Kunnanhallitus, kokous 29.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Selityksen antaminen Turun Hallinto- oikeudelle koskien opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätöstä 15.12.2020 § 153

RUSDno-2021-219

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

 

Ruskon kuntaan on saapunut 15.2.2021 Ruskon kunnanhallitukselle osoitettu lausuntopyyntö.
Päätös, josta valitetaan koskee Ruskon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 15.12.2020 §:t 153 ja 156 tekemiä päätöksiä.

Hallinto-oikeus pyytää valituksen johdosta kunnanhallitusta hankkimaan päätöksen tehneen lautakunnan lausunnon ja antamaan oman selvityksensä.
Lausuntopyyntöön tulee liittää pyydetyt asiakirjat sekä sisällyttämään luettelo lausunnon liitteenä olevista asiakirjoista.
Lisäksi hallinto-oikeus pyytää ilmoittamaan asiasta tarvittaessa lisätietoja antavan henkilön nimen ja yhteystiedot.

 

Selvitys, §153:

Perusopetuslaki 6§:
6 § Oppilaan koulupaikan määräytyminen

Opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.
Kunta osoittaa oppivelvolliselle ja muulle tässä laissa tarkoitettua opetusta saavalle 1 momentin mukaisen lähikoulun tai muun soveltuvan paikan, jossa tämän lain 4 §:n 1 ja 2 momentin mukaisesti annetaan opetusta sellaisella oppilaan omalla kielellä, jolla kunta on velvollinen opetusta järjestämään.
Kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa. (13.7.2018/542)

Ruskon kunnassa kaikki koululaiset ovat perusopetuksen oppilaita, joille opetuksen järjestäjä (kunta) perusopetuslain 6 §:n mukaisesti määrää lähikoulun. Tämä lähikoulu voi olla muukin koulu kuin etäisyydeltään lapsen kotia lähinnä oleva koulu. Ruskolla asuinpaikka ei siis suoraan määrittele, onko ensimmäisen luokan oppilaan koulu Hiidenvainio, Merttelä vai Laukola, koska koulupiirejä ei ole.

Perusopetuslain 32§ mukaan, jos perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen. Jos esiopetusta saavan oppilaan matka kotoa esiopetukseen tai varhaiskasvatuslaissa tarkoitetusta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen on viittä kilometriä pitempi, oppilaalla on vastaavasti oikeus maksuttomaan kuljetukseen kotoa suoraan esiopetukseen tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kotiin tai varhaiskasvatukseen. Perusopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun edellä tarkoitettu matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi.

Yhdelläkään Ruskon keskusta-alueen oppilaalla, joille kunta osoittaa kouluksi Merttelän, ei koulumatka muodostu yli 5km:n mittaiseksi.
Lautakunta on 1.12.2020 §145 kokouksessaan päättänyt järjestää kuljetuksen Hiidenvainion kuljetuspaikan ja Merttelän koulun välillä. Tämän päätös sisällytetään kunnan koulukuljetusperusteisiin, kun ne toukokuussa hyväksytään aina lukuvuodeksi kerrallaan.
Ensi lukuvuodesta lähtien koulukuljetukset ovat osa kunnan fölikuljetuksia.

