Kunnanhallitus, kokous 8.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 105 Kuntouttava työtoiminta yhteistyösopimus

RUSDno-2023-250

Valmistelija

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Perustelut

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on viestillään 1.2.2023 tiedustellut kuntien halukkuutta yhteistyöhön kuntouttavan työtoiminnan palveluissa.

Tiedustelussa on ollut liitteenä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sopimusehdotus kuntouttavan työtoiminnan yhteistoiminnan muodoista sekä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen yleiset tietosuoja- ja tietoturvaehdot.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on pyytänyt kunnilta vastauksia halukkuuteen sopia kuntouttavan työtoiminnan yhteistyöstä, kommentteja sopimusluonnokseen sekä mahdollisen sopimuksen allekirjoittajaa.

Kuten Varha:lle on alustavasti ilmoitettu, Ruskon kunta suhtautuu myönteisesti Varhan kanssa tehtävään yhteistyöhön ja näin on myös kuntouttavan työtoiminnan palveluiden osalta. Kyseinen palvelu on kustannustehokkaasti ja paikallisesti järjestettävissä yhteistyössä kuntien ja hyvinvointialueiden kesken.

Kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 13 §:n mukaisesti kuntouttavan työtoiminnan palveluiden tuottamiseen sovelletaan, mitä hyvinvointialueesta annetun lain 611/2021 9 §:ssä säädetään. Kyseessä olevan pykälän mukaisesti, ellei lailla toisin säädetä, hyvinvointialue voi tuottaa järjestämisvastuulleen kuuluvat palvelut itse, yhteistoiminnassa muiden hyvinvointialueiden kanssa tai hankkia ne sopimukseen perustuen muilta palvelujen tuottajilta. Vaikka hyvinvointialue hankkii palveluja muulta palvelujen tuottajalta, sillä säilyy järjestämisvastuu. Palvelujen tuottajan vastuu palveluista määräytyy lisäksi sen mukaan, mitä hyvinvointialueesta annetussa laissa tai muussa laissa säädetään sekä mitä hyvinvointialue ja palvelujen tuottaja ovat vastuunjaosta sopineet.

Sote-järjestämislaissa säädetään hyvinvointialueen ja kunnan välisestä yhteistyöstä. Yhteistyö on tarpeen myös kuntouttavan työtoiminnan palveluissa. Hyvinvointialueen on toimittava hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä yhteistyössä alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Tämä sopimus on osa sopijapuolten välistä yhteistyötä, jonka tarkoituksena on varmistaa sopijapuolten vastuulle kuuluvien palveluiden tarjoaminen. Yhteistyön toteuttamista ohjaavat ainoastaan yleiseen etuun liittyvät näkökohdat. Edellä mainituista syistä johtuen sopimus ei ole julkista hankintaa koskeva sopimus.

Kunta ei toimi tämän sopimuksen pohjalta kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain mukaisena palveluntuottajana. Sopimuksella sovitaan tehtävänjaosta, vastuista ja tiloista kunnan ja Varhan välillä.

Oheismateriaalit:

Sopimusluonnos

VSHA:n yleiset tietosuoja- ja tietoturvaehdot

Ehdotus

Esittelijä

  • Sari Laine, vs.kunnanjohtaja, sari.laine@rusko.fi

Kunnanhallitus hyväksyy sopimuksen kuntouttavan työtoiminnan yhteistoiminnan muodoista Varhan kanssa ja valtuuttaa vs.kunnanjohtajan tekemään tarvittaessa teknisiä muutoksia allekirjoitettavaan sopimukseen.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.