Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 16.4.2025

§ 32 Erityisluokkaopetuksen järjestäminen lv. 2025-2026 Ruskon perusopetuksessa

RUSDno-2025-222

Valmistelija

  • Heli Kivelä, Sivistysjohtaja, heli.kivela@rusko.fi

Perustelut

Kirkonkylän koulussa on lukuvuodesta 2020-2021 toiminut vaativan tuen erityisluokka, jossa oppilailla on pääsääntöisesti ollut pidennetty (11-vuotinen) oppivelvollisuus ja osa oppilaista on opiskellut toiminta-alueittain opiskeltavan opetussuunnitelman mukaisesti. Lukuvuonna 2025-2026 luokan tilanne muuttuu, koska toiminta-alueittain opetettavia oppilaita ei tämänhetkisten oppilastietojen perusteella ole. Laukolan koulun erityisluokkaan on myös vapautumassa kaksi oppilaspaikkaa, joten Kirkonkylän ryhmä pienenee merkittävästi. 

Oppimisen tuen lainsäädäntö uudistuu perusopetuslain muuttuessa 1.8.2025 alkaen (laki perusopetuslain muuttamisesta 1090/2024). Nykyinen kolmiportainen tuki (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) poistuu ja tilalle tulevat oppimisen edellytyksiä tukevat opetusjärjestelyt, ryhmäkohtaiset tukimuodot ja oppilaskohtaiset tukitoimet. Perusopetuslakiin tulevan uuden (20 c §:n 2. mom.) määrittelyn mukaan oppilaskohtaisten tukitoimien järjestäminen on opetuksen järjestäjän velvollisuus ja tukitoimia voi olla mm. erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetus pienryhmässä sekä erityisluokanopettajan opetus erityisluokassa. Ruskolla, kuten muissakin lähialueen kunnissa, myös sairaalakoulussa tapahtuvan opetuksen tarve on ollut kasvussa viimeisten vuosien aikana. Sairaalakoulun antama tuki on ollut kuitenkin usein vaikeasti saavutettavissa. Toisaalta pitkä odotusaika jaksolle pääsemisessä ja hoitojakson jälkeiset haasteet lähikouluun palaamisessa ovat olleet merkittäviä. Tässä tilanteessa on tarkoituksenmukaista muuttaa Kirkonkylän erityisen tuen luokan profiilia kohti joustavampaa tuen antamista. Tavoitteena olisi tarjota tuki lähelle, joustavasti ja mahdollisimman monelle erilaiselle oppijalle. Luokka voi hyödyntää sairaalakoulun konsultatiivista tukea toiminnassaan. 

Erityisluokanopettajan ohjaamassa joustavan tuen luokassa annetaan pääasiassa oppilaskohtaista tukea oppimisen ja olemisen haasteisiin. Painopisteenä luokan toiminnassa on erityisesti oppimisvaikeudet ja joustavat opetusjärjestelyt näyttöjen saamiseksi oppilailta, joilla on paljon koulupoissaoloja. Luokassa on valmius toteuttaa toiminta-alueittain toteutettavaa opetusta, opinnoissa etenemistä tavoitekokonaisuuksittain (1-2.lk, 3.-6. ja 7.-9.lk) ja antaa perusopetusta poikkeavin järjestelyin. Joustavan tuen luokassa tuki on nopeaa, intensiivistä ja oikea-aikaista. Toiminnassa korostuu moniammatillisuus ja oppilaiden yksilölliset tarpeet. Erityisluokanopettajalla on kokonaisvaltainen näkemys oppilaan tarpeista. Luokka tekee yhteistyötä yleisopetuksen ryhmien kanssa eli se toteuttaa mahdollisuuksien mukaan myös ryhmäkohtaista tukea. Rajattu oppimäärä (ent. yksilöity) edellyttää erityisluokanopettajaa oppiainetta arvioimaan. Joustavan tuen luokka mahdollistaa pienryhmän toimintaa Kirkonkylän koulun yhteydessä eli tämä oppilaskohtainen tuki on tärkeä osa tulevaa oppimisen tuen kokonaisuutta. Esim. jos oppilaalla rajataan matematiikan oppimäärä, mutta hän pärjää muuten ryhmäkohtaisella tuella, niin häntä ei tarvitse siirtää Laukolan koulun erityisluokanopettajien arvioitavaksi matematiikan oppimäärän suhteen.

Kirkonkylän erityisluokka on perusopetuksen käyttötaloussuunnitelmassa ja henkilötyövuosisuunnitelmassa. Luokan profiilin muuttaminen ei tuo taloudellisia vaikutuksia. Laukolan, Hiidenvainion ja Maunun koulujen erityisluokkien toiminta säilyy samanmuotoisena kuin kuluvana lukuvuonna.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Heli Kivelä, Sivistysjohtaja, heli.kivela@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy perusopetuksen eritysluokkien lukuvuoden 2025-2026 suunnitelmat.