Kunnanhallitus, kokous 7.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 199 Lähteenmäen asemakaavan laajennus ja muutos

RUSDno-2024-395

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Ruskon Lähteenmäen asemakaavan (kunnanvaltuusto 23.9.2002 § 60) tiealueesta on poikettu kunnanhallituksen päätöksellä 17.06.2019 § 125. Tällöin Parma Oy (11.6.2019) on ilmoittanut, että he suostuvat luovuttamaan Ruskon kunnalle määräalan rakennettavaa tielinjaa varten. Luovutuksen ehtona on ollut, että asemakaavan poikkeaminen hyväksytään ja tontin lohkominen onnistuu (nykyinen kiinteistö 704-408-0004-0018). Maanmittauslaitos on lohkonut osan tiealueesta 6.12.2023 (liitekartta) ja lisäksi on muodostettu tierasite (000-2023-K27669), joka on kartassa merkittynä olevassa kohdassa "uusi asemakaavan tiealue".

Nykyisen Lähteenmäen asemakaavan Härjänruopantie päättyy kiinteistön 704-401-0001-0063 rajalla Lähteenmäen rakennuskaavaan (kunnanvaltuusto 27.8.1986 § 60), jossa se jatkuisi Harjutienä. Kunnan teknisten palveluiden mukaan ongelmana on kuitenkin se, että Maanmittauslaitoksen mukaan tiealueita ei voi lohkoa loppuun, koska Harjutien ja Härjänruopantien kadut eivät kohtaa asemakaavassa. Härjänruopantie on kaavoitettu kuntarajaan kiinni, mutta Harjutien jatkeen tiealue on n. 19 m rajasta. Tämä alue on kaavoittamatonta. Joten Harjutien tiealuetta täytyisi muuttaa, jotta se voidaan lohkoa ja rakentaa Härjänruopantiehen liittyväksi. Samalla poistuisi asemakaavassa kiinteistölle 704-408-0004-0018 jäänyt Härjänruopantien osa, jonka linjaus tulisi aiemmin mainitulle luovutetulle alueelle, jossa on nyt tierasite. Härjänruopantien rakentaminen Harjutielle asti on huomioitu vuoden 2024 talousarviossa.

Poikkeamisen yhteydessä on pyydetty Raision - Naantalin vesilaitoksen lausunto, koska asemakaavaan on merkitty vesijohtorasite (liitekartta). Vesilaitos on tällöin todennut:
"Ruskon rakennustarkastaja on ottanut yhteyttä koskien hanketta, jossa Lähteenmäen alueen asemakaavasta poikettaisiin uudella katuyhteydellä sekä tonttijaolla. Katuyhteys ylittäisi asemakaavassa osoitetun, Härjänruo­pan vedenottamon putkilinjan rasitealueen. Härjänruopan ottaman tuottama vesi on käyttökelvotonta sellaisenaan ja kyseinen yhdysjohtokin on poikki. Tarkoituksenmukaista nykytilanteessa olisi harkita vedenottamon purkamista. Pumppaamorakennuksen purkami­sella vältyttäisiin muun muassa ilkivallalta.
Hallitus päättää ilmoittaa Ruskon kunnalle/rakennustarkastajalle, että Härjänruopan vedenottamon putkilinjaa ei tarvitse kiertää sekä aloittaa selvitystyön vedenottamosta luopumiseksi sekä purkamiseksi."

Joten asemakaavassa olevan vesijohtorasiteen voisi poistaa samalla.

Muutettava ja laajennettava kaavan alue on n. 16 ha, josta muutettavat, laajennettavat ja poistettavat tiealueet ovat n. 2,5 ha. Pohjakartoitettava alue on n. 23,5 ha, koska Härjänruopantien tiealue kuuluu alueen laajoihin kortteleihin 1034 ja 1040.

