Kunnanhallitus, kokous 21.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Ruskolaisten nuorten työllistäminen kesällä 2022

RUSDno-2022-84

Perustelut

Kunnan talousarviossa vuodelle 2022 on varattu määräraha ruskolaisten nuorten kesätyöllistämiseen.

Varattu määräraha on 43 500 euroa, mikä on 6 500 euroa enemmän kuin vuonna 2021.

Kesällä 2021 kunta palkkasi yhteensä 46 nuorta kesätöihin. Lisäksi nuorten hankkimiin kunnan ulkopuolisiin kesätyöpaikkoihin maksettiin tukea 24 nuoren osalta. Kunnan nuorille maksama palkka oli 655 euroa (1 kk). Yritykselle tai muulle työllistäjätaholle maksettiin tukea 360 euroa työllistettyä nuorta kohden kuitenkin siten, että maksettu tuki oli maksimissaan 50 % nuorten palkkamenoista (ns. kesätyöseteli).

Alustavien tietojen mukaan kuntaan ollaan palkkaamassa vuonna 2022 yhteensä 53 nuorta ja kesätyöseteleitä on tarjolla 20 kpl.

Kunnan kesätyöpaikkoja nuoret hakevat Kuntarekryn kautta. Mikäli johonkin työpisteeseen on vähemmän kiinnostusta kuin paikkoja on tarjolla, voivat ne, jotka eivät vielä ole saaneet työpaikkaa, hakea näitä paikkoja toisella kierroksella.

Palkkaa ja tukea on nostettu viimeksi vuonna 2019. Koska määrärahaakin on korotettu vuodelle 2022, voisi palkkaa ja tuen määrää hieman korottaa. Siltikin tuen saajien määrää pystytään kasvattamaan. 

Ehdotuksena on, että vuoden 2022 palkka nostettaisiin 680 euroon ja tuki 375 euroon.

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää myöntää vuoden 2022 talousarviossa olevan määrärahan puitteissa taloudellista tukea niille yrityksille ja muille yhteisöille, jotka työllistävät kesäkauden aikana ruskolaisia nuoria (ns. kesätyöseteli). Tukea myönnetään 375 euroa työllistettyä nuorta kohden, kuitenkin siten, että kunnan tuki voi olla enintään 50 % työllistettävän nuoren palkkamenoista. Tuen maksamisen edellytyksenä on seuraavien ehtojen täyttyminen:

- nuorelle on myönnetty ehtojen puitteissa kunnan KESÄTYÖSETELI

- nuori on ruskolainen, joka on syntynyt 1.1 2005-31.12.2007 välisenä aikana

- työaika on vähintään 6 h/päivä,

- työsuhteen kesto vähintään 1 kk,

- yhdelle työllistäjätaholle maksetaan tuki enintään neljän nuoren työllistämiseen,

- työnantajalla on voimassaoleva Y-tunnus,

- työnantaja on huolehtinut palkanmaksuun kuuluvista sivukuluista, kuten sosiaalivakuutus- yms. maksuista,

- tuen piiriin hyväksytään myös muualla kuin Ruskolla toimiva työnantaja, mikäli tuen myöntämisen ehdot täyttyvät

Tuki maksetaan työnantajalle jälkikäteen työsuhteen kestoa ja palkkausta osoittavan palkkakuitin tai sen jäljennöksen perusteella. Tukihakemus on toimitettava kunnalle 30.09.2022 mennessä. 

Kunnan omiin työpisteisiin ja laitoksiin työllistettyjen nuorten palkka on suuruudeltaan 680 €.  Työsuhteen keston ja työajan pituuden suhteen ehdot ovat samat kuin kesätyösetelissä.

Aiemmin kunnalla töissä ollut nuori ei voi tulla uudelleen valituksi kunnan kesätyöpaikkaan, kesätyösetelin hän voi saada.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.