Kunnanhallitus, kokous 7.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Lausunto Turun kaupungin yleiskaava 2029 -ehdotuksesta

RUSDno-2020-362

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus 17.12.2018 § 238

Valmistelija: Niko Paloposki, rakennustarkastaja, 02 4393 552.

Turun kaupunkiympäristötoimiala pyytää Ruskon kunnan lausuntoa 24.8.2018 päivätystä ja 25.9.2018 muutetusta Turun yleiskaavaluonnoksesta ja siihen liittyvästä keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelusta. Turun kaupunginhallitus päätti (5.11.2018 § 420) hyväksyä alkusyksystä laaditun yleiskaavaluonnoksen ja asettaa sen nähtäville.

Yleiskaavan valmistelua ohjaa Turun ja naapurikuntien hyväksymä Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035. Koko kaupunkia koskevan uuden yleiskaavan päämääränä on Turun aseman, vetovoiman ja kilpailukyvyn vahvistaminen. Yleiskaavan tavoitevuosi on 2029, jolloin kaupunki täyttää 800 vuotta. Yleiskaava suuntaa kasvua pääasiassa keskustaan ja joukkoliikenteen pääreittien varsille kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti.

Ruskon kunta on laatimassa Vahdon kunnanosan osayleiskaavaa, joka on tulossa uudelleen nähtäville. Osayleiskaavassa on huomioitu myös maakuntakaavan aluevaraukset. Ehdotukseen on merkitty seututien yhteystarve (HAKU -tie) ja Fingridin Naantali-Lieto 400 kV voimajohdon varaus. Näitä varauksia ei ole huomioitu Turun uudessa yleiskaavan luonnoksessa.

Lausunto tulee jättää 31.12.2018 mennessä kaupunkiympäristöalalle, PL 355, 20101 Turku tai sähköpostilla osoitteeseen: kaupunkisuunnittelu@turku.fi.

Yleiskaavaluonnos ja keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelu ovat nähtävänä kaupunkiympäristötoimialan asiakaspalvelussa, os. Puolalankatu 5, 2. krs. sekä internetissä osoitteessa: https://www.turku.fi/yleiskaava2029

Päätösehdotus:

Kunnanhallitus päättää antaa Turun kaupungille Turun yleiskaavaluonnoksesta seuraavan lausunnon:

Ehdotuksen valmistelussa tulisi tarpeen mukaan huomioida Naantali-Lieto 400 kV -voimajohdon ja seututien (HAKU -tie) varaukset, jos niiden tarve ei ole poistunut.

Turun keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelusta ei ole huomautettavaa.

Lausunnon liitteenä on kaavaote Ruskon Vahdon kunnanosan osayleiskaavaehdotuksesta.

Päätös:

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen yksimielisesti.

______

Kunnanhallitus 10.8.2020

Turun kaupunkiympäristötoimiala pyytää Ruskon kunnan lausuntoa 30.6.2020 päivätystä Yleiskaava 2029 -ehdotuksesta. Yleiskaavaehdotus koostuu kahdeksesta kartasta sekä kaavaselostuksesta. Yleiskaavan yhteydessä on laadittu keskustan liikenneverkon vaihtoehtotarkastelu. Lausuntojen jälkeen yleiskaavaehdotus tulee julkisesti nähtäville syksyllä, jolloin kuntalaisilla ja muilla osallisilla on mahdollisuus tehdä muistutus kaavaehdotuksesta.

Yleiskaavakartat ovat nähtävänä Turun seudun karttapalvelussa: https://opaskartta.turku.fi/ims/ (vasemmalta "tasot" -valikko -> Kaavoitus -> Yleiskaava 2029 ehdotus lausunnoille). Karttapalvelun ohjeet ovat oheismateriaalina olevassa lausuntopyynnössä.

Kaavaselotus sekä kaavaan liittyvät selvitykset ja muut taustamateriaalit löytyvät Turun kaupungin sivuilta, Yleiskaavan 2029 selvitykset ja vuorovaikutus http://www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/yleiskaavoitus/yleiskaava-2029/yleiskaavan-2029

Lausunto tulee jättää 31.8.2020 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: kaupunkisuunnittelu@turku.fi tai kirjeitse Kaupunkiympäristötoimiala, PL 355, 20101 Turku.

Ehdotukseen on lisätty luonnoksen Ruskon lausunnossa huomioidut voimajohto- ja seututievaraukset, jotka jatkuvat yhteneväisesti Ruskon Vahdon kunnanosan osayleiskaavaehdotuksessa. Muiltakin osin ehdotus on soveltuvin osin liitettävissä Vahdon kunnanosan osayleiskaavaehdotukseen.

Kaharintien / Kaharinkadun eteläpuolelle on merkitty "hulevesien kannalta tärkeitä avoimena säilytettäviä ojauomia", jotka jatkuvat Ruskon kunnan puolelle. Moision asuinrakentamisen kasvun ja kyseisten uomien muokkaamisen johdosta asuinkiinteistöjen hulevesitulvat ovat lisääntyneet myös Ruskon puolella, joten alue olisi tarkoituksenmukaista merkitä "hulevesien toimenpidealueeksi".

