Kunnanhallitus, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 82 Kunnan asunto-osakeyhtiöiden yhtiöittämiseen liittyvän selvitystyön käynnistäminen

RUSDno-2023-172

Valmistelija

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

As Oy Ruskon Metsärinne, As Oy Ruskon Metsäranta ovat Ruskon kunnan omistuksissa olevia yhtiöitä. Lisäksi kunta omistaa Koy Ruskon vuokrataloista 66 prosenttia ja sillä on omistuksessa useita asunto-osakkeita ja rivitalo-osakkeita. Yhtiöt harjoittavat vuokraustoimintaa ja osakkeet ovat vuokrattuna ulkopuolelle. Ruskon kunta hoitaa kiinteistöihin liittyvän isännöinnin.

Kyseiset yhtiöt yksinään ovat melko pieniä ja siksi tarpeen on selvittää, onko järkevää siirtää vuokraustoiminta yhteen yhtiöön. 

Työssä kartoitetaan, miten kunnan kannattaisi jatkossa vuokraustoiminta järjestää, kun kannattavuutta tarkastellaan erityisesti kunnan talouden ja toiminnan näkökulmasta.

Mikäli työn edetessä vahvistuu, että yhtiöittäminen edistäisi kunnan etua, otetaan kantaa, mitkä toiminnoista kannattaa yhdistää ja onko jotakin sellaista toimintaa, joka kannattaa jättää yhtiöittämisen ulkopuolelle.

Tarkastelussa otetaan kantaa sellaisiin olennaisiin juridisiin ja verotuksellisiin näkökulmiin, jotka voivat vaikuttaa kunnan halukkuuteen lähteä toimintoja yhdistämään (Esim. mahdollisen järjestelyn veroneutraalius, TVL 20 §:n mukaisen verovapauden säilymisen varmistaminen, vahvistettujen tappioiden siirtymisen edellytykset, arvonlisäverotuksen vaikutukset, sopimukset, sitoumukset ja velvoitteet).

Selvityksen laatimisesta on pyydetty tarjous kunnan tilintarkastusyhteisö Talvea Oy:ltä. Selvityksen laatimisen kustannus on 4 900 euroa. Selvitystyön laatimiseen on varattu rahaa talousarviossa 2023.

Oheismateriaali

Tarjous vuokraustoiminnan yhtiöittämisselvityksestä Talvea 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Talvea Oy:n esittämän tarjouksen kunnan vuokraustoiminnan yhtiöittämisselvityksestä 4 900 euron hintaan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.