Kaikilla kuljetusoppilailla on jatkossa fölikortti ja sen avulla he pystyvät kulkemaan koulumatkansa.
Aamuisin on kaksi kuljetusta Hiidenvainion kuljetuspaikalta Merttelän koulun kuljetuspaikalle ja iltapäivisin kaksi kuljetusta Merttelästä Hiidenvainion koulun kuljetuspaikalle.
Toinen kuljetus koulupäivän päättymisen jälkeen ja toinen iltapäiväkerhon jälkeen klo 15.30.
Näissä kuljetuksissa käytetään 16-19 paikkaista koulukuljetukseen soveltuvaa kalustoa.
Lisäksi oppilas voi hyödyntää iltapäivällä joukkoliikenteen fölivuoroja tunnin välein Merttelän koulun läheiseltä bussipysäkiltä (matka koulun kuljetuspaikalta bussipysäkille noin 100m).
Koulumatka ei ole oppilaan ikään nähden liian rasittava, vaikea tai vaarallinen eikä siihen käytetty aika ylitä 2,5h rajaa.
Oppilaalle ei tule Vahdontien ylitystä, ei aamuisin eikä iltapäivisin. Kuljetusjärjestelyt ovat tehty turvallinen koulutie huomioiden eivätkä liitteenä olevat koulumatkasta esitetyt kuvat kuulu kunnan koulumatkajärjestelyihin. Kunnan järjestämästä kuljetusmuodosta on myös tehty video, jossa esitetään kunnan tarjoama turvallinen kuljetusjärjestely. Video on julkaistu kunnan nettisivuilla tammikuussa 2021.
Ruskon kuntaan on saapunut 24.2.2021 asiakirja liitettäväksi 15.2.2021 saapuneeseen valitusasiakirjaan. Siinä todetaan Vahdontien vaarallisuus koskien Merttelän koulun kohdalla olevaa pysäkkiä ajettaessa Ruskon keskustan suunnasta kohti Vahdon kunnan osaa.
Vahdontie on ELY-keskuksen tie ja ELY-keskus on ilmoittanut, että koulun kohdalle ei ole mahdollisuutta suojatien rakentamiseen.
Kunta ei ole kuljetusjärjestelyissään suunnitellutkaan tuon tien ylitystä vaan koulukuljetus on järjestetty niin, että kuljetus tapahtuu koulun piha-alueen kuljetuspaikalle.
Asiakirjassa otetaan esille oppilaan terveystarkastukset ja hammaslääkärikäynnit sekä kuljetusten järjestäminen näihin käynteihin.
Näissä asioissa toiminta Ruskolla on seuraava: Merttelän koulussa käy oma kouluterveydenhoitaja ja hän hoitaa oppilaiden kouluterveysasiat. Hammaslääkärikäynnit eivät ole koulun järjestämää toimintaa vaan hammashoitolasta ilmoitetaan oppilaan kotiin hammaslääkäriaika ja huoltaja järjestää käyntiin liittyvän mahdollisen saattamisen.
Missään Ruskon kunnan koulussa ei järjestetä hammaslääkärikuljetuksia.

Ennen lukuvuoden 2020-2021 alkua kunta sai kolmelta huoltajalta Aluehallintoviraston selvityspyynnön oppilaan koulupaikan määräytymisestä.
Kaikkiin kolmeen selvitykseen Aluehallintovirasto teki ratkaisun, jossa todettiin kunnan toimineen perusopetuslain 6 §:ssä säädetyllä tavalla päättäessään oppilaan koulupaikasta.
Lisäksi ratkaisussa todettiin, että kunta on järjestänyt Merttelän kouluun sijoitetuille oppilaille turvallisen ja maksuttoman kuljetuksen kouluun ja takaisin.
(LSAVI/2826/06.06.02/2020, LSAVI/2869/06.06.02/2020 ja LSAVI2962/06.06.02/2020)
Tämä järjestely on voimassa myös lukuvuonna 2021-2022.

Voimassa oleva lautakunnan päätös 15.12.2020 kokouksen jälkeen on:

”Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi oikaisuvaatimuksen tiedokseen ja päätti Pekka Pihlavan asiassa § 156 tekemän muutosehdotuksen mukaisesti seuraavasti: Merttelän koulussa aloittaa oma ensimmäinen luokka, joka on melko lailla samankokoinen kuin muutkin kunnan eri koulujen ensimmäiset luokat. Merttelän koulun oppilaaksi otetaan ensisijaisesti Merttelän koulun omalla oppilasalueella asuvat ensimmäisen luokan oppilaat ja vapaaehtoisesti kouluun siirtyvät muut oppilaat. Sen jälkeen oppilasvalinnan perusteena on mahdollisimman lyhyt ja turvallinen koulumatka. Koulumatka mitataan lyhintä, yleisesti käytössä olevaa talvella kunnossa pidettyä tietä tai jalkakäytävää käyttäen oppilaan kotiosoitteesta Merttelän koulun osoitteeseen. Tästä päätöksestä voidaan pedagogisin perustein poiketa.”

