Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 6.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Turun Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö, kuljetuspäätös §570

RUSDno-2023-452

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kuntaan on saapunut 17.8.2023 päivätty Turun Hallinto-oikeuden lausuntopyyntö, joka on osoitettu Ruskon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnalle. Lausuntopyyntö koskee johtavan rehtorin viranhaltijapäätöstä oppilaan koulukuljetukseen liittyen (30.5.2023, § 570).

Yksityishenkilöiden tekemässä oikaisuvaatimuksessa vaaditaan oppilaan taksikuljetuksen järjestämistä  iltapäivällä koulun kuljetuspaikalta omaan kotiosoitteeseen .
Vaatimuksen perusteena on Paattistentien vaarallisuus.

Vastine Hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön:

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan hyväksymissä Ruskon kunnan koulukuljetusperusteissa todetaan:

  • Ruskon kunnassa kuljetukset järjestetään maksuttomana niille oppilaille, joiden koulumatka lähikouluun on yli viisi kilometriä.
  • Oppilaan koulumatka mitataan pitkin lyhintä jalankulkukelpoista tietä kodista (tontin rajalta) kouluun (tontin rajalle). Mitattaessa seurataan kevyen liikenteen väyliä, jos sellaisia on reitillä.
  • Kuljetus järjestetään maksuttomana myös niille, joille lääkärintodistuksella esitetään koulukuljetuksen järjestämistä. Pelkkä suositus ei riitä ja tarvittaessa kunnalla on oikeus pyytää uusi lääkärinlausunto.
  • Kuljetuksissa noudatetaan käytäntöä, jossa kunnan järjestämän koulukuljetuksen (linja-auto, pikkubussi) pysäkille kuljettavan matkan enimmäispituus saa olla enintään kolme kilometriä. Oppilaan edellytetään kulkevan omatoimisesti kuljetusreitin varteen.
  • Kuljetus järjestetään maksuttomana myös niille oppilaille, joiden koulumatka määritellään perusopetuslain tarkoittamassa mielessä vaaralliseksi. Vaarallisuuden arvioinnin apuna käytetään soveltaen Koululiitu-ohjelmaa. Kuitenkin siten, että lautakunta määrittää kuljetusperusteisiin vaaralliset tiet lukuvuodeksi kerrallaan.
    Koululiituohjelman päivitys tarkistetaan aina huhti- toukokuussa (kun ohjelman päivitys on käytettävissä). Koululiituohjelman päivitykset huomioidaan tulevan lukuvuoden koulukuljetuksissa. 

·         Ruskon kunnassa ei järjestetä koulukuljetuksia pelkästään vaarallisen tienylityksen perusteella.


      Perusopetuslaki 32 §

      Koulumatkat

Jos perusopetusta, esiopetusta tai lisäopetusta saavan oppilaan koulumatka on viittä kilometriä pidempi tai jos se oppilaan ikä tai muut olosuhteet huomioon ottaen muuten muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi, on oppilaalla oikeus maksuttomaan kuljetukseen taikka oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävään riittävään avustukseen.
Edellä 1 momentin mukaisesti järjestettävä oppilaan päivittäinen koulumatka odotuksineen saa kestää enintään kaksi ja puoli tuntia. Jos oppilas lukuvuoden alkaessa on täyttänyt 13 vuotta tai jos oppilas saa 17 §:n 2 momentissa tarkoitettua erityisopetusta, saa koulumatka kestää enintään 3 tuntia.
Kuljetusta odottavalle oppilaalle on järjestettävä mahdollisuus ohjattuun toimintaan.

Kun oppilaan koulumatka pituus on alle 5 km, kunnassa hyödynnetään Koululiitu-ohjelmaa. Tämän ohjelman riskiluokitusta sovelletaan kunnan kaikkien koulujen oppilaiden koulukuljetushakemuksia käsiteltäessä.

