Kunnanhallitus, kokous 4.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 92 Poikkeamishakemus, Vahdontie 1514

RUSDno-2020-229

Valmistelija

  • Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

HAKIJAT
Virtanen Päivi
Virtanen Lassi

RAKENNUSPAIKKA
704-491-0001-0024-M-0001
Vahdontie 1514, 21310 VAHTO
Kiinteistön nimi Vahtera
Pinta-ala 1710 m²
Rakentamismääräykset AL Asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue
Sallittu kerrosala 599 m²

TOIMENPIDE
Kaavatontin lohkominen ja tieliittymä Vahdontielle, omakotitalon, 1-2 krs., talousrakennuksen sekä maalämpökaivon rakentaminen

TOIMENPIDE
Uusi kerrosala 600 m²
Lisäselvitys
Toimenpide: uusi
Käyttötarkoitus: 011 yhden asunnon talot
Huoneistojen lukumäärä: 1 huoneistoa
Kokonaisala: 600m²
Kerrosala: 600m²

Poikkeus
Lassi ja Päivi Virtanen hakevat lupaa omakotitalon ja talousrakennuksen rakentamiseksi. Suunniteltu rakentaminen poikkeaa kaavamääräyksistä seuraavasti:
- Kaavatontin lohkominen uudeksi kiinteistöksi ja tieliittymän rakentaminen asemapiirroksessa esitettyyn kohtaan.
- Kaavamääräyksestä poikkeava rakentaminen, yli 50% kerrosalasta asumistarkoitukseen, kun kaavan AL -määräys sallii asumiseen varattavaksi enintään 50%. Asemakaavan tehokkuusluku on e=0,35.

Hankkeen perusteluina on:
- Muuta yhteyttä kiinteistölle on käytännössä vaikea toteuttaa.
- Viereiset kiinteistöt ovat pelkästään asuinkäytössä, joten tilanne ei olennaisesti muutu.

Kuuleminen
Hakemuksen johdosta on kuultu naapureita (4 kpl) hakijan toimesta 12.3.2020 päivätyllä kuulemislomakkeella. Hakemuksesta ei ole jätetty huomautuksia.

LAUSUNNOT
Lausunnon antaja Rakennustarkastaja
Lausuntopvm 28.04.2020
Lausunnon tulos ehdollinen

Sisältö
Lassi ja Päivi Virtanen hakevat lupaa maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:stä poikkeamiseen. Poikkeaminen koskee asemakaavan AL -alueella sijoittuvaa rakentamista (Vahdontie 1514). Asemakaavassa on tontti 3/kortteli 13a, joka lohkottaisiin uudeksi rakennuspaikaksi. Tontin toiseen osaan jäisi olemassa olevat rakennukset. Kaavamääräyksissä on määrätty, että kyseessä on asuin- liike- ja toimistorakennusten korttelialue, kerrosalasta saa asumiseen varata enintään 50 %. Tontille saa rakentaa enintään kaksikerroksisen rakennuksen. Kiinteistön maantieliittymä on määrätty kiinteistöjen 1:15 ja 1:24 rajalle. Nykyiset maantieliittymät eivät ole asemakaavan mukaisesti, vaan kiinteistön 1:15 (Vahdontie 1512) liittymä on etelämpänä ja kiinteistön 1:24 (Liikennöitsijäntie 2, lohkottava kiinteistö) pohjoisempana. Lisäksi kiinteistölle 1:24 on toinen liittymä Liikennöitsijäntieltä, jonka mukaan on sen osoitekin.

Pelkkään asuinkäyttöön rakentaminen ei poikkeaisi toteutuneesta tilanteesta, koska naapureina olevat Liikennöitsijäntie 2 ja Vahdontie 1512 ovat asuinkäytössä. Näitä koskee vastaava kaavamääräys AL. Ruskon vesihuollolta on kysytty vesi- ja viemäriliittymien tekemisestä ja ne olisi mahdollista toteuttaa Vahdontien toiselle puolelle. Viemäröinti olisi vietto- tai paineviemärinä, riippuen tarkemmasta suunnittelusta.

Yleisesti ottaen mm. Vahdontielle tulevien maantieliittymien määrää on pyritty vähentämään ja hakemuksen mukainen rakentaminen toisi uuden liittymän. ELY:n lausunnon pääasiana todettiin, että uuden liittymän rakentaminen edellyttää Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kannanoton mukaan pohjoisimman liittymän katkaisemista. Liittymän katkaisusta on keskusteltu hakijan edustajien kanssa luvanhakuvaiheessa ja heidän puolesta se olisi mahdollista, jos luvan puolto sitä vaatisi. Emätilalle jäisi kuitenkin osoitteen mukainen Liikennöitsijäntie 2 -ajoliittymä. Poistettava liittymä sijaitsee liikenneturvallisuudenkin kannalta haastavalla paikalla Liikennöitsijäntien ja Kolhintien risteysalueella. ELY:n lausunnossa todetaan, että hakemuksen mukana ei ollut otetta alkuperäisestä kaavakartasta. Hakemuksen mukana oli kuitenkin ote kunnan kaavayhdistelmästä. Esityslistan liitteenä on alueen laajempi asemakaavakartta.

