Kunnanhallitus, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 89 Valtuustoaloite sähköpolkupyörä työsuhde-etuna kunnan työntekijöille

RUSDno-2023-171

Valmistelija

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Ruskon demarit ovat 27.9.2021 § 67 esittäneet, että kunnan työntekijöille annettaisiin mahdollisuus hankkia sähköpolkupyörä työsuhde-etuna.

Työsuhdepyörällä tarkoitetaan työnantajan työntekijöilleen hankkimia polkupyöriä. Etu on verottajan hyväksymä veroton henkilöstöetuus, jonka suuruus on enintään 1200 euroa vuodessa. Etuus on mahdollista tarjota osana työntekijän palkkaa, jolloin osa palkasta muuttuu veronalaisesta palkasta verottomaksi palkanosaksi (etu työntekijälle).

Työsuhdepolkupyöriä on mahdollista tarjota leasing-sopimuksella, jolloin työsuhdepyörän huolto ym. hallinnointi on valitun palveluntarjoajan vastuulla. Työnantajalle tämä kustantaa valitun palveluntarjoajan käsittely- ja toimistomaksut, jotka ovat arviolta 12-15 euroa / pyörä / kuukausi. Mikäli etuus otettaisiin käyttöön jo tänä vuonna, edellyttää se talousarvion lisämäärärahaa. Alustavan tiedustelun mukaan 50 työntekijää on kiinnostunut etuuden hyödyntämisestä. Jos etuuden ottaa käyttöön kaikki  50 kunnan työntekijää, on koko vuoden kustannus 9 000 euroa, joka jää kunnan maksettavaksi. 

Sopimuksen olisi syytä olla joko neljä vuotta voimassa oleva tai toistaiseksi voimassa oleva, jolloin hankinnan arvo tulisi olemaan yhteensä 36 000 euroa. Tämä tarkoittaa sitä, että hankinta tulisi kilpailuttaa.

Työsuhdepyörän veroton etuus esim. 100 euroa / kk, vähennetään työntekijän tehtäväkohtaisesta palkasta ja lisätään palkasta perittäväksi verottomaksi luontoiseduksi. Mikäli työntekijän palvelussuhde päättyy, ennen kuin koko pyöräedun arvo on luontoiestuna palkasta pidätetty, sitoutuu työntekijä maksamaan edun jäljelle jäävän arvon lunastaakseen pyörän kokonaan itselleen. Jatkovalmistelussa on vielä huomioitava mahdolliset muut yksityiskohdat ja erityistilanteet. 

Asiaa on selvitelty myös työnantajan näkökulmasta ja uuteen työehtospimukseen on luvattu antaa ohjeistus sähköpolkupyörän etuuden käsittelyyn palkkana. KT kuntatyönantaja suosittelee tekemään etuuden käsittelystä paikallisen sopimuksen KVTES:n ja OVTES:n osalta. Eli paikallisesti tulee neuvotella ja sopia siitä, että kyseistä maksua ei tulkita palkan lisäksi mutta toisaalta se ei myöskään saa pienentää esimerkiksi sairausloma-ajan palkkaa.

Asiaa on käsitelty myös YT-neuvottelurymässä pariin otteeseen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää, että työsuhdepolkupyöräetua jatkovalmistellaan ja että valtuusto hyväksyy vuodelle 2023 yhteensä 4 500 euron lisämäärärahan polkupyöräedun käsittely- ja toimistomaksujen maksamiseen keskushallintoon työhyvinvoinnin kustannuspaikalle.

Samalla se toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös

Kunnanhallitus päätti,​ että työsuhdepolkupyöräetua jatkovalmistellaan.