Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisen jatkaminen lukuvuonna 23-24

RUSDno-2023-273

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 15.6.2022 §56, että Ruskolla Maunun yläkoulussa toteutetaan kasvisruokavaihtoehdon kokeilu 9.1.2023 alkaen.
Lautakunta päätti, että jakso kestää kolme kuukautta ja ruokaa tarjotaan kolmena päivänä viikossa muun ruuan rinnalla.
Lautakunnan päätöksen mukaan kokeilun jälkeen päätettiin tehdä lopullinen ratkaisu, kun seurantajaksolta on saatu tieto tarkemmista kustannuksista ja ruokahävikistä.

Kunnanhallitus päätti 17.10.2022 §201 kasvisruokavaihtoehdon tarjoamisesta ja varasi
4 500 euroa tehtyjen lisäselvitysten pohjalta vuoden 2023 talousarvioon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan päätökseen perustuen.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan kokouksessa 15.3.2023 kokeilua päätettiin jatkaa kevätlukukauden loppuun niin, että ruoka tarjoillaan linjastossa ensimmäiseksi sijoitettuna liha ja kalaruokapäivinä, kolmena koulupäivinä viikossa, kevätlukukauden 2023 loppuun.  
Kokeilun jatkamisen kustannus on 3050 €. Asia päätettiin viedä kunnanhallitukselle päätettäväksi rahoituksen osalta. 

Kunnanhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 3.4.2023 ja päätti esittää valtuustolle, että se hyväksyy 3 050 euron suuruisen määrärahan hyväksyttäväksi kasvisruokakokeilun jatkamiseksi kevätlukukauden 2023 loppuun.

Ruokapalvelupäällikkö on selvittänyt kustannusvaikutusta jatkolle ja ruokapalvelut ovat seuranneet kasvisruoan hävikkiä. Oppilaille maistuvat eri kasviruoat vaihtelevasti, mutta hävikki on kuitenkin pysynyt melko pienenä. Parhaiten kasvisruoista maistuvat kappaletuotteet, kuten kasvispihvit ja jonkin kerran sellaiset ovat loppuneetkin kesken ruokailun. Paljon positiivista palautetta on tullut myös linssikeitoista. Lautashävikin määrässä kasvisruoka ei näy mitenkään erityisesti eli vaikuttaa siltä että otettu kasvisruoka tulee syötyä.
Jos kasvisruoka tarjoilua jatkettaisiin samanlaisena syksyllä 2023 eli 3/krt viikossa, vain yläkoulussa ja samalle henkilömäärällä, mitä tälläkin hetkellä, toimintaa saataisiin jatkettua 6 520€ rahasummalla, joka sisältää raaka-aineet ja palkkakustannukset syksyksi.
Toiminnan pysyvyys on tavoite, johon tulee pyrkiä ja talousarvion 2024 laatimisen yhteydessä määräraha koko lukuvuoden mittaiselle kasvisruokatarjoilulle tulee sisällyttää talousarvioon. Lautakunnan on myös hyvä pohtia jatkoa ajatellen, että olisiko jatko vain yläkoululle vai kaikki Ruskon koulut kattava toteutus, jolloin se koskisi myös varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsia, jotka ruokailevat Laukolan tai Hiidenvainion ruokasaleissa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy esityksen kasvisruokavaihtoehdon jatkamisesta syyslukukaudella 2023 sekä toiminnan vakiintumisen nykyisessä muodossaan vuoden 2024 alusta alkaen.
Lautakunta lähettää lisämäärarahaesityksen koskien syyslukukautta 2023 (6520€) kunnanhallituksen kautta valtuustolle päätettäväksi.

Päätös

Laura Yli-Arvela ehdottaa että kasvisruokakokeilu jatkuu syksyn 2023 ajan ja sitä tarjotaan kaksi päivää viikossa. Valtuustolle tehdään lisämääräraha-anomus koskien syksyn kokeilua, yhteensä 4000 eur. Pekka Pihlava kannatti esitystä. Asiasta äänestettiin ja äänestyksen tulos oli 6 / 2 Laura Yli-Arvelan esityksen kannalla.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi Laura Yli-Arvelan ehdottaman muutetun päätösehdotuksen äänestyksen jälkeen.

Äänestystulokset

  • Kyllä 2 kpl 25%

    Anna Huttunen, Emilia Riihonen

  • Ei 6 kpl 75%

    Laura Yli-Arvela, Leena Morlin-Kokkola, Mikko Simola, Turo Vuorenhela, Pekka Pihlava, Anu Tuominen