Keskusvaalilautakunta, kokous 23.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Eduskuntavaaleista tiedottaminen

RUSDno-2023-97

Valmistelija

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Keskusvaalilautakunnan on hyvissä ajoin ennen ennakkoäänestyksen alkamista tiedotettava, sillä tavoin kun kunnan ilmoitukset kuntalain 108 §:n mukaan saatetaan tiedoksi, seuraavat asiat:

1.        Eduskuntavaalien vaalipäivän (sunnuntai 2.4.2023) ja äänestysalueiden äänestyspaikkojen

·         nimet,

·         käyntiosoitteet ja

·         äänestysaika (klo 9-20); ja

2.       ennakkoäänestysajanjakson (22.-28.2.2023) sekä kaikkien kunnan alueella olevien yleisten ennakkoäänestyspaikkojen

·         nimet,

·         käyntiosoitteet sekä

·         aukiolopäivät ja

·         päivittäiset aukioloajat

 

Luettelo yleisistä ennakkoäänestyspaikoista julkaistaan oikeusministeriön internetosoitteessa www.vaalit.fi

Keskusvaalilautakunta voi lisäksi harkintansa mukaan kuuluttaa kotiäänestyksen järjestämisestä ja siihen ilmoittautumisesta sekä muista vaalien toimittamiseen liittyvistä asioista. Yksi tiedotettava muu asia voisi olla esimerkiksi, että jos äänioikeutetulla ei ole äänestyksessä tarvittavaa henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, poliisi voi myöntää hänelle maksutta väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten. Väliaikaista henkilökorttia haettaessa hakijalla on oltava mukana kaksi poliisin ohjeiden mukaista passivalokuvaa.

Kunnan kotisivuilla julkaistavien kuulutusten (kuntalaki 108 §) lisäksi ennakkoäänestyspaikat osoitteineen ja aukioloaikoineen tulisi julkaista myös muulla tavoin. Muita sopivia tiedottamiskeinoja ovat mahdolliset kunnan omat julisteet ulkomainostelineissä, kirjastoissa ja muissa näkyvissä paikoissa. Julisteissa voi tiedottaa esimerkiksi kunnassa olevista ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista.

Kokouksessa esitellään laadittu luonnos eduskuntavaalien tiedottamiseksi.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta päättää tiedottaa vuoden 2023 eduskuntavaleista hyvissä ajoin ennen ennakkoäänestyksen alkamista siten kuin Ruskon kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi.

Päätetään julkaista ennakkoäänestyspaikat osoitteineen ja aukioloaikoineen kunnan kotisivuilla uutisisosiossa ja kohdassa Kunta ja päätöksenteko / osallistu ja vaikuta / Vaalit.

Päätös

Päätettiin tiedottaa vuoden 2023 eduskuntavaaleista hyvissä ajoin ennen ennakkoäänestyksen alkamista siten kuin Ruskon kunnan ilmoitukset saatetaan tiedoksi.