Kunnanhallitus, kokous 3.2.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen kiinteistöjen yhtiöittäminen

RUSDno-2025-44

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Sote-uudistuksen yhteydessä kuntien omistuksessa olleet sote- ja pela-kiinteistöt jäivät kunnissa pääsääntöisesti kuntien omistukseen ja hyvinvointialueet tulivat niihin vuokralle. Uudistuksen voimaantuloon liittyvä voimaanpanolaki määritteli alkuvuosien vuokra-ajan ja vuokratason, mutta tilanne tulee muuttumaan vuoden 2026 alusta.

Kuntien ja hyvinvointialueiden voidaan todeta olevan keskenään tasavertaisia juridisia toimijoita. Tämä korostuu vuokrasopimuksissa, joita kunnat ja alueet ovat tehneet sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen kiinteistöistä. Mikäli kunta tulevaisuudessa jatkaa toimitilojen hallintaa, ottaa roolin kiinteistökehittäjänä ja vuokraa omistuksessaan olevia kiinteistöjä hyvinvointialueille, tulee toiminta kuntalain mukaan yhtiöittää. Yhtiöittäminen koskee sellaista toimintaa, joka toimii kilpailutilanteissa markkinoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että kuntien on eriytettävä sotekiinteistöt kunnan muusta toiminnasta ja siirrettävä erilliseen osakeyhtiöön, säätiöön tai osuuskuntamuotoon siirtymäajan päätyttyä 1.1.2026 mennessä. Myös sopimusehdot, tärkeimpänä vuokrataso, sovitaan tuolloin uudelleen. Jotta yhtiöittämisvelvoite konkretisoituisi, tulee kiinteistöstä olla vähintään puolet hyvinvointialueen käytössä.

Yhtiöittämisvelvoitteella varmistetaan se, että hyvinvointialueelle vuokratun rakennuksen vuorataso kattaa jatkossa rakennuksen kaikki kulut, ja kunnille ei tule houkutusta tarjota tiloja huomattavan pienellä vuokralla lähipalveluiden säilyttämiseksi. Samoin yhtiöittämisen tulisi estää hyvinvointialueiden mahdolliset vaatimukset vuokrien pienentämisestä niiden talouden tasapainottamiseksi.

Sote-kiinteistöjen yhtiöittämisestä on pyydetty tarjouksia. Tarjoukset eivät kaikilta osin ole täysin yhteismitallisia. Yhtiöittämisvelvoite koskee ainakin seuraavia kiinteistöjä: Ruskon terveysasema, Maununtuvan palvelutalo, Ruskon paloasema ja Vahdon paloasema.

Varhan aluehallitus päätti joulukuussa 2024 pitää pääosin voimassa hyvinvointialueen ja kuntien väliset vuokrasopimukset  nykyisten sopimusten mukaisina. Näin ollen Varha ei pääsääntöisesti ottanut käyttöön ns. optiovuotta eli kaikkia kunnilta vuokrattujen kiinteistöjen vuokrasopimuksia ei jatketa määräaikaisia, vuoden 2025 loppuun asti voimassa olevia sopimuksia pidempään. Joidenkin yli 400 htm2 kokoisten kiinteistöjen osalta Varha kuitenkin käytti optiovuotta. Näiden kiinteistöjen joukossa ei ollut ruskolaisia kiinteistöjä.  

Sote-kiinteistöjen yhtiöittämisestä on palaveerattu kunnanjohtajan, talous- ja hallintojohtajan, teknisen johtajan ja hyvinvointijohtajan kesken. Varhaa on myös lähestytty asian tiimoilta. Perusteltua olisi antaa asian eteenpäin valmistelu kyseiselle virkamiesryhmälle. Jotta asia saadaan joutuisasti eteenpäin yhtiöittämisselvityksen laatijan valinta voidaan toteuttaa viranhaltijapäätöksin.

Hankkeen määrärahavaikutukset tuodaan kunnanhallitus- ja valtuustokäsittelyyn myöhemmin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää

1. käynnistää selvityksen Ruskon kunnan sote- ja pelakiinteistöjen yhtiöittämiseksi

2. antaa asian valmistelun ja eteenpäin viennin kunnanjohtajan, talous- ja hallintojohtajan, teknisen johtajan ja hyvinvointijohtajan tehtäväksi

3. velvoittaa kyseisen ryhmän raportoimaan hankkeen eteenpäin menosta kunnanhallitukselle kuukausittain

4. että hankkeen määräarahavaikutukset tuodaan hallinnolliseen käsittelyyn myöhemmin

Päätös

Kunnanhallitus päättää käynnistää selvityksen Ruskon sote- ja pelakiinteistöjen yhtiöittämiseksi, antaa valmisteluvastuun tekninen johtaja Mika Heinosen tehtäväksi, velvoittaa teknistä johtajaa raportoimaan hankkeen etenemisestä kunnanhallitukselle kuukausittain ja että hankkeen määrärahavaikutukset tuodaan hallinnolliseen käsittelyyn myöhemmin.