Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 6.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 80 Ruskon kunnan Opiskeluhuoltosuunnitelman päivitys

RUSDno-2023-450

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Oppilas-​ ja opiskeluhuoltolaki (1287/2013) astui voimaan 1.8.2014. Laki koskee esi-​ ja perusopetuksen oppilaita sekä 2. asteen opiskelijoita. Lain tarkoituksena on (2§):

1) edistää opiskelijoiden oppimista,​ terveyttä ja hyvinvointia sekä osallisuutta ja ehkäistä ongelmien syntymistä;​

2) edistää oppilaitosyhteisön ja opiskeluympäristön hyvinvointia,​ terveellisyyttä ja turvallisuutta,​ esteettömyyttä,​ yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja oppilaitoksen välistä yhteistyötä;​

3) turvata varhainen tuki sitä tarvitseville;​

4) turvata opiskelijoiden tarvitsemien opiskeluhuoltopalvelujen yhdenvertainen saatavuus ja laatu;​

5) vahvistaa opiskeluhuollon toteuttamista ja johtamista toiminnallisena kokonaisuutena ja monialaisena yhteistyönä.

Opiskeluhuollolla tarkoitetaan (OHL 3§) opiskelijan hyvän oppimisen,​ hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa oppilaitosyhteisössä. Opiskeluhuoltoon sisältyvät koulutuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto sekä opiskeluhuollon palvelut,​ joita ovat psykologi-​ ja kuraattoripalvelut sekä koulu-​ ja opiskeluterveydenhuollon palvelut. Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä koko oppilaitosyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Lisäksi opiskelijoilla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Opiskeluhuoltoa toteutetaan opetustoimen sekä sosiaali-​ ja terveystoimen monialaisena suunnitelmallisena yhteistyönä opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa sekä tarvittaessa muiden yhteistyötahojen kanssa. Tässä suunnitelmassa on kuvattu kunnan opiskeluhuolto kokonaisuudessaan,​ käytännöt ja periaatteet. Opiskeluhuoltosuunnitelmia on Ruskon kunnassa tehty kaksi,​ perusopetuksen ja esiopetuksen versiot,​ jotka yhdistetään yhdeksi Ruskon kunnan opiskeluhuoltosuunnitelmaksi. Kunnan perusopetuksen ja esiopetuksen opetussuunnitelmassa on määritelty opiskeluhuollon yleiset periaatteet. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi
  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus-​ ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyy Ruskon kunnan yhteisen opiskeluhuoltosuunnitelman sekä esiopetuksen yksikkökohtaisen opiskeluhuoltosuunnitelman.

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Liitteet

Oheismateriaali