Kunnanhallitus, kokous 12.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 156 Suunnittelutarveratkaisuhakemus, Kaarlejoentie 192b

RUSDno-2024-363

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Lupatunnus 24-0075-SUU

HAKIJAT
Biosolar Oy

RAKENNUSPAIKKA
704-493-0001-0109
Kaarlejoentie 192b, 21340 Tortinmäki
Kiinteistön nimi Jaakola
Pinta-ala 30000 m²
Rakentamismääräykset MT Maatalousalue
Kaavatilanne Oikeusvaikutteinen yleiskaava 301120§65
Kaavan vuosi 2020
Rakennettu kerrosala 0 m²

RAKENNUSPAIKKA
704-493-0001-0125
Kaarlejoentie 192b, 21340 Tortinmäki
Kiinteistön nimi Jaakola II
Rakentamismääräykset MT Maatalousalue
Kaavatilanne Oikeusvaikutteinen yleiskaava 301120§65
Kaavan vuosi 2020
Rakennettu kerrosala 0 m²

TOIMENPIDE
Aurinkovoimalan rakentaminen

Lisäselvitys
Toimenpide: uusi
Käyttötarkoitus: 999 muualla luokittelemattomat rakennukset

Poikkeus
Esitetyn hankeen toteuttaminen edellyttää laajuuteensa puolesta (MRL 16 § ja 137 §) laajempaa lupaharkintaa, jonka vuoksi haetaan suunnittelutarveratkaisua. Biosolar Oy hakee suunnittelutarveratkaisua Vahdon taajaman koillispuolelle rakennettavaksi suunnitellulle maaasenteiselle aurinkosähkön tuotantoalueelle. Hankelueelle suunnitellaan rakennettavaksi aurinkovoimalan paneelikenttä, useita muuntamoita ja puiston vaatimat huoltoalueet. Paneelien, muuntamoiden ja huoltorakenteiden tarkka sijoittelu alueella tarkentuu myöhemmin, kun hankkeeseen valittavat toimittajat ja heidän käyttämänsä tekniset ratkaisut saavat vahvistuksen. Alustavasti on päädytty ratkaisuun, jossa käytetään noin 30 asteen kallistuskulmassa etelään suunnattuja aurinkopaneeleja. Paneelit asennetaan riveittäin järjestettyihin kiinteisiin telineisiin ja paneelien alareuna on 80 senttimetrin korkeudella maasta.

Kuuleminen
Hakemuksen johdosta kunta on kuullut naapurit kirjeitse (7 kpl) 25.417.5.2024. Hakemuksesta on jätetty yksi huomautus.

LAUSUNNOT
Lausunnon antaja Rakennustarkastaja
Lausuntopvm 17.07.2024
Lausunnon tulos ehdollinen

​​​​​Sisältö
Biosolar Oy hakee kunnanhallitukselta maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaista suunnittelutarveratkaisua rakentaa aurinkovoimala ja siihen liittyvät muuntamot sekä huoltoalueet Lavamäen kylään, Jaakola RN:o 1:109 (koko kiinteistön pinta-ala 118.000 m²) ja Jaakola II RN:o 1:125 (koko kiinteistön pinta-ala 39.930 m²) tiloille sijaitsevalle määräalalle. Vuokra-alueen pinta-ala on 30.000 m², joka on voimalan pinta-ala.

​​​Voimalan teho on 2,0 MW ja se perustetaan teräspaaluin. Paneelitelineet toteutetaan valmistajan rakenneratkaisujen mukaan. Sisäinen sähkönsiirto on 20 kV maakaapeleilla. Hanke sijoittuu kahden kiinteistön alueelle, mutta käytännössä se sijaitsee yhtenäisellä peltoalueella, joten se ei muuta nykyistä pintaojitusta. Hankealueen ojat kulkevat alueen itä- ja länsipuolilta kohti etelää ja laskevat Haaraojaan, joka lopulta laskee Paattistenjokeen. Alueelle tulee tieliittymä Kaarlejoentieltä, nykyisen peltotien kautta.

Hakijalla on ollut aiempi hakemus aurinkovoimalan rakentamiseksi, mutta se ei ole edennyt käsittelyyn. Tällöin ELY-keskus on todennut, että lupaharkinta edellyttää suunnittelutarveratkaisua. Molemmat hankkeet sijaitsevat saman yleiskaavamerkinnän alueella.

