Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 16.3.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Päiväkotien tilaratkaisut väistötiloineen

RUSDno-2022-135

Valmistelija

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Perustelut

Ruskon varhaiskasvatuksessa on tehty sisäilma- ja rakennetutkimukset sekä Pikkulaukolan että Karhukallion päiväkotikiinteistöissä. Tutkimukset on toteuttanut Vahanen Oy. Tulokset molempien kiinteistöjen osalta esitellään opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle sekä tekniselle ja hyvinvointilautakunnalle ja kunnan kiinteistötyöryhmälle toimielinten yhteisessä keskustelutilaisuudessa 16.3.2022.

Kumpikin kiinteistö vaatii lähitulevaisuudessa mittavat korjaus- ja perusparannustoimenpiteet, jotta tilojen turvallisuus ja terveellisyys saadaan varmistettua tuleville vuosille. Välittömiä/akuutteja ja heti voimaan tulevia käyttökieltoja ei tutkimustulosten perusteella aseteta. Karhukallion päiväkodin toiminta jatkuu tiloissa toistaiseksi ennallaan mutta ilman korjaustoimenpiteitä toimintoja ei voida jatkaa kovinkaan pitkään. Pikkulaukolan toiminnot siirretään Laukolan koululta saataviin väliaikaisiin väistötiloihin ajaksi 11.4.-31.7.2022 ja tämän jälkeen on oltava valmiina pysyvämpi tilaratkaisu, joka vastaa alueen varhaiskasvatuksen palveluntarvetta.

Varhaiskasvatuslain 540/2018 10 § mukaan varhaiskasvatusympäristön on oltava kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen lapsen ikä, kehitys ja muut edellytykset huomioon ottaen. Lasta tulee suojata väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä. Toimitilojen ja toimintavälineiden on oltava terveellisiä, turvallisia ja asianmukaisia, ja niissä on huomioitava esteettömyys. Saman lain 5 § mukaan kunnan on järjestettävä tässä laissa säädettyä varhaiskasvatusta siinä laajuudessa ja sellaisin toimintamuodoin kuin kunnassa esiintyvä tarve edellyttää ja kunnan on pyrittävä järjestämään varhaiskasvatusta lähellä palvelun käyttäjiä ottaen huomioon asutuksen sijainti sekä liikenneyhteydet. Päiväkodin toiminta kalenterivuoden aikana ja aukioloaika vuorokaudessa on järjestettävä paikallisen tarpeen mukaan.

Varhaiskasvatuksen järjestämisen ja palveluiden tarpeen näkökulmasta varhaiskasvatus ei voi luopua kummastakaan kiinteistöstä. Vahdolla päiväkotipaikkojen tarve ylittää nykyisen paikkamäärän ja keskustaajamassa Karhukallion päiväkodin kaikki paikat tarvitaan turvaamaan kuntalaisten peruspalveluiden saatavuus. Kunnalla ei ole päiväkotitoimintaan tarkoitettuja vapaita kiinteistöjä, joihin toimintoja voisi suoraan siirtää.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kaisa Mattila, Varhaiskasvatusjohtaja, kaisa.mattila@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee asian tietoonsa saatetuksi ja päättää esittää kunnanhallitukselle päätettäväksi:

a) kunta luopuu Pikkulaukolan kiinteistöstä ja hankkii Vahdolle varhaiskasvatuksen tarvetta vastaavat päiväkotikäyttöön tarkoitetut vuokrattavat tilaelementit/moduulit Laukolan päiväkodin välittömään läheisyyteen. Tekninen toimiala selvittää tilaelementtien sijoitusvaihtoehdot sekä tekee tarvittavat kilpailutus- ja hankintapäätökset. 

tai

b) kunta luopuu Pikkulaukolan kiinteistöstä ja rakentaa/rakennuttaa Vahdolle varhaiskasvatuksen tarvetta vastaavat päiväkotitilat uudisrakennuksena ja tekninen toimiala saa toimeksiannon asian edistämiseksi.

Tämän lisäksi opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle päätettäväksi:

c) Karhukallion päiväkodin laajan peruskorjauksen ja saaneerauksen suunnittelutyö käynnistetään teknisen toimialan toimesta mahdollisimman pian kevään 2022 aikana siten, että vuoden 2023 talousarvion laadinnan yhteydessä varataan määrärahat peruskorjaukselle ja saneeraukselle. Saman aikaisesti selvitetään väistötilavaihtoehdot (vuokrattavat tilaelementtiratkaisut) kustannuksineen peruskorjauksen ja saneerauksen ajaksi, joka toteutetaan vuoden 2023 aikana.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsiasian tietoonsa saatetuksi. Lautakunta päätti esittää puheenjohtaja Turo Vuorenhelan kokouksessa tekemän ehdotuksen mukaisesti kunnanhallitukselle päätettäväksi:

Kunta luopuu Pikkulaukolan kiinteistöstä ja hankkii Vahdolle varhaiskasvatuksen tarvetta vastaavat päiväkotikäyttöön tarkoitetut vuokrattavat tilaelementit/moduulit Laukolan päiväkodin välittömään läheisyyteen. Tekninen toimiala selvittää tilaelementtien sijoitusvaihtoehdot sekä tekee tarvittavat kilpailutus- ja hankintapäätökset. Samanaikaisesti käynnistetään välittömästi selvitys uudisrakennuksen toteuttamisen vaihtoehdoista kustannuksineen.

Tämän lisäksi opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle päätettäväksi:

Karhukallion päiväkodin laajan peruskorjauksen ja saaneerauksen suunnittelutyö käynnistetään teknisen toimialan toimesta mahdollisimman pian kevään 2022 aikana siten, että vuoden 2023 talousarvion laadinnan yhteydessä varataan määrärahat peruskorjaukselle ja saneeraukselle. Saman aikaisesti selvitetään väistötilavaihtoehdot (esim. vuokrattavat tilaelementtiratkaisut) kustannuksineen peruskorjauksen ja saneerauksen ajaksi, joka toteutetaan vuoden 2023 aikana.