Hyvinvointilautakunta, kokous 11.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Hankehaku terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen hankkeeseen seudullisena yhteistyönä

RUSDno-2024-339

Valmistelija

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Perustelut

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vuoden 2025 terveyden edistämisen määräraha on haettavissa ajalla 13.5.–14.6.2024. Määräraha on rahallinen tuki, jota myönnetään harkinnanvaraisesti vuosittain hyvinvointia ja terveyttä edistäviin hankkeisiin. Hanke voi olla 1–3 vuotta kestävä kokeilu-, kehittämis- tai tutkimushanke. Terveyden edistämisen määrärahaa voivat hakea mm. kunnat, hyvinvointialueet, oppilaitokset ja järjestöt.

Yhtenä painopisteenä tänä vuonna on iäkkäiden toimintakyvyn tukeminen, jossa toteutetaan hyvinvointia ja terveyttä lisäämällä ja uudistamalla toimintakykyä tukevaa ryhmämuotoista toimintaa​. Tavoitteena on toimintakyvyn monipuolinen ylläpitäminen, sosiaalisten suhteiden vahvistuminen, osallisuuden edistäminen, yksinäisyyden ja turvattomuuden vähentyminen, hyvinvoinnin ja terveyden tukeminen.​

Työnimellä ”Ikäihmisten ryhmätoiminta ja kohtaamispaikat asuinalueilla” -hankkeessa on tarkoitus kehittää Turun, Raision, Ruskon, Naantalin ja Kaarinan kaupunkiseudulla ikäihmisten matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ja ryhmätoimintoja. Toimintaa kehitetään yhdenmukaisesti kaikissa mukana olevissa kunnissa. Kohderyhmänä ovat erityisesti yli 75-vuotiaat. 

Hankkeen päätoteuttajana on suunnitelman mukaan Turun kaupunki, joka vastaa myös hankehakemuksesta. Osatoteuttajina hankkeessa olisi muista seutukunnista tällä hetkellä Ruskon kunnan lisäksi, Naantalin, Raision ja Kaarinan kaupungit.

Hankkeen toteutuksen edellytyksenä on myönteisen rahoituspäätöksen saaminen, jonka jälkeen sopijapuolet laativat hankeyhteistyösopimuksen. Kuntien omavastuuosuuksien rahoitukset voidaan kattaa hankkeeseen kohdennetulla työpanoksella, joten erillisiä talousarvion ulkopuolisia määrärahavarauksia ei tarvita.

Hyvinvointijohtaja esittelee hankehakua tarkemmin kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Hyvinvointilautakunta päättää hyväksyä osallistumisen hankehakuun ja valtuuttaa hyvinvointijohtajaa allekirjoittamaan hankehakua varten tarvittavat aiesopimukset.

Päätös

Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.