Kaavamuutosta ei ole huomioitu vuoden 2024 talousarviossa. Talousarviossa on varattu asemakaavoituksen asiantuntijapalveluihin ja työkorvauksiin 70.000 €, josta on käytetty 9.660 €. Tällä hetkellä on käynnisssä Ketunluolan asemakaavan laajennus ja muutos (luonnos hyväksytty), Päällistönmäen asemakaavan laajennus (luonnos käsittelyssä) ja keskustan asemakaavan muutos (luonnos valmistelussa).

Pykälän liitteenä on nykyinen asemakaava, johon on merkitty muutettava/laajennettava alue. Lisäksi on karttaote alueesta, johon on merkitty tiealueet sekä vesijohtovaraus.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää käynnistää Lähteenmäen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen, jotta tiealueet voidaan muodostaa ja Harjutien jatke saadaan rakennettua sekä liitettyä Härjänruopantiehen. Asemakaavamuutoksesta ja laajennuksesta sekä pohjakartan laatimisesta pyydetään tarjoukset kaavanlaatijoilta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 12.8.2024 § 155 päättänyt, että käynnistetään Lähteenmäen asemakaavan muutos ja asemakaavan laajennus, jotta alueen tiejärjestelyt saadaan toteutettua (Harjutie - Härjänruopantie).

Asemakaavan laatimisesta on pyydetty tarjoukset neljältä suunnittelutoimistolta. Tarjouspyyntö on esityslistan liitteenä. Tarjous pyydettiin pohjakartan tekemisestä sekä asemakaavan laatimisesta. Asemakaavan laajennus on vähäinen, joten luontoselvityksen tekeminen pyydettiin omana tarjouksena. Neljä yritystä jätti tarjouksen. Tarjouspyynnössä on ilmoitettu, että konsultin valinta tehdään kokonaishinnan perusteella.

Tarjouspyynnön mukaisen vertailun perusteella kokonaishinnat muodostuivat seuraavanlaisiksi:

  1. Sweco Finland Oy, 15.290 € (luontoselvitys + 1.300 €)
  2. Sitowise Oy, 41.017,80 € (luontoselvitys + 1.840 €)
  3. Ramboll Finland Oy, 24.500 € (luontoselvitys + 1.500 €)
  4. Nosto Consulting Oy, 9.730 € (luontoselvitys + 1.300 €)

Tilaajalla on käytännön kaavoituskokemusta kyseisistä suunnittelutoimistoista Sitowisea lukuun ottamatta. Sitowise on kuitenkin tehnyt kunnan yhdyskuntatekniikkasuunnittelua. Sweco laati Vahdon kunnanosan osayleiskaavan ja Ramboll tekee Ruskon eteläosan osayleiskaavaa. Nosto Consulting teki Ahola-Ojannon asemakaavan laajennuksen ja tekee tällä hetkellä Ketunluolan laajennuksen asemakaavaa.

Pykälän oheismateriaalina on tarjousvertailu.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus valitsee Lähteenmäen asemakaavan muutoksen ja laajennuksen vastaavaksi kaavanlaatijaksi Nosto Consulting Oy:n, koska Nosto Consulting Oy on tarjouspyynnön mukaisesti kokonaishinnaltaan alhaisin.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.


Muutoksenhaku

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asianmarkkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Julkisista hankinnoista annetun lain 86 §:n mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos: 1) asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai 2) siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen.

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen hankintalain 78 §:n 1 nojalla noudattamatta odotusaikaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa,että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen. Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käy-tettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituksen sisältö:

Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon haetaan muutosta, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten hallintolainkäyttölain 21 §:ssä säädetään.

Valituksen toimittaminen:

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan. Hakemuksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä.

Valituskielto:

Hankintalain 102 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain eikä hallintolainkäyttölain nojalla. Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 86 §:n mukaisesti.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle:

Hankintalain 88 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. 

Markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot:

Markkinaoikeus PL 118, 00131 HELSINKI Käyntiosoite: Erottajankatu 1-3 puh. 010 364 3300 fax. 010 364 3314, sähköposti: markkinaoikeus@oikeus.fi