Kunnanhallitus, kokous 2.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 87 Jäsenten ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan

RUSDno-2022-300

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Verotuksen oikaisulautakunta on Verohallinnon yhteydessä toimiva valtakunnallinen toimielin, jonka tehtävänä on käsitellä oikaisuvaatimuksia ja se toimii jaostoihin jakautuneena. Oikaisulautakunnasta säädetään Verohallinnosta annetussa laissa (503/2010).

Verotuksen oikaisulautakunta toimii jaostoihin jakautuneena. Oikaisulautakunnan jaostossa on puheenjohtajan lisäksi neljä jäsentä, joilla kullakin on henkilökohtainen varajäsen. Verohallinto määrää jäsenet, joista yksi on Verohallinnon, yksi kuntien sekä kaksi eri veronmaksajia edustavien järjestöjen ehdottamaa. 

Verotuksen oikaisulautakunnassa on yhteensä 18 jaostoa, jotka toimivat 6 paikkakunnalla. Jaostot ovat pääosin erikoistuneet siten, että oikaisulautakunnassa on erikseen henkilöverotukseen ja yritysverotukseen erikoistuneita jaostoja. Lisäksi on arvonlisäverotusta, autoverotusta ja valmisteverotusta käsittelevät jaostot, joissa ei ole kuntien ehdottamia jäseniä. Jaostot toimivat täydessä tai suppeassa kokoonpanossa.

Oikaisulautakunnan jäsenen tulee olla perehtynyt verotukseen. Heihin sovelletaan hallintolain 28 §:ssä säädettyjä esteellisyysperusteita.

Kuntia pyydetään tekemään ehdotus lähimpänä sijaitsevien verotuksen oikaisulautakunnan jaostojen jäseniksi ja heidän henkilökohtaisiksi varajäsenikseen.

Oikaisulautakunnan toimikausi alkaa 1.1.2023 ja päättyy 31.12.2027. Koska oikaisulautakunnan jaostojen määrä on vähäinen verrattuna kuntien lukumäärään, on suositeltavaa, että kaksi tai useampi kunta tekee yhteisen ehdotuksen. Varatuomari Mari Karsio on ollut henkilöasiakkaiden oikaisuvaatimuksia käsittelevässä jaostossa kuluvalla toimikaudella ja hän on ilmoittanut olevansa käytettävissä myös tulevalla kaudella. Maskun kunta on esittämässä häntä nytkin ja Naantali, Mynämäki ja Nousiainen ovat ilmoittaneet kannattavansa Mari Karsion ehdokkuutta. Maskun kunta on tiedustellut voiko Ruskon kunta asettua tukemaan myös Karsion ehdokkuutta. Kuluvalle toimikaudelle Ruskon kunta ei tehnyt omaa ehdotusta todeten tyytyvänsä tuolloin muiden kuntien tekemiin esityksiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää tukea Maskun kunnan ehdokkaan Mari Karsion valintaa verotuksen oikaisulautakunnan jaostoon 8 (henkilöasiakkaat) Turku.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.