Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 24.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Ruskon kunnan ja Turun kaupungin välisten koulutusta koskevien sopimusten uudistaminen

RUSDno-2023-265

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Turun kaupungin ja Ruskon kunnan välillä on tehty aiempina vuosina kaksi nyt päivitettävää sopimusta, joilla on sovittu Turun ja muiden kuntien yhteistoiminnasta koulutuksen järjestämiseksi.
Sopimuksissa on sovittu oppilaaksi ottamisesta, kustannusten jaosta ja muista koulutuksen järjestämiseen liittyvistä asioista.
Sopimusten päivittämisen taustalla on hyvinvointialueen perustaminen, joka on muuttanut kouluterveydenhoito- sekä oppilas- ja opiskelijahuoltopalveluiden järjestämistä.
Lisäksi lainsäädäntö on muuttunut ja päivitetyt viittaukset lainsäädäntöön on viety sopimuksiin. Edelleen sopimuksia on täsmennetty vastaamaan nykyistä käytäntöä. Kustannusten jakoon ei esitetä muutoksia.

Sopimus opetuksen järjestämisestä sairaalakoulussa

Sairaalan sijaintikunta on lain mukaan velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle esi- ja perusopetusta siinä määrin kuin se hänen terveytensä huomioon ottaen on mahdollista.
Sairaalaopetusta järjestää Turussa Kiinamyllyn koulu, joka toimii tällä hetkellä pääasiassa DataCityn tiloissa. Koska oppilaaksi ottaminen on lakiin ja hoidon tarpeeseen perustuvaa, koskee sopimus pääasiassa kustannusten jakautumista.
Turun kaupungin osuus lopullisista Kiinamyllyn koulun kustannuksista on lopulta hieman alle puolet.

Sopimus ruotsinkielisen esi- ja perusopetuksen järjestämisestä Varsinais-Suomessa

Ruotsinkielistä esi- ja perusopetusta järjestävät Turun lisäksi Parainen, Kemiönsaari ja vuosiluokkien 1-6 osalta myös Kaarinan kaupunki.
Muissa Turun seudun kunnissa ruotsinkielisiä oppilaita on varsin vähän. Viime vuosina Turussa on oppilaita käynyt Salosta ja Uudestakaupungista asti, mutta tosiasiassa oppilaat ovat kaikki Turun seutukunnan alueelta.
Kaarinaa lukuunottamatta oppilaita on yksittäisessä Turun seudun kunnassa niin vähän, että niillä ei tosiasiassa ole minkäänlaisia mahdollisuuksia järjestää laadukasta perusopetusta.
Sopimuksella mahdollistetaan, että Ruskon kunta voi osoittaa oppilaalle lähikoulun myös kuntarajan toiselta puolen.
Turussa opetusta toteuttaa 1.8.2023 lukien kaksi alakoulua ja yksi yläkoulu. Yhteensä ruotsinkielisiä oppilaita on noin 1 200. Sopimukseen on tehty pääasiassa vain teknisiä muutoksia.
Esiopetus todetaan uudessa sopimuksessa mahdolliseksi.

Sopimusasiakirjat allekirjoitetaan kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee liitteiden sopimukset tietoonsa saatetuksi ja lähettää ne kunnanhallitukselle hyväksyttäväksi.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.