Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 16.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut kesällä 2022

RUSDno-2022-88

Valmistelija

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnallisessa varhaiskasvatuksessa on ollut aiempina vuosina seuraava varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaista 1503/2016 poikkeava käytäntö kesäkuukausien osalta:

Mikäli lapsi on pois varhaiskasvatuksesta vähintään kaksi peräkkäistä kokonaista kalenterikuukautta ajalla 1.6.- 31.8, ei kyseisiltä poissaolokuukausilta peritä asiakasmaksua lainkaan. Maksun perimättä jättämisen ehtona on, että poissaolokuukaudet on ilmoitettu etukäteen erillisen kesäkeskeytyskyselyn kautta. Heinäkuu on maksuton kuukausi kaikille perheille, jotka eivät tarvitse varhaiskasvatuspalveluita heinäkuussa yhtenäkään päivänä. Maksuhyvitykset ovat vähentäneet lasten varhaiskasvatuksen tarpeita kesäajalla. Tällä menettelyllä varhaiskasvatuksen henkilöstön kesäajan lomat ja tukipalvelut mm. ruokahuolto saadaan järjestettyä tarkoituksenmukaisesti.

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain 1503/2016 mukaisesti asiakasmaksu voidaan periä enintään 11 kuukaudelta. Lain mukaan 12. kuukausi (heinäkuu) on maksuton, riippumatta varhaiskasvatuksen tarpeesta, jos lapsen voimassa oleva varhaiskasvatus on alkanut ennen edellisen vuoden syyskuun ensimmäistä päivää eli elokuussa. Maksu voidaan kuitenkin periä myös heinäkuulta, jos lapsella ei ole toimintavuoden (elokuu – heinäkuu) aikana ollut ennalta ilmoitettuja lomapäiviä riittävästi. Riittävä määrä on yli ¾ kuukausimaksun perusteena olevasta varhaiskasvatuksen määrästä. Esimerkiksi kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa riittävä määrä on 16 päivää. Myös heinäkuuksi ilmoitettu loma lasketaan mukaan ennalta ilmoitetuksi lomaksi. Kaikkia kuukausia koskeva käytäntö: mikäli lapsi on poissa kokonaisen kalenterikuukauden (ei yhtäkään päivää varhaiskasvatuksessa), hyvitetään puolet kuukausimaksusta. Huomioitavaa on, että jos lapsella on yksikin läsnäolopäivä kuukaudessa, peritään kuukaudesta täysi maksu. Tämä ei koske heinäkuuta, jos yllä mainitut ehdot maksuttomasta heinäkuusta täyttyvät.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää, että vuonna 2022 noudatetaan laista poikkeavaa kesäkeskeytystä koskevaa asiakasmaksukäytäntöä. Lapsen ollessa pois varhaiskasvatuksessa vähintään kaksi kokonaista peräkkäistä kalenterikuukautta ajalla 1.6-31.8.2022 ei kyseisiltä poissaolokuukausilta peritä asiakasmaksua lainkaan. Maksun perimättä jättämisen ehtona on, että poissaolokuukaudet on ilmoitettu etukäteen erillisen kesäkeskeytyskyselyn kautta. Heinäkuu on maksuton kuukausi kaikille perheille, jotka eivät tarvitse varhaiskasvatuspalveluita heinäkuussa yhtenäkään päivänä.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.