Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 15.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Satumetsän päiväkodin poistumisturvallisuusselvityksen päivitys

RUSDno-2023-136

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Satumetsän päiväkoti on toiminut vuorohoitopäiväkotina seitsemänä päivänä viikossa klo 5-23 välillä ja satunnaisesti siellä on toteutettu myös yöhoitoa vuodesta 2020 alkaen. Maaliskuusta 2023 alkaen tarvetta yöhoidolle on kahtena yönä viikossa. Silloin kun yksikköä käytetään ympärivuorokautiseen hoitoon ja/tai sen käyttötarkoitus muuttuu, pitää Pelastuslaitokselle toimittaa päivitetty poistumisturvallisuusselvitys. Satumetsän päiväkodin poistumisturvallisuusselvitys yöhoidon alkamiseksi on tehty 23.1.2020. Poistumisturvallisuusselvitys on päivitettävä kolmen vuoden välein. Poistumisturvallisuuselvityksen päivitysilmoitus on lähetetty pelastuslaitokselle 8.3.2023.

Selvityksen mukaan rakennuksesta pystytään poistumaan tavoiteajassa, joka on 2-3 minuuttia. Henkilökunta ei yöaikaan selvitä palon alkulähdettä eikä toimita alkusammutusta, vaan poistuminen rakennuksesta suoritetaan välittömästi palohälytyksen tullessa. Lapsi otetaan syliin ja vaatteet mukaan eteisestä (matkan varrella ulos). Merkityt ikkunat toimivat hätäpoistumisteinä ja sijaitsevat molemmissa käytössä olevissa ryhmähuoneissa. 

Turvallisessa paikassa soitetaan hälytysnumeroon 112 sekä avun saannin jälkeen teknisen toimen päivystyspuhelimeen sekä päiväkodinjohtajalle. Päiväkodinjohtaja ilmoittaa asiasta varhaiskasvatusjohtajalle välittömästi.

Yöhoitoa tarjotaan huoltajien työn tai opiskelun takia ja tarve tarkistetaan huoltajan toimittamasta työvuorolistasta. Yöhoito on pääsääntöisesti tarkoitettu yötyötä tekeville, mutta joissakin tapauksissa on lapsen etu olla päiväkodissa yötä, esim. silloin kun huoltajien iltavuoro päättyy myöhään ja seuraavana aamuna on aikainen aamuvuoro. Yöhoidon järjestämiselle tulee aina olla riittävä peruste.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee tietoonsa saatetuksi poistumisturvallisuusselvityksen päivityksen sekä yöhoidon tarpeen kasvun. 

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.