Rakennus- ja ympäristölautakunta, kokous 18.8.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 38 Poikkeamishakemus, Rekikaari 9

RUSDno-2022-490

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Tontti 533/5, Rekikaari 9, omistajat hakevat poikkeamislupaa asemakaavan rakentamistapaohjeissa esitetystä julkisivun materiaalista. Hakemus koskee rakentamistapaohjeissa määritellyn laudoituksen, rappauksen ja tiilimuurauksen sijasta käytettävää lamellihirttä. Talon nurkat olisivat ns. city-nurkat (jiiri-/nollanurkka) eli hirsitalossa yleensä näkyviin jäävät hirsien lovetukset jäävät piiloon.

Rakennuspaikka sijaitsee Päällistönmäen kaava-alueella korttelissa 533, tontti 5, Rekikaari 9. Hakemuksen johdosta on kuultu naapureita (535/4), (534/4) sekä (533/4) ja heillä ei ole ollut huomautettavaa. Päällistönmäen 9-vaiheen alueelle on aiemmin myönnetty hirsitalojen poikkeamisia kaksi kappaletta, Jukotie 4 ja 8. Nämä rakennukset on myös varustettu city-nurkilla. Rekikaaren jatkumona olevalla Pässinkaarella on ollut mahdollista rakentaa höylähirsitaloja, mutta tuon alueen tontit on jo luovutettu.

Hakijan perusteluina on: ”haemme poikkeuslupaa rakentamistapaohjeesta poiketen, kun tulemme käyttämään rakennusmateriaalina hirsiä. Talo tulee olemaan painumaton lamellihirsitalo. Talotoimituksesta vastaa Hirsikastelli. Hirsi valikoitui meidän rakennusmateriaaliksi puhtaan sisäilman ja pienen hiilijalanjäljen vuoksi. Hirsitalo on myös hyvin moderni ja kaunis materiaali. Myös hirren suosio on suuressa nousussa tällä hetkellä".

Pykälän oheismateriaalina on asemapiirros ja julkisivupiirustus suunnitellusta rakennuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta toteaa, että hakemuksen mukainen julkisivun muutos ei poikkea häiritsevästi rakennetusta ympäristöstä eikä muutoinkaan vaikeuta kaavan toteutumista. Edellä olevan johdosta lautakunta päättää hyväksyä Rekikaari 9 (533/5) -poikkeamishakemuksen koskien asuinrakennuksen julkisivumateriaalin muutosta lamellihirreksi. Rakennuksen nurkat toteutetaan jiiri-/nollanurkkina.

Ote:
Hakija

Valitusosoitus:
Turun hallinto-oikeus

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.