Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 24.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Yhteydenotot koskien Merttelän varhaiskasvatusta ja esiopetusta

RUSDno-2024-229

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta sekä varhaiskasvatusjohtaja on saanut yhteydenottoja koskien Merttelässä tapahtuvaa varhaiskasvatusta ja esiopetusta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta keskustelee yhteydenotoista ja merkitsee ne tietoonsa saatetuiksi. 

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta valtuutti varhaiskasvatusjohtaja Maarit Ketolan vastaamaan huoltajilta tulleeseen huolikirjeeseen, kokouksessa puhuttujen asioiden pohjalta. 

Kokouskäsittely

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta keskusteli laajasti Merttelän väistötiloista sekä huoltajien että työntekijöiden huolista. Lautakunta kiersi Merttelän päiväkodin remontoiduissa tiloissa ja totesi tilat suurelta osin toimiviksi. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta totesi varhaiskasvatussuunnitelman ja esiopetussuunnitelman helpommaksi toteuttaa Merttelän nykyisessä väistötilassa kuin esim. parakkiratkaisussa. Tätä puoltaa tilojen parakkeja suuremmat neliöt sekä laajan piha- ja metsäalueen hyödyntäminen varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmia toteutettaessa. Väistötilaratkaisuissa tilanpuute on yleensä merkittävin haitta. Merttelän väistötiloissa on kuitenkin mahdollista hyödyntää yhtä luokkatilaa pienryhmätoimintaan ja erityisopetusta varten.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta kävi läpi terveystarkastajan lausunnon, jonka mukaan tilasta ei löytynyt moitittavaa sisäilman osalta. Lautakunta kävi läpi myöskin varhaiskasvatusjohtajan kanssa henkilöstön ja vanhempien huolet ruokahuollon järjestämisestä väistötiloissa. Varhaiskasvatusjohtajan mukaan havaittuihin puutteisiin on jo tulossa korjaava ratkaisu. Kierroksella Merttelän väistötilassa lautakunta totesi, että tiloissa on ongelmia melutasoissa. Akustiikka-asiantuntija onkin tilattu tekemään akustiikkasuunnitelma, jonka avulla äänitaso saadaan paremmaksi.

Lautakunta koki nykyisen väistötilan WC- tilojen riittävyyden mahdollisia parakkeja parempina. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta valtuuttaa kuitenkin esiopetuspaikan johdon seuraamaan kyseisten tilojen siisteyttä ja pyytämään niihin tarvittaessa lisäsiivousta. Lautakunta koki nykyisen eteistilan palvelevan käyttötarvetta ja hygieniaohjeita paremmin kuin naulakkoratkaisut. Henkilökohtaisissa lokeroissa lapsen tavaroiden säilyttäminen on hygieenisempää ja esim. loiseläintartuntojen saaminen epätodennäköisempää kuin seinänaulakkomallissa. Lautakunta tutustui myös palotarkastajan ja terveystarkastajan lausuntoihin, joissa tila todettiin moitteettomaksi. 

Lautakunta tiedosti, että henkilökunnan jaksamiseen väistötilatilanteessa tulee kiinnittää erityistä huomiota. Lautakunta antaa täyden tuen varhaiskasvatusjohtajalle ja päiväkodin johtajalle, että he tukisivat henkilöstöä erityisen paljon haastavassa väistötila-ajassa.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta on ollut mukana alusta asti suunnittelemassa väistötilaratkaisuja. Lautakunnan mielipide on ollut, että Merttelään saadaan väistötila-ajaksi pedagogisesti toimiva tila, jossa on huomioitu myös talousnäkökulmat.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta pahoittelee omalta osaltaan perheille koituvaa haittaa väistötila- ajasta. Väistötilasta pyritään tekemään olosuhteisiin nähden mahdollisimman toimiva ja pedagoginen tila sekä aikuisille että lapsille. Väistötilaratkaisun ansiosta on Ruskon kuntaan mahdollisuus rakentaa uusi, moderni ja toimiva päiväkotiyksikkö, joka palvelee kunnan lapsiperheitä vielä useiden vuosikymmenien ajan.

Kaikkia esille nostettuja huolia ja epäkohtia seurataan sekä ongelmien noustessa esiin lautakunta reagoi niihin päätöksenteolla, tarkoituksen mukaisella tavalla. Jatkossa jokaisessa lautakunnan kokouksessa seurataan Merttelän tilannetta.