Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 15.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Ympäristönsuojelulain 175 §:n mukaisen määräyksen antaminen

RUSDno-2021-247

Valmistelija

  • Katja Holttinen, katja.holttinen@mynamaki.fi

Perustelut

Maanrakennus ja Kuljetus Nylund Oy:lle on myönnetty ympäristölupa (Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta 1.10.2018 § 52) kiviaineksen louhintaan ja murskaukseen osoitteessa Ahopellontie 5 kiinteistöt 704-406-1-420, 704-4061-338. Ympäristölupa on annettu määräaikaisena siten, että päätös on voimassa louhinnan ja murskauksen osalta yhden vuoden päätöksen lainvoimaiseksi tulosta ja kaksi vuotta paikalta louhitun maa-aineksen varastoinnin osalta. Päätöksestä on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen, joka on päätöksessään 4.2.2021 hylännyt valitukset ja muuttanut luvan voimassaoloaikaa. Voimassaoloa koskeva määräys kuuluu muutoksen jälkeen: päätös on voimassa louhinnan ja murskauksen osalta yhden vuoden tästä päätöksestä tarkoitetun louhinta- ja murskaustoiminnan alkamisajankohdasta lukien ja kaksi vuotta paikalta louhitun maa-aineksen varastoinnin osalta. 

Ympäristöluvan lupamääräyksen 8 mukaan meluntorjuntarakenteet tulee toteuttaa toiminnanharjoittajan esittämien suunnitelmien mukaan. Toiminnanharjoittajan tulee esittää kunnan ympäristönsuojelulle yksityiskohtainen suunnitelma meluvallien rakentamisesta. Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin suunnitelma on hyväksytty ja meluvallit on rakennettu hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. Valvontaviranomainen voi suunnitelman johdosta antaa tarkentavia määräyksiä. 

Meluvallien rakentamiseen muualta tuotavan maa-aineksen osalta kunnan ympäristönsuojelulle on suunnitelmassa ilmoitettava tuotava määrä, maa-aineksen alkuperä ja selvitys sen pilaantumattomuudesta. 

Lupamääräyksen 4 mukaan räjäytyksistä on tiedotettava etukäteen kirjallisesti lähialueen asukkaille, siellä työskenteleville sekä kunnan ympäristönsuojeluun. Tiedotteesta on käytävä ilmi räjäytysajat ja toiminnanharjoittajan yhteystiedot. Räjäytykset on mahdollisuuksien mukaan suoritettava etukäteen ilmoitettuina aikoina.

Ympäristönsuojeluun on 18.3.2021 tullut useampia ilmoituksia räjäytystöiden alkamisesta kohteella. Paikalle on tehty 22.3.2021 tarkastus yhdessä toiminnanharjoittajan ja hänen palkkaamansa konsultin kanssa. Tarkastuksella on todettu, että toiminta kohteella on aloitettu 16.3.2021 kallion räjäytyksillä. Toiminnanharjoittaja ei ole ennen toiminnan aloittamista esittänyt lupamääräyksessä 8 edellytettyä suunnitelmaa meluntorjuntarakenteista  eilä meluntorjuntarakenteita ole myöskään hyväksytty tai toteutettu. Räjäytyksistä ei myöskään ole kirjallisesti etukäteen ilmoitettu lupamääräyksen 4 mukaisesti. Toiminnanharjoittajalle on tarkastuksella ilmoitettu, että toiminta katsotaan aloitetun 16.3.2021. Siten ympäristölupa on Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan voimassa murskauksen ja louhinnan osalta 15.3.2022 saakka ja paikalta louhitun maa-aineksen varastoinnin osalta 15.3.2023 saakka.

Ympäristösihteeri Katja Holttinen antoi 23.3.2021 ympäristönsuojelulain 175 §:n mukaisen viranhaltijan väliaikaisen kiellon kiireellisessä asiassa lain 182 §:n nojalla. Annetussa kiellossa edellytettiin, että louhinta- ja murskaustoimintaa ei saa jatkaa ennen kuin suunnitelma meluntorjuntarakenteista kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on toimitettu, hyväksytty ympäristönsuojeluviranomaisen toimesta ja rakenteet on toteutettu hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. 

Samassa yhteydessä luvanhaltijalle on annettu mahdollisuus selvityksen antamiseen lupamääräysten laiminlyönnin johdosta. Selvitys on annettu 24.3.2021. Selvityksessä on todettu, että toiminta on aloitettu 16.3.2021 ympäristöluvan lupamääräysten tulkinnassa tapahtuneen vääräinkäsityksen vuoksi. Meluntorjuntarakenteilla on ollut tarkoitus torjua rikotuksen ja murskaimen aiheuttamaa melua ja meluntorjuntatoimien ja yksityiskohtaisen suunnitelman tekemisen on tulkittu tarkoittavan murskaustoimintaa. Suunnitelman mukaiset meluvallit eivät käytännössä vaikuta louhinnan aiheuttamiin melupäästöihin. Toiminnan aloittamisessa on rikottu lupamääräystä 4, kun räjäytyksistä ei ole kirjallisesti etukäteen tiedotettu. 