Ruskon kunnalla on käynnissä maankäytön suunnittelua, joka koskee Moision ja Ruskon keskustaajaman välisen alueen kehittämistä. Suunnittelussa tullaan huomioimaan Ohjaluodontien parantaminen / muuttaminen kaduksi (kokoojaväyläksi). Ohjaluodontien jatkuu Turun alueelle Isovuorentienä.

Ehdotus

Esittelijä

Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää antaa Turun kaupungille Turun yleiskaavaehdotuksesta (2029) seuraavan lausunnon:

Ehdotuksen käsittelyssä huomioitaisiin Kaharintien / Kaharinkadun -alueen hulevesien toimenpidetarve ja Ruskon Ohjaluodontien / Turun Isovuorentien kokoojaväylän kehittäminen.

Lausunnon liitteenä on karttaotteet kehittämistarvealueista.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Turun kaupungin Yleiskaavaehdotus (Diaario 13278-2012) on asetettu julkisesti nähtäville 31.1.-23.3. väliselle ajalle.

Ruskon kunnalta pyydettiin lausuntoa 30.6.2020 päivätystä Yleiskaava 2029:n ehdotuksesta. Lausuntojen ja saadun palautteen pohjalta nyt nähtäville asetetusta yleiskaavaehdotuksesta (päivätty 20.12.2021) ei lähetä erikseen virallista lausuntopyyntöä, mutta tarvittaessa voi täydentää edellistä lausuntoa, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Saadut lausunnot käsitellään yleiskaavaehdotuksesta saatujen muistutusten yhteydessä.

Yleiskaavakartat ovat nähtävänä Turun seudun karttapalvelussa:https://opaskartta.turku.fi/ims (vasemmalta "tasot" -​valikko -​> Kaavoitus -​> Yleiskaava 2029 ehdotus 20.12.2021).

Kaavakartat, kaavaselostus sekä kaavaan liittyvät selvitykset ja muut taustamateriaalit löytyvät Turun kaupungin sivuilta Yleiskaavan 2029 selvitykset ja vuorovaikutus, osoitteesta: www.turku.fi/asuminen-ja-ymparisto/kaupunkisuunnittelu/yleiskaavoitus/yleiskaava-2029/yleiskaavan-2029.

Mahdollinen täydennetty lausuntonne tulee jättää 23.3.2022 mennessä sähköpostilla osoitteeseen: kaupunkisuunnittelu@turku.fi tai kirjeitse Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus PL 355, 20101 Turku.

Ruskon aiemmasta lausunnosta on annettu vastineita seuraavasti (Yleiskaava 2029 ehdotusvaiheen lausunnot ja vastineet):

- Maankäytön kehittäminen Ohjaluodontien varteen yksityisautoiluun perustuen ja ohjaten se Turun katuverkolle ei ole tarkoituksenmukainen ratkaisu muun muassa liikkumista koskevien tavoitteiden tai liikenteestä aiheutuvien haittojen vuoksi. Isovuorentien liikenneverkollinen asema ei ole pääkokoojaväylä-merkinnän mukainen.

- Tärkeät ojauomat on esitetty selkeyden vuoksi kokonaisina, vaikka ne kulkisivat osittain vireillä olevien osayleiskaavojen alueella. Etelän suunnasta Ruskon puolelle jatkuva oja sijaitsee Lentoaseman ja sen ympäristön osayleiskaavan alueella, joten tulvanhallintatoimenpiteiden tarkastelut tehdään osayleiskaavan yhteydessä. Pohjoisemman ojauoman yhteyteen voidaan lisätä toimenpidealue, koska uoma sijaitsee Yleiskaava 2029:n alueella.

Toimenpiteet
Uusi hulevesien toimenpidealue on lisätty Kuoppamäenkujan pohjoispuolen asuinalueelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää tarkentaa Turun kaupungille Turun yleiskaavaehdotuksesta (2029) annettua lausuntoa seuraavasti:

Väyliin liittyvä kehittäminen ei ole ainoastaan Ohjaluodontien kehittämiseen liittyvä hanke ja suunnittelussa huomioidaan myös julkinen liikenne sekä Ruskon keskustaajaman ja Yli-Maarian välinen kevyt liikenne. Isovuorentie on Turun kaupungin alueella asemakaavan katualue (ajorata ja kevyen liikenteen väylä), joka päättyy kuntarajaan, ja jollaisena se on tarkoitus jatkaa Ruskon kunnankin alueelle. Suunnittelu koskee Ruskon kunnan alueella Ohjaluodontien ja Isovuorentien välistä aluetta, ei vain Ohjaluodontien vartta. Nykyisin alueella asuvat käyttävät liikennöintiin Ruskon alueen yksityisteitä ja ne uudistettaisiin asemakaavan katuverkolla.

Yleiskaavaehdotuksen aiemmassa käsittelyssä (17.12.2018 § 238) on ollut liitteenä Ruskon Vahdon kunnanosan osayleiskaavaehdotus, joka on nyt lainvoimainen. Ruskon kunta toimittaa lainvoimaisen osayleiskaavan lausuntotäydennyksen liitteenä, jotta kuntarajaan rajautuvat merkinnät voidaan tarkastaa ennen yleiskaavan hyväksymiskäsittelyä.

Päätös

Kunnanhallitus päätti asian ehdotuksen mukaisesti ja todeten samalla, että lentomelualue olisi hyvä esittää esitettäväksi yhdellä viivalla Turun kaupunkiseudun maakuntakaavan mukaisesti.