Hankeselvityksen mukaan alue on viljelykäytössä ollutta ojitettua peltomaata. Alueet ovat olleet pitkään maatalouskäytössä, ne eivät ole luonnontilaisia eikä niissä esiinny suojeltavia tai uhanalaisia luontotyyppejä. Hankealueella tai sen välittömästä läheisyydestä ei ole tehty havaintoja uhanalaisista tai suojeltavista putkilokasvi- tai sammallajeista (Lajitietokeskus, 2023). Hankealueilla ei ole Metsälaissa (1093/1996) 10 § määriteltyjä erityisen tärkeitä elinympäristöjä. Lajitietokeskuksen tietokantojen mukaan hankealueelta ei ole havaintoja vaaraantuneista tai uhanalaisista lajeista, n. 1-2 km säteellä hankealueesta pohjoiseen ja länteen on tehty useita liito-oravahavaintoja. Muista luontodirektiivin IV (a) liitteen lajeista ei ole havaintoja hankealueen ympäristöstä. Museoviraston karttaaineiston mukaan hankealueella ei ole muinaisjäännöksiä. Hankealueella tai sen läheisyydessä ei ole pohjavesialueita. Lähimmät pintavesialueet sijaitsevat kahden kilometrin päässä hankealueesta.

Paneelikenttää lähin asuinrakennus sijaitsee noin 180 m etäisyydellä idässä, Turun kaupungin alueella Jokiniementiellä. Ruskon kunnan alueella on lähimpänä vapaa-ajan asunto, noin 200 m etäisyydellä pohjoisessa. Kiinteistön Jaakola 704-493-0001-0109 länsirajalla kulkee kunnan vesijohto. Kunnan vesihuollon kanssa on keskusteltu runkolinjasta ja heidän mukaansa sen osalta täytyy huomioida 10 m suojaetäisyys, 5 m johdon molemmille puolin. Hakemuksen liitteenä on paloturvallisuussuunnitelma ja hakemuksesta pyydetään pelastusviranomaisen lausunto rakentamista koskevan luvituksen yhteydessä.

Naapureiden kuuleminen
Hakemuksesta on jätetty yksi huomautus. Huomautuksen jättänyt omistaa kiinteistöt RN:o 1:7 (asemapiirros), 1:34 ja 1:35 Turun kaupungin alueella. Kiinteistöt eivät ole rakennettuja. Huomautuksessa on todettu, että "tulen vaatimaan, että voimala maisemoidaan välittömästi vähintään 3 metriä korkealla aidalla kiinteistöjen 704-493-1-125 ja 853-543-1-7 kohdalta. Aidan tulee olla esim. havua tai tuijaa, joka on ympäri vuoden vihreä ja peittäen näkymän, kyseisiin kiinteistöihin. Aidan pitää sijaita tarpeeksi kaukana rajasta, ettei se varjosta kiinteistöjä, jotka ovat viljelykäytössä. Voimala ei saa tulevaisuudessa rajoittaa millään tavalla kiinteistöjen käyttöä.

Vastine
Huomautuksessa on vaadittu, että voimala maisemoidaan välittömästi vähintään 3 metriä korkealla aidalla kiinteistöjen 704-493-1-125 ja 853-5431-7 kohdalta ja että aidan tulee olla esim. havua tai tuijaa, joka on ympäri vuoden vihreä peittäen näkymän kyseisiin kiinteistöihin. Lisäksi on vaadittu, että aidan pitää sijaita tarpeeksi kaukana rajasta, ettei se varjosta kiinteistöjä, jotka ovat viljelykäytössä. Muistutuksessa on vaadittu, että voimala ei saa tulevaisuudessa rajoittaa millään tavalla kiinteistöjen käyttöä. Toteamme, että huomautuksen jättäneen kanssa on keskusteltu huomautuksen aiheena olevista asioista. Keskusteluissa on päädytty siihen, että hankealueen eteläreunalle istutetaan vähintään 3 metriä korkea havupuuaita. Hankealueen itäreunalle istutetaan puolestaan tavanomaisessa istutuskorkeudessa olevia havupuita havupuuaidaksi. Nämä havupuuaidat on päivitetty suunnittelutarveratkaisuhakemuksen ja toimenpidelupahakemuksen liitteenä olevaan asemapiirustukseen. Hankealueen itäreunalle istutettava aita istutetaan vähintään 5 metrin päähän itäpuolisen kiinteistön rajasta. Kuten vastineessa on todettu, niin pykälän liitteenä olevaan asemapiirrokseen on päivitetty suojaava puusto.

Maakuntakaava
Maakuntakaavassa on merkintä maa- ja metsätalousvaltainen alue (LAVMK). Merkinnällä osoitetaan pääasiassa maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitettuja alueita. Alueita voidaan käyttää harkitusti myös hajaasutusluonteiseen pysyvään tai loma-asutukseen.  Suunnittelumääräys: olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa osoittaa pääasiallista käyttötarkoitusta kohtuuttomasti haittaamatta, sekä maisema- ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen mm. uutta pysyvää asumista ja, erityislainsäädännön ohjaamana, myös muita toimintoja. Luonnonarvojen ja -varojen vaihemaakuntakaavassa on myös laajempi kaavarajaus, joka koskee matkailun, retkeilyn ja virkistyksen kehittämisen kohdealuetta. Tämä rajaus sisältää suuren osan Vahdon kunnanosasta, Vahdon keskustan kaava-alueen pohjoisosasta Kurjenrahkalle asti.