Perinteinen Merttelän alue on alue, joka ulottuu Merttelän koululta entiselle Ruskon ja Vahdon väliselle rajalle, mukaan lukien Inkistentien alueen sekä Ruskon keskustan suuntaan kuljettaessa ulottuu Liukolantien, Sattontien ja Isovuorentien alueeseen ympäristöineen.

 

Esittelijän päätösehdotus 3. luokkalaisten siirtoon Merttelän kouluun perustui perusopetuslain 6:2.1 kohtaan, jonka lopussa todetaan, että kunta voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä opetuskieltä muuttamatta vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa.

Lautakunta perusti päätöksensä seuraavaan asian:

Kun 28 §:n 1 momentissa säädetään oppivelvolliselle oikeus käydä kunnan osoittamaa koulua, kunnan päätös koulun vaihtamisesta edellyttää sellaista tosiasiallista syytä, joka estää mainitun koulun käymisen. Tällaisena syynä voi tulla kysymykseen, että koulun toiminta lakkautetaan, edellä todettu kunnan tekemä sopimus opetuksen hankkimisesta päättyy tai koulu tulee käyttökelvottomaksi. Oppilaaseen liittyvistä syistä tehtävä koulun vaihtaminen edellyttää, mikäli mahdollista, yhteisymmärrystä oppilaan huoltajien kanssa.

Esityksessä on käytetty kolmea esimerkkiä, jotka eivät tässä kohtaa täyty. Mikäli siirrettävät oppilaat olisivat Maunun koulun (tai yhtenäiskoulun) oppilaita esityksen tarkoittama sanamuoto täyttyisi. Tässä tapauksessa kyseessä on hallinnollisesti toisen koulun oppilaista, eikä ko. koulun oppilaiden kouluun kohdistu sellaista syytä, jonka perusteella kunta voisi siirtää Kirkonkylän koulun oppilaita omalla päätöksellään toiseen kouluun.

Lukuvuonna 2021-2022 Ruskon Maunun yläkoulua peruskorjataan ja laajennetaan.
Ruskon kunnanhallitus on päättänyt käynnistää hankkeen 15.2.2021 kokouksessaan ja kunnan tekninen lautakunta on valinnut urakoitsijan kokouksessaan 18.2.2021.
 

Ruskon keskustan Hiidenvainion koulussa opiskelee väistötilalukuvuonna seitsemän yleisopetuksen luokkaa: 2kpl 1.lk, 2 kpl 2.lk ja 3 kpl 3.lk (lv 2020-2021 viisi luokkaa: 2 kpl 1.lk ja 3 kpl 2.lk).
Hiidenvainion koulun tilat ovat poikkeusjärjestelyjen vuoksi aivan täynnä.
Kouluun sijoittuu myös iltapäiväkerhotoimintaa ja tämä toiminta tarvitsee tiloja omalle toiminnalleen iltapäivisin.

Keskustassa sijaitsevan Kirkonkylän koulun luokkatilat ovat myös täynnä, koska siellä opiskelevat alakoulun luokka-asteet 4.-6. (seitsemän luokkaa) ja lisäksi yläkoulusta sijoittuu Kirkonkylän kouluun neljä yleisopetuksen luokkaa ja pienryhmäluokka.

Ruskolla hyödynnetään jo olemassa olevia kahden kilometrin päässä Hiidenvainion koulusta sijaitsevia Merttelän koulun tiloja ekaluokkalaisten sijoittelussa ja Merttelän kouluun sijoittuu oma 1.luokka. Hiidenvainion koulussa aloittaa kaksi ensimmäistä luokkaa. Merttelän koulun 1, luokalla aloittaa koulutyönsä 20 oppilasta. Merttelän koulussa aloitti oma iltapäiväkerhoryhmä syyslukukaudella 2020 ja sen toiminta jatkuu myös tulevana lukuvuotena.
 





