Kunnanhallitus, kokous 18.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 198 Nuoriso- ja liikuntapalveluiden yhdistäminen omaksi palvelualueeksi ja siihen liittyvät nimikemuutokset

RUSDno-2023-503

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Hyvinvointilautakunta on päättänyt 12.9.2023 § 78 hyväksyä nuoriso- ja liikuntapalveluja koskevien organisaatiomuutosten periaatteet sekä lähettää asian kunnanhallituksen päätettäväksi, kun henkilöstöä koskevien muutosneuvottelujen tulos on valmis. 

Hyvinvointilautakunta on käsitellyt toimialaansa koskevia haasteita ja muutostarpeita osana pitkä tähtäyksen suunnitelman laatimista ja hyväksynyt kehittämistyötä koskevat periaatteet 25.4.2023 § 40 ja 13.6.2023 § 46. Suunnitelmatyössä on kiinnitetty ensi vaiheessa huomiota muutostarpeisiin koskien nykyisten nuoriso- ja liikuntapalvelujen työnjakoa ja organisointia. 

Kuntien lakisääteisten liikunta- ja nuorisopalveluden tehtävien on ennustettu lisääntyvän lähitulevaisuudessa. Väestön palvelutarpeiden tasolla em. palvelujen merkitys hyvinvoinnin edistämisessä kasvaa etenkin Ruskolla, jossa sekä nuorten että ikäihmisten määrän on ennustettu tulevina vuosina kasvavan. Hyvinvointialueuudistus on jo lisännyt lakisääteisiä yhteistyövelvoitteita ja suunnitelmallisen yhteisen työn määrä tulee todennäköisesti kasvamaan. Samaan aikaan kunnilla on laajenevat mahdollisuudet hakea ulkopuolista kehittämisrahoitusta oman toiminnan kehittämiseksi. Toimintaympäristön haasteisiin vastaaminen ja toisaalta nykyisen laadukkaan perustoiminnon ylläpito edellyttävät hyvinvointitoimialan organisaatiolta entistä tehokkaampaa ja vahvempaa työnjakoa, toimintavarmuutta ja kehittämiskykyä. 

Eläköitymisen, henkilöstön lähiesimiestyön vahvistamisen ja työnjaon selkeyden vuoksi on harkittu muutettavan nykyistä organisaatiota siten, että nuoriso- ja liikuntapalvelut muodostaisivat oman lakisääteisiä tehtäviä koskevan vastuualueensa, jolla on oma lähiesihenkilö, kuten kirjasto- ja kulttuuripalveluissa. Vastaava malli on otettu viime aikoina käyttöön useassa muussa kunnassa. Muutoksessa on suunniteltu päivitettävän nykyisten nuorisopalvelujen työntekijöiden sekä liikuntapalveluvastaavan tehtävänkuvaa ja laajennettavan työaikaa jatkossa koskemaan myös nuorisopalveluiden lähiesimieshenkilötyön vastuuta.

Harkituilla toimenpiteillä tavoitellaan selkeyttä paitsi nykyisten tehtävien myös koko hyvinvointitoimialan organisaatiorakenteen ja lähiesihenkilövastuiden osalta. Toimenpiteiden on ennakoitu vahvistavan uuden vastuualueen toimintavarmuutta ja kykyä kehittää toimintaansa. Muutokset on tarkoitus panna toimeen vuoden 2024 alusta lukien. Muutoksilla ei ole vaikutusta toimialan talousarvion kokonaistasoon. 

Muutokset eivät johda henkilöstön lomauttamiseen, osa-aikaistamiseen ja/tai irtisanomiseen eikä niillä ole palkkavaikutuksia olemassa oleviin työsuhteisiin, mutta ne tulevat kuitenkin vaikuttamaan jossain määrin em. työntekijöiden tehtävänkuviin ja nimikkeisiin, mistä syystä on käynnistetty muutosneuvottelut.. Esitetyt muutokset ja alustavat keskustelut uusista tehtävänkuvista on käyty alustavasti läpi henkilöstön kesken 30.8., 4.9. ja 5.9.2023, varsinaiset muutosneuvottelut on käyty 11.9. ja 13.9.2023. Neuvottelujen tuloksena esitetään seuraavia nimikemuutoksia 1.1.2024 lukien:

Vanha nimike                                                  Uusi nimike

Erityisnuorisotyövastaava                                Erityisnuorisotyöntekijä

Nuorisopalveluvastaava                                   Nuorisotyöntekijä

Liikuntapalveluvastaava                                   Nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö

Hallintosäännön mukaan (6. luku 31 §) kunnanhallituksella on toimivalta henkilöstöasioissa, mikäli laissa ei ole muuta säädetty, eikä määrätty hallintosäännössä. Hallintosäännössä todetaan lisäksi, että henkilöstöjaosto valmistelee kunnanhallituksen päätettäväksi tulevat henkilöstöasiat ja käy pääsopimusten sekä muiden lainsäädännön ja sopimusten mukaiset paikallisneuvottelut. Henkilöstöjaostossa on keskusteltu nuoriso- ja liikuntapalveluiden organisaatiomuutoksesta. Edelleen hallintosäännössä on mainittu (6.luku 32 §), että valtuusto päättää viran perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Kyseessä on työsuhteisten nimikkeiden muutoksia, joten tämän perusteella asiasta päättää kunnanhallitus.  

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä nuoriso- ja liikuntapalveluita koskevat muutokset ja niihin liittyvät nimikemuutokset edellä kuvatun mukaisesti.

Päätös

Kunnanhallitus päätti siirtää asian käsiteltäväksi henkilöstöjaostoon.