Tekninen lautakunta, kokous 8.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 99 Vesihuoltolaitoksen taksatarkastelu

RUSDno-2023-409

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Vesihuoltolaitoksen taksa on tarkastettu viimeksi vuonna 2016 maaliskuussa. Kustannukset ovat kasvaneet ja vuoden 2022 tilinpäätös näytti huolestuttavia lukuja.

Vesihuoltolaitoksen tulee kattaa kaikki menonsa maksutuloillaan. Kasvu on ollut Ruskolla voimakasta, jolla vesihuoltolaitos tehnyt hyvää tulosta. Vuoden 2021 tulos oli 154th mutta viime vuoden(2022) tilinpäätös oli 100th tappiollinen. Tilinpäätöksessä todetaankin 'Tulevaisuudessa vesihuoltolaitoksen kustannusrakennetta tulee tarkastella, jotta vesihuoltolaitoksen toiminta on kestävällä pohjalla'. Mikäli tilanne jatkuu samanlaisena vuodesta toiseen, on syytä selvittää, miten toiminta saadaan parhaiten raiteilleen. Vuonna 2023 toiminnan ja investointien rahavirta on edelleen negatiivinen. 

Vesihuoltolaitoksen osalta on syytä tehdä selvitys: Toteutuuko vesihuoltolain edellyttämä kaikkien kustannusten kattaminen vesihuoltolaitoksen toiminnassa, sekä tähän liittyvä vesihuoltolaitoksen taksarakenteen tarkastelu, jotta vuoden 2024 talousarviossa voidaan tehdä korjaavia toimennpiteitä.

Tekninen lautakunta on vastuullinen toimielin vesihuoltolaitoksen toiminnan kehittämiseen ja talouden kehittäminen on avainasemassa tulevaisuuden kannalta.

Ehdotus

Esittelijä

Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta päättää selvittää toteutuuko Ruskolla vesihuoltolain edellyttämä kustannusten kattaminen vesihuoltolaitoksen toiminnassa, sekä tähän liittyvä vesihuoltolaitoksen taksarakenteen tarkastelu, jotta talousarviossa 2024 voidaan tehdä korjaavia toimia.

Päätös

Päätösehdotuksen mukaisesti

Valmistelija

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Perustelut

Vesi-Hox Oy on tehnyt Ruskon vesihuoltolaitoksen taloustarkastelun, jonka tekninen johtaja esittelee kokouksessa. Raportti lähetetään etukäteen lautakunnan jäsenille tutustuttavaksi.

Raportin pohjalta lautakunta keskustelee taksarakenteeseen tehtävästä muutoksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Heinonen, Tekninen johtaja, mika.heinonen@rusko.fi

Tekninen lautakunta antaa keskustelun päätteeksi ohjeet taksamuutoksista, jotka tulee joulukuun tekniseen lautakuntaan päätettäväksi

Päätös

Kokouksessa annettiin päätösehdotus: Tekninen lautakunta esittää kunnanhallitukselle ja kunnanvaltuustolle vesihuollon perusmaksuun ja käyttömaksuihin 10 % korotusta. Perusteluna on taksarakenneselvitys.

Päätösehdotus hyväksyttiin.