MRL 171 §:ssä on säädetty poikkeamisen edellytyksistä seuraavaa: Poikkeamista ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:
1) aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
2) vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
3) vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista; tai
4) johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennustarkastaja toteaa lausuntonaan, että hakemus ei ole vastoin MRL:n 171 §:n säädöksiä ja näin ollen puoltaa hakemuksen hyväksymistä sillä ehdolla, että kiinteistön 704-491-1-24 nykyinen Vahdontielle johtava maantieliittymä on poistettava luvan saatua lainvoiman, kuitenkin ennen rakennusluvan myöntämistä.

Asemapiirros ja asemakaava ovat esityslistan oheismateriaalina.

Lausunnon antaja ELY-keskus
Lausuntopvm 27.04.2020
Lausunnon tulos ehdollinen

Sisältö
Lupapisteen asiointitunnus: LP-704-2020-00044
ELY-keskuksen asianumero: PIRELY/1507/2020

Varsinais-Suomen ELY-keskus lausuu ko. poikkeamisasiasta vain näin suoraan sähköpostilla hakijalle ja Ruskon kunnalle (ei Lupapisteen kautta). Lassi ja Päivi Virtanen ovat aikeissa rakentaa Ruskon kunnan Vahdolle määräalalle (eteläosalle) kiinteistöstä 704-491-1-24 (Vahdontie 1514) omakotitalon piharakennuksineen.

Varsinais-Suomen ELY-keskukselta haetaan lausuntoa mm. poikkeamisesta maantien liittymäratkaisuista sekä muista kaavamääräyksistä. Asemakaavayhdistelmässä kiinteistöjen 1:24 ja 1:15 rajalle on osoitettu nuolimerkinnällä vain yksi yhteinen liittymäpaikka. Jo tällä hetkellä molemmilla kiinteistöillä on omat liittymät Vahdontielle. Kiinteistöllä 1:24 on lisäksi kulku myös Liikennöitsijäntien kautta.

Varsinais-Suomen ELY-keskus katsoo, että, mikäli asemakaavan vastainen kiinteistön 1:24 nykyinen suora liittymä Vahdontielle katkaistaan ajoneuvoliikenteeltä, voi se puoltaa esitettyä uutta liittymää nykyisen kiinteistön 1:24 eteläkulmauksen lähelle. Perusteluina poikkeamiselle on mm. taajamien tiivistämistavoite ja kiinteistöjen länsipuolella sijaitseva kalliomäki, jolloin suunnitellulle rakennuspaikalle kulkuyhteyden aikaansaaminen muuta kautta olisi hankalaa, kallista ja ympäristön kannalta huono ratkaisu.

Kunnan poikkeamispäätökseen liittymäratkaisuista tulee sisällyttää velvollisuus katkaista nykyinen asemakaavan vastainen kiinteistön 1:24 liittymä maantielle. Mikäli tämän mukainen poikkeaminen saa lainvoiman, tulee kiinteistönomistajan hakea vielä Pirkanmaan ELY-keskukselta ohjeet nykyisen liittymän katkaisemisesta ja uuden liittymän rakentamiseksi (varsinaista liittymälupaa ei enää tarvita) sekä luvan työskennellä tiealueella. Lisätietoja löytyy: https://www.ely-keskus.fi/web/ely/liittymat. Lisätietoja voi kysyä myös valtakunnallisesta Liikenteen asiakaspalvelusta 0295 020 600. Koska hakemuspapereissa ei ollut mukana otetta alkuperäisestä asemakaavakartasta/kartoista (oli vain merkinnöistä ja määräyksistä), tulee sellainen sisällyttää vielä Pirkanmaan ELY-keskukselle lähetettäviin asiakirjoihin.

Vaadittava, asemakaavan vastainen, liittymän katkaisu tulee suorittaa joko kiinteistön omistajan tai kunnan kustannuksella. Uudessa liittymässä tulee mm. aikaansaada riittävät näkemät maantielle.

Tämä lausunto on laadittu yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueidenkäytön yksikön sekä liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualueen kanssa.

Varsinais-Suomen ELY-keskus pyytää saada välittömästi tiedokseen kunnassa poikkeamisasiassa tehdyn päätöksen.

