Perustelut
Sitra on julkaissut palvelusetelin sääntökirjamallinvuonna 2011. Kyseinen asiakirja on toiminut kuntien sääntökirjojen pohjana siis jo 10 vuoden ajan. Kevään 2020 poikkeustilanteessa sääntökirjoja oli tarpeen arvioida ja päivittää muun muassa juuri poikkeustilanteiden osalta. Kuntien sääntökirjat ovat syntyneet edellä mainitun Sitran mallin pohjalta siten, että mallia on täydennetty omin ajatuksin ja naapureilta lainaamalla. Prosessi on ollut hajanainen, mikä on johtanut siihen, että sääntökirjat ovat melko laajoja, epäloogisia ja sekavia. Sääntökirja on tarkoitettu oppaaksi palveluntuottajalle, mutta nykyiset sääntökirjat sisältävät myös asiakkaan ohjausta sekä valvonta-aineistoa. Lisäksi palveluntuottajalle suunnattu aineisto on suurelta osin lainsäädännön siteerausta. Ruskon varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirja on hyväksytty 23.1.2019 ja otettu käyttöön 1.8.2019. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on hyväksynyt sääntökirjan päivityksen 23.9.2020 1 §104 ja se on perustunut Sitran malliin.
Vertikal Oy on luonut varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjamallin. Tavoitteena on saada yleispätevä ja selkeä malli kuntien sääntökirjojen pohjaksi. Malli on dynaaminen eli sitä päivitetäänsitä jatkuvasti käyttäjäkuntien palautteiden ja ideoiden pohjalta. Vertikalin palveluseteliaineisto on rajoituksetta hankekuntien ja lisenssin hankkineiden kuntien käytössä, mutta muuten tekijänoikeuden piirissä. Ruskon varhaiskasvatuksen omat tarkennukset ja linjaukset on kirjattu sääntökirjaan kursiivilla.
Nyt päivitetyn sääntökirjan keskeisimmät muutokset edelliseen verrattuna on sääntökirjan rakenteen selkiytyminen. Oletuksena ja vaatimuksena on, että palveluntuottaja noudattaa lakeja ja asetuksia eikä niitä ole kaikkia lähdetty yksityiskohtaisesti sääntökirjaan avaamaan vaan säädöksiin viitataan teksteissä.
Lapsen tarvitsemien tukitoimien osalta on selkiytetty korotetusta palvelusetelistä annettuja ohjeita ja lisätty, että palveluntuottaja hakee korotusta erillisellä lomakkeella. 1.8.2022 voimaan tuleva varhaiskasvatuslain muutos kolmitasoisesta tuesta on myös huomioitu. Ruskon kertoimet ovat edelleen 1,5; 2 ja 2,5 sillä edellytyksellä, että tukitoimet tosiasiallisesti toteutuvat.
Palveluntuottajalle asetettaviin edellytyksiin ei tule muutoksia.
Uutena asiana on force majeure-kirjaus: Mikäli palvelutuotantoa kohtaa ennakoimaton poikkeustilanne (force majeure), järjestäjällä on oikeus muuttaa poikkeustilanteen vaatimalla tavalla sääntökirjaa välittömästi monijäsenisen toimielimen erikseen päättämällä tavalla. Tällöin järjestäjä pyrkii kuulemaan palveluntuottajia ratkaisua koskien. Poikkeustilanteessa oikeus palveluseteliin säilyy 60 kalenteripäivän ajan, ja tämän jälkeen palvelusetelin arvo putoaa 50 % niiden lasten osalta, joilla on edelleen asiakassuhde palveluntuottajaan.
Lisätietoihin ja ehtoihin on kirjattu maininta henkilöstön ilmoitusvelvollisuudesta sekä Vardasta.
Uudistettu palvelusetelin sääntökirja on käyty läpi yhdessä kunnan alueella toimivien palvelusetelituottajien kanssa. Päiväkotitoimijan kanssa on keskusteltu 24.2.2022 ja perhepäivähoitajien kanssa yhteistyöillassa 1.3.2022.
Ehdotus
Esittelijä
-
Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee asian tietoonsa saatetuksi ja samalla päättää hyväksyä varhaiskasvatuksen palvelusetelin sääntökirjan päivityksen, joka tulee voimaan 1.8.2022.
Päätös
Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.