Asiaan liittyen on järjestetty teams-kokouksia johtuen koronatilanteesta ja niissä on aina ollut läsnä lautakunnan edustaja/edustajia vastaamassa kysymyksiin virkamiesten ohella.
Kunnalla ei ole ollut mahdollisuutta järjestää vanhemmille tavanomaisia vanhempainiltoja tai tiedotustilaisuuksia kouluilla, koska julkisten tilaisuuksien järjestämistä ja niihin osallistumista on koronaepidemian vuoksi rajoitettu.


Lukuvuonna 2021-2022 kaikki kunnan opetustilat ovat käytössä.
Teams-kokouksessa 21.1.2021 kerrottiin kokouksessa olleille, että jos välttämätön tilatarve tulevina lukuvuosina poistuu, opetustilojen käyttöä tarkastellaan uudelleen myös Merttelään sijoittuvan 1. luokan osalta.
Missään vaiheessa lautakunta ei ole päättänyt, että kyseessä on yhdeksän vuoden tilatarve.

 

Lautakunta on tehnyt kuntalaisvalituksen kohteena olevan päätöksen perusopetuslain 6§:n mukaisesti ja järjestää turvallisen koulukuljetuksen Hiidenvainion koulun ja Merttelän koulun välille.
Edellä mainittuihin perusteluihin viitaten, lautakunnan päätös voidaan täytäntöön panna. Se ei ole lain vastainen.

Oikeudenkäyntikuluvaatimus kiistetään kokonaan, koska Ruskon kunta on toiminut asiassa oman käsityksensä perusteella lainmukaisesti. 
Myös oikeudenkäyntikulujen määrä kiistetään tässä vaiheessa kokonaan, koska valitukseen ei ole liitetty valittajan asiamiehen laskua tai edes ns. vedoslaskua, jonka perusteella valittajalle aiheutuneiden kulujen määrään ja sen perusteisiin voitaisiin ottaa kantaa. Sen jälkeen, kun tällainen lasku on Ruskon kunnalle toimitettu, Ruskon kunta haluaa varata itselleen mahdollisuuden lausua yksityiskohtaisesti myös oikeudenkäyntikulujen määrästä.

Kunta on toiminut perusopetuslain mukaan eikä ole missään tilanteessa rikkonut perusopetuslain 6§ eikä 32§.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

 

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää antaa yllä olevan esittelytekstin selvityksenään ja lausuntonaan po. Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön. 
Lisäksi lautakunta lähettää lausunnon edelleen Ruskon kunnanhallitukselle tiedoksi.
Lautakunta päättää tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi päätöksen teon jälkeen.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti antaa yllä olevan esittelytekstin selvityksenään ja lausuntonaan pykälässä olevaan Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön. 
Lisäksi lautakunta päätti lähettää lausunnon edelleen Ruskon kunnanhallitukselle tiedoksi.

Pöytäkirja tarkastettiin tämän asian osalta välittömästi päätöksen teon jälkeen.

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Turun hallinto-oikeus on pyytänyt Ruskon kunnanhallitusta hankkimaan päätöksen tehneen lautakunnan lausunnon  sekä antamaan oman selityksensä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan 15.12.2020 § 153 tekemästä päätöksestä. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on antanut oman edellä esitetyn lausuntonsa kokouksessaan 25.3.

Esityslistan oheismateriaalina on asiaan liittyvä aineisto.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää omana selityksenään Turun hallinto-oikeudelle yhtyä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan antamaan lausuntoon.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen. 

Lisäksi kunnanhallitus toteaa, että Turun hallinto-oikeus on antamassaan välipäätöksessä hylännyt täytäntöönpanon kieltämistä koskevan hakemuksen. 

Esteellisyys

  • Mikko Toivonen, Jussi Helesvirta, Antti Mattila

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.