Perustelut
Turun kaupunkiseudun kuntien MAL-työryhmässä työn seurannassa on käytössä seurantajärjestelmiä ja yksi käytetty indikaattori ovat kasvihuonekaasupäästöt, joita seurataan CO2-raporttipalvelun avulla. CO2-raportti on Suomessa pisimpään käytössä ollut kuntien ja kaupunkien kasvihuonekaasupäästöjen laskenta- ja raportointipalvelu. MAL työryhmän jäsenenä Ruskon kunnassa tämä seuranta on ollut vuodessa 2015 asti. Raportti valmistuu yleensä alkuvuonna ja jatkossa tekninen lautakunta seuraa raporttia vuosittain. Nykymuotoinen raportti on ollut vuodesta 2021.
Raportissa on esitetty Ruskon kasvihuonekaasupäästöt vuosina 2015–2022. Lisäksi on esitetty ennakkotieto vuoden 2023 päästöistä.Mukana laskennassa ovat seuraavat sektorit: kuluttajien sähkönkulutus, sähkölämmitys, maalämpö, kaukolämmitys, erillislämmitys, tieliikenne, maatalous ja jätehuolto. Lisäksi on tarkasteltu teollisuuden sähkönkulutuksen päästöjä.
CO2-raportissa mukana olevat energiaperäiset päästöt lasketaan kunnassa (maantieteellisenä alueena) kulutetun sähkön, kaukolämmön sekä lämmityksen ja liikenteen polttoaineiden määrän perusteella. Maatalouden osalta laskenta sisältää kunnan alueella tapahtuvan maataloustuotannon päästöt. Jätteiden käsittelyn päästöt lasketaan syntypaikan mukaan.
CO2-raportin kuntien keskimääräinen asukaskohtainen päästö vuonna 2022 oli 4,9t CO2-ekv.Ruskon päästöt ilman teollisuutta laskivat 5 prosenttia vuodesta 2021 vuoteen 2022. Keskimäärin päästöt laskivat CO2-raportin kunnissa 4 prosenttia.
Ruskon päästöt kuluttajien sähkönkulutuksesta vuonna 2022 olivat 0,1 t CO2-ekv/asukas, eli noin 50 % pienemmät kuin CO2-raportin kunnissa keskimäärin. Sähkönkulutus on yleensä keskimääräistä suurempaa kunnissa, joissa on paljon loma-asukkaita, kunnissa, joissa on selvästi enemmän työpaikkoja kuin asukkaita, sekä kunnissa, joissa tarjotaan palveluja myös naapurikuntiin.
Ruskon kasvihuonekaasujen päästöt vuonna 2022 olivat yhteensä 26,2 kt CO2-ekv ilman teollisuutta. Näistä päästöistä 0,9 kt CO2-ekv aiheutui kuluttajien sähkönkulutuksesta, 1,9 kt CO2-ekv sähkölämmityksestä ja 0,2 kt CO2-ekv maalämmöstä. Kaukolämmityksen päästöt olivat hyvin pienet. Päästöistä 2,2 kt CO2-ekv aiheutui erillislämmityksestä, 6,7 kt CO2-ekv tieliikenteestä, 13,6 kt CO2-ekv maataloudesta ja 0,6 kt CO2-ekv jätehuollosta. Teollisuuden sähkönkulutuksen päästöt olivat 0,7 kt CO2-ekv.
Ruskon asukaskohtaiset päästöt vuonna 2022 olivat 4,1 t CO2-ekv ilman teollisuutta, kun ne kaikissa CO2-raportissa mukana olevissa kunnissa vaihtelivat välillä 2,1–14,2 t CO2-ekv.
Ruskon asukasta kohti lasketut päästöt rakennusten lämmityksestä olivat yhteensä 0,7 t CO2-ekv. Rakennusten lämmityksen asukaskohtainen päästö CO2-raportin kunnissa vaihteli välillä 0,6–3,5 t CO2-ekv keskiarvon ollessa 1,1 t CO2-ekv/asukas.
Ruskon päästöt tieliikenteestä vuonna 2022 olivat 1,0 t CO2-ekv/asukas, eli noin 50 % pienemmät kuin CO2-raportin kunnissa keskimäärin. Sekä kunnan alueella tapahtuva läpiajoliikenne että paikallinen liikenne vaikuttavat tieliikenteen päästöihin.
Raportissa esitellään vertailukuntien päästöjä. Kunnalla ei ole kaikkiin osioihin mahdollisuutta vaikuttaa, mutta seurannalla voidaan verrata muiden kuntien tilannetta ja seurata yleisesti päästötilannetta. Kaikkien kuntien päästöihin voi tutustua https://co2.sitowise.com/CO2tilastot/
Lisätietoa asiasta www.sitowise.com/fi/co2-raportti
CO2-raportti | Sito
Ehdotus
Esittelijä
-
Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi
Tekninen lautakunta merkitsee Co2 raportin tietoonsa saatetuksi.
Päätös
Päätösehdotuksen mukaisesti.