Kunnanhallitus, kokous 4.5.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Koronaviruspandemiaan liittyvä yhteistoimintamenettely

RUSDno-2020-230

Valmistelija

  • Ismo Airinen, Talous- ja hallintojohtaja, ismo.airinen@rusko.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 6.4. 2020 § 77 käynnistää koronaviruspandemian aiheuttaman tilanteen johdosta yhteistoimintamenettelyn. Yhteistoimintamenettelyssä tuli selvittää työn tekemisen edellytykset jatkossa erityisesti niiden työntekijöiden osalta, joiden tehtävät ovat tilanteen johdosta vähentyneet tai loppuneet toimipaikan ollessa suljettuna ja palvelun keskeytyneenä. 

Neuvotteluja on käyty ryhmässä, johon ovat kuuluneet kunnanjohtaja ja talous- ja hallintojohtaja työnantajan edustajina sekä pääluottamusmiehet työntekijäjärjestöjen edustajina. Ryhmä on kokoontunut kolme kertaa käyden läpi toimialakohtaisesti työtilannetta ja työn tekemisen edellytyksiä. Työhön ovat osallistuneet myös toimialajohtajat. 

Selvitysten perusteella neuvotteluryhmä on todennut mm., että niillä toimialoilla, joilla työt ovat vähentyneet, on toimialan sisäisin toimenpitein kyetty työllistämään henkilökuntaa perusteltuihin ja tarpeellisiin työtehtäviin. Myös toimialojen välillä on tässä suhteessa tehty yhteistyötä, mutta tätä olisi mahdollista tehostaa ns. työvoimapankin avulla. Ryhmä esittää sellaisen perustamista. 

Neuvotteluryhmän työn yhteenveto ja kannanotto on esityslistan oheismateriaalina. Pandemian vaikutusta kunnan omaan toimintaan taloudellisessa mielessä selostetaan tarkemmin osavuosikatsauksen käsittelyn yhteydessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus toteaa, että yhteistoimintamenettely on käyty hallituksen edellyttämällä tavalla. Toimialojen välisen työntekijöiden liikkuvuuden tehostamiseksi kunnanhallitus päättää perustaa ns. työvoimapankin, jonka tehtävänä on välittää niitä työntekijöitä, joiden työtehtävät sallivat ja osaaminen mahdollistaa työskentelyn toisella toimialalla. 

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen siten muutettuna, että sen viimeiseksi lauseeksi lisättiin "Työvoimapankilla tulee pyrkiä vaikuttamaan myös ostopalveluiden vähentämiseen". 

Esteellisyys

  • Ulla Vittasmäki

Muutoksenhaku

Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.