Kuljetuspäätöksen §570 oppilaan koko koulumatkan pituus on alle 5km (3,5 km).
Oppilaan kävelymatka koulubussin koulukuljetusreitiltä kotiosoitteeseen on 800m.
Oppilas saa aamuisin kuljetusedun taksilla pihatiensä päästä koulun kuljetuspaikalle.
Tällä järjestelyllä huomioidaan aamun pimeä jakso.
Ruskon kunnan koulukuljetusreittejä määriteltäessä, reitit on ajettu läpi yhdessä fölin joukkoliikennesuunnittelijan kanssa.
Tämän kartoituksen yhteydessä on huomioitu se, että Paattistentien varrella asuvan oppilaan on mahdollista nousta koulubussin V1 kyydistä iltapäivällä Lavamäentien risteyksessä.
Iltapäivällä valoisaan aikaan oppilaan kuljetusetu sisältää kulkemisen koulun kuljetuspaikalta lähtevän koulubussin kanssa Lavamäentien ja Paattistentien risteykseen.
Koulubussista noustuaan oppilas kävelee omatoimisesti ilman tienylitystä pysäkiltä kotiinsa 800m matkan. Suora tieosuus on noin 600 m ja mutkan jälkeinen suora kävelymatka n. 200 m pihatien alkuun.

Iltapäivän kuljetusjärjestely perustuu kunnan kuljetusperusteissa päätettyyn asiaan:
Kunnan koulukuljetusperusteissa todetaan, että kuljetuksissa noudatetaan käytäntöä, jossa kunnan järjestämän koulukuljetuksen (linja-auto, pikkubussi) pysäkille kuljettavan matkan enimmäispituus saa olla enintään kolme kilometriä. Oppilaan edellytetään kulkevan omatoimisesti kuljetusreitin varteen.
Kuljetusperusteissa todetaan myös, että Ruskon kunnassa ei järjestetä koulukuljetuksia pelkästään vaarallisen tienylityksen perusteella.
Kuljetuspäätöksen §570 oppilaalla ei tule tien ylitystä koulumatkansa aikana.
Paattistentie voi Koululiituohjelman luokituksen mukaan olla turvaton tietyllä osuudella 2. luokkalaiselle oppilaalle.
Aamun taksikuljetus sekä iltapäivän kunnan kuljetusperusteisiin nojautuva kuljetusjärjestely ovat perustana voimassa olevalle kuljetuspäätökselle ja kunta huomioi Koululiituohjelman suosituksen.

Paattistentien osuudella Vahdon taajamasta tien riskiluku on pudonnut 7 pistettä.
Tien liikennemäärä on tierekisterin mukaan pudonnut 1010 - > 950 ajoneuvoa / vrk ja raskaan liikenteen määrä on pudonnut 83 -> 67 raskasta ajoneuvoa / vrk.
Paattistentie Lavamäentieltä Yli-Parikan metsätielle riskiluku on laskenut 10 pisteellä.
Muutos johtuu tierekisteriin tehdystä korjauksesta jossa virheellisesti liian pitkä tiekaideosuus on poistettu rekisteristä
Näkyvyys: tielinjaus oppilaan kotisoitteesta kuljetusreitin varteen seuraa pellon reunaa.
Paattistentie on asvaltoitu tie, jolla nopeusrajoitus on 60km/h.

Rusko on maaseutumainen kunta  ja kunnassa on tieosuuksia, jotka ovat Paattistentien kaltaisia.
Kuljetusreittien varrelle oppilaat siirtyvät tällaisten teiden varrelta omatoimisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee oikaisuvaatimuksen tietoonsa saatetuksi.
Lautakunta päättää antaa yllä olevan esittelytekstin vastineeksi oikaisuvaatimukseen eikä muuta johtavan rehtorin 30.5.2023 § 570 tekemää päätöstä.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen. §81 tarkastettiin kokouksen aikana.

Esteellisyys

  • Kai Laitinen

Liitteet

Oheismateriaali