Liitteenä asemapiirros, joista kolmesta suorasta maantieliittymästä (nuolet) eteläisin ja pohjoisin ovat olemassa. Asemakaavayhdistelmässä on vain yksi liittymänuoli kiinteistöjen 1:24 ja 1:15 rajalla. Keskimmäisen liittymänuolen kohdalle uuden liittymän rakentaminen edellyttää Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kannanoton mukaan pohjoisimman liittymän katkaisemista.

Liitteet
Naapurin kuuleminen
Valtakirja
Lausunto
Ote alueen peruskartasta
Ote asemakaavasta
Todistus hallintaoikeudesta
Vesi- ja viemäriliitoslausunto tai -kartta
Asemapiirros
Hakemus vireilletullessa
Hakemus taustajärjestelmään siirrettäessä

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus toteaa, että hakemuksen mukainen poikkeaminen ei ole vastoin MRL:n 171 §:ssä säädettyjä edellytyksiä ja näin ollen myöntää Lassi ja Päivi Virtaselle poikkeamisluvan hakemuksen mukaisesti Laukolan kylään, Vahtera (RN:o 1:24) -nimisen tilan määräalalle (pinta-ala 1710 m²) seuraavin ehdoin:

1. Kiinteistön 704-491-1-24 nykyinen Vahdontielle johtava maantieliittymä on poistettava poikkeamisluvan saatua lainvoiman, kuitenkin ennen rakennusluvan myöntämistä.

Lupa on voimassa kaksi (2) vuotta siitä, kun tämä päätös on saanut lainvoiman. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Samalla kunnanhallitus päättää, että hakijalta peritään rakennusvalvontataksan 7.2 §:n mukainen 500 euron maksu.

Päätös annetaan julkipanon jälkeen 11.5.2020, jolloin sen katsotaan tulevan kaikkien tietoon. Julkipano on kunnan ilmoitustaululla.

Ote ja valitusosoitus: Hakija, Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Muutoksenhaku: Tähän päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Valitusosoitus on liitteenä.

Päätösehdotuksen perustelut
Rakennustarkastajan antaman lausunnon perusteella ei ole esteitä poikkeamisen myöntämiselle. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, johda merkittävään rakentamiseen, aiheuta haitallisia ympäristövaikutuksia eikä vaikeuta naapurikiinteistöjen suunniteltua rakentamista tai virkistysalueiden käyttöä. Rakentaminen on soveltuvaa yhdyskuntateknisten verkostojen kannalta. Liikennejärjestelyt pystytään toteuttamaan eri tahoja tyydyttävin menettelyin ratkaisun lupaehtojen mukaisesti.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi esittelijän muutetun päätösehdotuksen. 

Esteellisyys

  • Veikko Vahtera

Kokouskäsittely

Käsittelyn aikana esittelijä muutti päätösehdotuksen 2. kappaleen kuulumaan seuraavasti:

1. Kiinteistön 704-491-1-24 nykyinen Vahdontielle johtava maantieliittymä on katkaistava ennen uuden rakennuksen käyttöönottokatselmusta, mutta viimeistään kahden vuoden kuluessa poikkeamisluvan lainvoimaisuudesta. 

Päätösehdotus muuten ennallaan. 

Tiedoksi

Hakija, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Hallintovalitus
Tehdystä päätöksestä saa tehdä kirjallisen hallintovalituksen se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valitusaika ja valituksen perille toimittaminen
Valitus tehdään hallinto-oikeudelle 30 päivän kuluessa tämän päätöksen antopäivästä, sitä päivää lukuun ottamatta.

Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, lauantai, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, jouluaatto tai juhannusaatto, valitusaika jatkuu vielä seuraavana arkipäivänä. Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Hallintovalituksen voi tehdä ainoastaan laillisuusperusteella. Valituskirjelmässä on ilmoitettava
- valittajan nimi, asuinkunta, postiosoite ja puhelinnumero, johon valittajalle voidaan toimittaa asiaa koskevat ilmoitukset
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä osin päätöksestä valitetaan ja muutos, joka siihen vaaditaan tehtäväksi
- muutosvaatimuksen perusteet

Valituskirjelmä on valittajan tai kirjelmän muun laatijan omakätisesti allekirjoitettava. Jos ainoastaan laatija on allekirjoittanut valituskirjelmän, siinä on mainittava myös laatijan asuinkunta.

Valituskirjelmään on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon valittamalla haetaan muutosta, selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta sekä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Valitusviranomainen
Turun hallinto-oikeus
- käynti- ja postiosoite Sairashuoneenkatu 2-4, 20101 Turku
- puhelinvaihde 029 5642410
- sähköposti turku.hao@oikeus.fi
- aukioloaika ma-pe klo 8.00-16.15

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Päätöstä koskevia pöytäkirjanotteita ja liitteitä voi pyytää Ruskon kunnanvirastosta.
- käynti- ja postiosoite Vanhatie 5, 21290 Rusko
- puhelinvaihde 02 4393 511
- sähköposti rusko@rusko.fi