Toiminnanharjoittaja esittää, että louhintaa voitaisiin jatkaa, koska murskaustoiminnan meluntorjunta ei käytännössä vaikuta louhinnan aiheuttaman melun leviämiseen. Murskaustoimintaa ja rikotusta ei aloiteta ennen kuin yksityiskohtainen suunnitelma meluvallien rakentamisesta on esitetty kunnan ympäristönsuojelulle ja suunnitelma on hyväksytty. 

Mikäli louhintaa ei voida jatkaa luvanhaltija esittää, että ympäristöluvan voimassaoloaikaa ei lasketa siltä osin, kuin toiminnan keskeyttäminen on voimassa. Ympäristöluvan voimassaoloaika louhinnan ja murskauksen osalta on yksi vuosi. Lupaa on haettu kolmeksi vuodeksi. Kolmannekseen supistunut louhinta- ja murskausaika on todella haasteellinen. Mikäli se käytännössä edelleen lyhenee edellä mainitusta väärinkäsityksestä johtuen, joudutaan työskentelemään luvan mukaisin maksimiajoin. Se aiheuttaisi arkipäivisin tapahtuvan kuormituksen alueen toimijoille ja ympäristön asukkaille. 

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 175 §:n nojalla valvontaviranomainen voi:

  1. kieltää sitä, joka rikkoo tätä lakia taikka sen nojalla annettua säännöstä tai määräystä, jatkamasta tai toistamasta säännöksen tai määräyksen vastaista menettelyä taikka määrätä asianomaisen täyttämään muulla tavoin velvollisuutensa;
  2. määrätä 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla menetellyt palauttamaan ympäristö ennalleen tai poistamaan rikkomuksesta ympäristölle aiheutunut haitta;
  3. määrätä toiminnanharjoittajan riittävässä määrin selvittämään toiminnan ympäristövaikutukset, jos on perusteltua aihetta epäillä toiminnasta aiheutuvan tämän lain vastaista ympäristön pilaantumista.

Luvanvaraisen ja ilmoituksenvaraisen toiminnan osalta määräyksen antaa valtion valvontaviranomainen, jos ympäristöluvan myöntää tai ilmoituspäätöksen antaa valtion ympäristölupaviranomainen, ja muutoin kunnan ympäristönsuojeluviranomainen.

Ympäristönsuojelulain 182 §:n mukaan 175 §:ssä tarkoitetun kiellon tai määräyksen voi antaa kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen puolesta kiireellisessä tapauksessa tämän määräämä viranhaltija. Viranhaltijan on viivytyksettä saatettava antamansa määräys, kielto tai keskeyttämistoimenpide kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen päätettäväksi. Viranhaltijan päätös on voimassa, kunnes kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on ratkaissut asian.

Ympäristönsuojeluviranomaisena toimiva rakennus- ja ympäristölautakunta on päätöksellään 17.8.2017 (§ 6) delegoinut päätösvallan kiirellisten määräysten antamisen osalta alaisilleen viranhaltijoille. 

Esityslistan oheismateriaalina tarkastusmuistio 22.3.2021, ympäristösihteerin antama ympäristönsuojelulain 175 §:n mukainen kielto sekä luvanhaltijan antama selvitys.

Ehdotus

Esittelijä

  • Katja Holttinen, katja.holttinen@mynamaki.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää pitää ympäristösihteerin 23.3.2021 antaman kiellon voimassa kunnes lupämääräyksessä 8 edellytetty suunnitelma meluntorjuntarakenteista kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on toimitettu, hyväksytty ympäristönsuojeluviranomaisen toimesta ja rakenteet on toteutettu hyväksytyn suunnitelman mukaisesti. Lisäksi lautakunta päättää, että määräaikaisen ympäristöluvan voimassaoloaika jatkuu kiellon asettamisen jälkeen vasta kun lupamääräyksen 8 edellyttämä suunnitelma on hyväksytty ympäristönsuojeluviranomaisen toimesta. 

Päätös

Rakennus- ja ympäristölautakunta päättää pitää ympäristösihteerin 23.3.2021 antaman kiellon voimassa kunnes lupamääräyksessä 8 edellytetty suunnitelma meluntorjuntarakenteista kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle on toimitettu, hyväksytty ympäristönsuojeluviranomaisen toimesta ja rakenteet on toteutettu hyväksytyn suunnitelman mukaisesti.

Ympäristölupa toimintaan on annettu määräaikaisena ollen voimassa louhinnan ja murskauksen osalta yhden vuoden louhinta ja murskaustoiminnan alkamisajankohdasta lukien ja kaksi vuotta paikalta louhitun maa-aineksen varastoinnin osalta. Toiminta on alkanut 16.3.2021 ja siten ympäristölupa on voimassa 15.3.2022 saakka louhinnan ja murskauksen osalta ja 15.3.2023 saakka paikalta louhitun maa-aineksen varastoinnin osalta. Toiminnanharjoittaja voi hakea luvan voimassaoloajan pidentämistä.