuntarakenteen syntyminen sekä kulttuuri-, ympäristö- ja luonnonarvojen turvaaminen. Uusi maankäyttö ja rakentaminen sovitetaan nykyiseen ympäristöön ja maisemaan sen ominaispiirteitä noudattaen. Lähtökohtana on tukeutua olemassa olevaan taajama- ja kylärakenteeseen sekä vahvistaa asuinympäristöä toiminnallisesti ja sosiaalisesti.

Vahdon kunnanosan osayleiskaavasta on laadittu luonnos. Luonnos on nähtävillä 5.5 - 18.6.2014. Kunnanhallitus on käsitellyt luonnosta kokouksessaan 28.4.2014 ja päättänyt pyytää kaavoitus- ja rakennuslautakunnan mielipidettä. Mielipide on pyydetty jättämään 18.6.2014 mennessä.

Esityslistan mukana on A3 -kokoiset versiot kaavaluonnoksesta (3 kpl). Kaavakartta ja muu aineisto on nähtävillä internetsivuilla http://www.paikkatieto.airix.fi/tietopankki/rusko/vahto_oyk/ .

Päätösehdotus:

Kaavoitus- ja rakennuslautakunta keskustelee kaavaluonnoksesta ja antaa mielipiteensä sen jälkeen.

__________

Lassi Laine, Sari Kaunonen ja Erja Laine poistuivat kokouksesta esteellisenä. Juha Vuotinen saapui Lassi Laineen tilalle. Esityslistasta poiketen pykälä käsiteltiin kokouksen viimeisenä asiana.

__________

Päätösehdotus:

Kaavoitus- ja rakennuslautakunta antaa Vahdon kunnanosan osayleiskaavaluonnoksesta seuraavat mielipiteet:

MU -alueet muutettaisiin M -alueeksi

PiMa -alueista poistettaisiin tarpeettomat merkinnät (sahan alue tutkittu)

Taajaman pohjoispuoleiset MA -alueet muutettaisiin M -alueeksi, maisematyöluvan tarve poistettaisiin (MA -alueet).

Päätös:

Päätösehdotus hyväksyttiin.

__________

Kaavoitus- ja rakennuslautakunta 17.3.2016 § 26

Vahdon kunnanosan osayleiskaavasta on laadittu ehdotus. Ehdotus on nähtävillä 14.3 - 22.4.2016. Kunnanhallitus on käsitellyt ehdotusta kokouksessaan 7.3.2016 ja päättänyt pyytää kaavoitus- ja rakennuslautakunnan lausuntoa. Lausunto on pyydetty jättämään 22.4.2016 mennessä.

Kaavoitus- ja rakennuslautakunnan aiempi mielipide on huomioitu seuraavasti:

MU -alueet on muutettu M-1 -alueiksi. Tämän määräyksen mukaisesti alueen nykyinen toiminta ei vaikeudu, mutta mahdollistetaan rakentaminen ulkoilun ja retkeilyn tarpeisiin. Alueen käytössä tulee ottaa huomioon ulkoilureittien säilymisedellytykset ja järjestämismahdollisuudet. PiMa -alueet on siirretty erilliselle liitekartalle ja kaavamääräyksiin on lisätty ”mahdollinen maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve on selvitettävä ja arvioitava ennen maaperän kaivamista ja muita rakentamistoimenpiteitä”.

Taajaman pohjoispuoleiset MA -alueet on muutettu MT –alueiksi (Maatalousalue, alue on tarkoitettu maatalouskäyttöön. Alueelle saa rakentaa maataloutta palvelevia tuotanto- ja talousrakennuksia). Maisematyöluvan tarve on poistettu.

Esityslistan oheismateriaalina on A3 -kokoiset kaavaehdotuksen osat (2 kpl). Kaavakartta ja muu aineisto on nähtävillä internetsivuilla http://www.paikkatieto.airix.fi/tietopankki/rusko/vahto_oyk/ . Sivulle pääsee myös kunnan sivujen kautta http://www.rusko.fi/yleiskaavat.

Päätösehdotus:

Kaavoitus- ja rakennuslautakunnalla ei ole huomautettavaa kaavaehdotuksesta.

__________

Lassi Laine ja Sari Auvainen poistuivat kokouksesta esteellisenä.

__________

Päätös:

Päätösehdotus hyväksyttiin.

__________

Rakennus- ja ympäristölautakunta 11.6.2020

Rakennus- ja ympäristölautakunnalta on pyydetty lausunto Vahdon kunnanosan osayleiskaavan toisesta ehdotuksesta. Lausunto on pyydetty 30.6.2020 mennessä. Ensimmäistä kaavaehdotusta päivitettiin lausuntojen sekä muistutusten pohjalta ja vuonna 2019 tarkennettiin luontoarvojen perusselvitystä liito-orava- ja muiden Luo-kohteiden osalta (liite 7d). Sr-kohteisiin tehtiin muutoksia nykyisen tilanteen osalta (puretut rakennukset ja merkintöjen sijainnin korjaukset). Kaava-aineisto on päivitetty viimeisen kerran maaliskussa 2020, jolloin korjattiin mm. pohjavesialueet. Kaavanlaatija on valmistellut ehdotuksen muistutuksien ja lausuntojen vastineeksi, jonka kunnanhallitus hyväksyi 20.4.2020 § 84 (liite 16).

Osayleiskaavaehdotus ja -selostus sekä sitä koskevat liitteet ovat esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunnalla ei ole huomautettavaa toisesta kaavaehdotuksesta.

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta antaa lausuntonaan seuraavan muutosehdotuksen; Kangenmiekantielle palautetaan aiemmin siellä ollut EA-2 ampumarata -merkintä.