Yleiskaava
Rakennuspaikalla on Vahdon kunnanosan osayleiskaava. Kiinteistöt ovat MT-aluetta (maatalousalue. Alue on tarkoitettu maatalouskäyttöön. Alueelle saa rakentaa maataloutta palvelevia tuotanto- ja talousrakennuksia). Turun kaupungin alueella on M-alue (maa- ja metsätalousalue). Turku on hyväksynyt uuden yleiskaava 2029, mutta hyväksymispäätöksestä valitettiin hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset 21.12.2023 ja hallintooikeuden päätöksestä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Asemakaava
Suunnitellulla rakennuspaikalla ei ole voimassa asemakaavaa.

MRL 137 §:ssä säädetään, että rakennusluvan myöntäminen suunnittelutarvealueella edellyttää, että rakentaminen:
1) ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
2) on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta; ja
3) on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Lisäksi MRL 137 §:ssä todetaan, että rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Edellä olevat perustelut huomioon ottaen rakennustarkastaja toteaa lausuntonaan, että hakemus ei ole vastoin MRL 137 §:n säädöksiä ja näin ollen puoltaa hakemuksen hyväksymistä sillä ehdolla, että vesihuollon runkolinjan kohdalla on huomioitava 10 m suojaetäisyys, 5 m johdon molemmille puolille.

Asemapiirros ja julkisivupiirustus ovat pykälän liitteenä ja hankeselvitys oheismateriaalina.

Liitteet
Naapurin kuuleminen
Valtakirja
Muu liite
Hankeselvitys tai -suunnitelma
Aitapiirustus
Ote alueen peruskartasta
Ote yleiskaavasta
Naapurin huomautus
Todistus hallintaoikeudesta
Suunnittelijan tiedot
Asemapiirros
Leikkauspiirustus
Pohjapiirustus
Hakemus vireilletullessa
Hakemus taustajärjestelmään siirrettäessä

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus toteaa, että suunnittelutarveratkaisuhakemus ei ole vastoin MRL 137 §:n säädöksiä ja näin ollen kunnanhallitus päättää hyväksyä hakemuksen rakentaa aurinkovoimala ja siihen liittyvät muuntamot sekä huoltoalueet Lavamäen kylään, Jaakola RN:o 1:109 ja Jaakola II RN:o 1:125 tiloilla sijaitsevalle määräalalle, pinta-ala 30.000 m², seuraavin ehdoin:

1. Vesihuollon runkolinjan kohdalla huomioitava 10 m suojaetäisyys, 5 m johdon molemmille puolille.

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi (2) vuotta. Vastaava toimenpidelupa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Samalla kunnanhallitus päättää, että hakijalta peritään rakennusvalvontataksan 7 §:n mukainen 500,00 euron ja 9.1 §:n mukainen 280,00 euron maksu.

Ote ja valitusosoitus: Hakija, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kivimäki Jarkko, Turun kaupunki.

Päätöksen antaminen: Päätös annetaan julkipanon jälkeen 19.8.2024, jolloin sen katsotaan tulevan kaikkien tietoon. Julkipano on kunnan ilmoitustaululla ja yleisessä tietoverkossa.

Päätösehdotuksen perustelut
Rakennustarkastajan antaman lausunnon perusteella ei ole esteitä suunnittelutarveratkaisun myöntämiselle. Ottaen huomioon hankealueen sijoittuminen kokonaisuudessaan voimassa olevan yleiskaavan mukaiselle maatalousalueelle, aurinkovoimalan rakentaminen ei aiheuta haittaa yleiskaavoitukselle eikä alueiden käytön muulle järjestämiselle. Peltoalueelle sijoittuminen ei vaikuta maakuntakaavan matkailun, virkistyksen ja retkeilyn kehittämiseen. Lähin asuinkiinteistö sijoittuu noin 180 metrin etäisyydelle hankealueesta. Suunnittelutarveratkaisuhakemuksen liitteenä olevassa asemapiirroksessa on esitetty, että hankealueen reunaan istutetaan puustoa.

Hakemuksen mukaisella rakentamisella ei aiheuteta haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä aiheuteta haitallista yhdyskuntakehitystä. Rakentaminen on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä se vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojensäilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. Näin ollen suunnittelutarveratkaisun myöntämisen edellytykset ovat olemassa. Maankäyttö- ja rakennuslain 137§:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella täyttyvät.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.