Kunnanhallitus, kokous 22.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 98 Kansallisen veteraanipäivän vietto 27.4.2024

RUSDno-2024-195

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Vaasan kaupunki järjestää vuoden 2024 kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan 27.4. Mustasaaressa Botniahallissa. Vaasan pääjuhlan teemana on "Veteraanien perintö turvataan - yhdessä onnistumme - Veteranernasarv bevaras - tillsammans lyckas vi".

Päivän keskeisenä tavoitteena on veteraanien perinnön siirtäminen seuraaville sukupolville. Tämä tavoite toivotaan tuotavan esille eri yhteyksissä päivän viettoa valmisteltaessa. Kansallisen veteraanipäivän, pääjuhlan ja paikallisten tilaisuuksien näkyminen televisiossa sekä muissa medioissa tulisi varmistaa aktiivisella yhteydenpidolla eri toimijoihin. Järjestettävillä tilaisuuksilla ja kaikella näihin liittyvillä näkyvyydellä osoitetaan kunnioitusta viime sotiemme veteraaneille, sotien sukupolvelle ja heidän läheisilleen.

Veteraanijärjestöjen aloitteesta valtioneuvosto nimesi vuonna 1986 huhtikuun 27. päivän Kansalliseksi veteraanipäiväksi ja yleiseksi liputuspäiväksi. Ensimmäistä veteraanipäivän pääjuhlaa vietettiin vuonna 1987 Lahdessa. Kansallisen veteraanipäivän syvällistä ymmärtämisä osoittaa eri paikkakunnilla järjestettyjen tilaisuuksien ja niiden osanottajien lukumäärät. Vuonna 2023 Kansallista veteraanipäivää vietettiin lukuisissa maamme kunnissa ja kouluissa. Paikallisia veteraanijuhlia järjestettiin ympäri Suomea ja niihin osallistui tuhansia ihmisiä.

Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen päätoimikunta on antanut suosituksen veteraanipäivän huomioimisesta. Suosituksessa todetaan, että kunnat ovat pääsääntöisesti vastanneet Kansallisen veteraanipäivän paikallisista järjestelyistä. Eräissä kunnissa vastuu on ollut seurakunnilla sekä osin myös maanpuolustus- ja kansalaisjärjestöillä. Useissa kunnissa päivän vietto on saanut vakiintuneet muodot. Näitä voidaan kehittää huomispäivän tarpeita vastaavaksi. Paikalliset olosuhteet määrittävät järjestelyjen yksityiskohdat. Pääjuhlan seuraamisen mahdollisuus suorana tv-lähetyksenä tulisi huomioida hoitokodeissa, palvelutaloissa ja vastaavissa. 

Useat kunnat ovat toivoneet nuorten osallistuvan runsaslukuisesti päivän eri tilaisuuksiin. Ottamalla nuoret mukaan jo suunnitteluvaiheessa, saadaan myös heidän näkemyksensä ja toiveensa toteutettua. Nuorille voidaan järjestää omia erillisiä päivän henkeen sopivia tilaisuuksia ja he voivat esittää tervehdyksensä veteraaneille esimerkiksi videolla. Eräissä kunnissa nuoret osallistuvat lipunnosto- ja seppeleenlaskutilaisuuteen asettamalla kynttilän tai ruusun sankarivainajien haudoille.

Kouluja ja oppilaitoksia kannustetaan huomioimaan kansallinen veteraanipäivä opetuksessaan. Kouluissa voidaan päivän aikana pitää teema-aiheisia oppitunteja, näyttelyitä, juhlatilaisuuksia ja toiminnallisia tapahtumia sekä katsoa teemaan liittyviä elokuvia. Veteraanijärjestöjen edustajat tulevat mielellään kouluihin puhujiksi tai haastateltaviksi, ja heiltä voi pyytää videotervehdyksiä. Lisätietoa on saatavana linkistä https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/kansallinen-veteraanipaiva-274-ideoita-kouluyhteistyohon.

Osana veteraanipäivän viettoa on ollut Ruskon ja Vahdon Veteraanikivillä tapahtunut kukkatervehdys.Lisäksi on ollut varsinainen juhlatilaisuus vuorovuosin Ruskotalolla ja Vahdon seurakuntatalolla. Vuonna 2023 juhlatilaisuus pidettiin Ruskotalolla. Tilaisuuksien järjestelyistä huolehtii perinnetoimikunta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää saattaa kansallisen veteraanipäivän valtakunnallisen päätoimikunnan suosituksen perusopetuksen ja hyvinvointipalvelujen tietoon.

Kunnanhallitus toteaa, että veteraanipäivän järjestelyistä vastaa perinnetoimikunta ja varsinainen juhlatilaisuus pidetään Vahdon seurakuntatalolla.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.