Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Vastine aloitteeseen päiväkotilasten Merttelän väistötilan olosuhteiden tarkastelemiseksi

RUSDno-2024-355

Valmistelija

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Perustelut

Ruskon demareiden valtuustoryhmä on tehnyt valtuustoaloitteen 29.4.2024 valtuuston kokouksessa "Päiväkotilasten Merttelän väistötilan olosuhteiden tarkastelemiseksi". Kunnanhallitus 6.5.2025 päätti lähettää valtuustoaloitteen opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan ja teknisen lautakunnan valmisteltavaksi.

Valtuustoryhmä ehdottaa aloitteenaan, että

  1. Sisäilman laadun turvaamiseksi edellytettyjen korjausten onnistuminen todennetaan asumisterveysasiantuntijapätevyystasoisilla tarvittavilla tutkimuksilla viipymättä.
  2. Melukuormitusta vähentäviin toimiin ryhdytään viipymättä.
  3. Tilanteesta ja tehtävistä toimista tiedotetaan proaktiivisesti, ajantasaisesti ja aiempaa tarkemmin. Tiedotusta parannetaan viipymättä.
  4. Kuntoutuksen ja varhaiskasvatuksen onnistumista seurataan ja niiden totutuminen varmistetaan.
  5. Kaikki saadut palautteet kirjataan ja niiden perusteella ryhdytään toimiin. 

Tekninen toimi on jo ryhtynyt toimenpiteisiin tehtyjen korjausten onnistumisen varmistamiseksi. Raportin valmistumista odotetaan lähipäivinä. Samoin tekninen on ryhtynyt melukuormitusta vähentävien toimien suunnitteluun ja käytännön toteutussuunnitelma saadaan lähipäivinä. Perheitä on tiedotettu että odotetaan raporttien ym. valmistumista. Heti kun saadaan uutta tietoa se jaetaan myös perheille. 

Varhaiskasvatuksen toteutumista seurataan jatkuvasti erilaisten arviointien kautta. Varhaiskasvatusjohtaja, yhdessä päiväkodin johtajan kanssa, seuraa omalta osaltaan varhaiskasvatuksen toteutumista Merttelässä. Samoin ryhmien henkilökunta arvioi toimintaa jatkuvasti. Merttelässä toteutuu lain ja varhaiskasvatussuunnitelman mukainen toiminta. Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee jokaisessa kokouksessaan Merttelän tilannetta myös pedagogiikan totutumisen kannalta.

Palautteet on suurimmaksi osaksi tullut kirjallisina, ja kaikkiin palautteisiin on vastattu. Suullisesti tulleita palautteita ei ole kirjattu ja usein suullinen palaute on tullut samoilta henkilösiltä jotka ovat antaneet palautetta myös kirjallisena. Asiakastyytyväisyyskysely on toteutettu toukokuussa 2024. 

Myös Merttelän henkilökunta on tehnyt listauksen heidän mielestään tarvittavista korjauksista ja lisäyksistä. Lista toimitettiin yt-ryhmässä sovitun mukaisesti kunnanhallituksen käsiteltäväksi 3.6.2024 kokoukseen. Kunnanhallitus lähetti listan opetus- ja varhaiskasvatuslautakuntaan käsiteltäväksi. 

Tässä henkilökunnan laatima lista toiveena olevista tarpeista:

  • Parakki kuivauskaapeille. Tarvitaan kaksi kuivauskaappia lisää, jotta joka ryhmällä on käytössä kaksi kaappia (ei löydy paikkaa sisältä)
  • Parakki palavereja, suunnitteluaikaa ym. varten. Tila on rajallinen , eikä rauhallista työskentelytilaa löydy sisältä
  • Kaappi siistijöille tavaroiden säilytykseen (tai paljeovi siistijän pukutilaan, jossa alue varattu siivoustarvikkeita varten)
  • Lavuaarit "pukuhuoneisiin" vanhojen juomapisteiden tilalle. Mielellään sellaiset, joihin saadaan lämmin vesi, mutta jos ei onnistu niin kylmä vesi ok
  • Lisäaikaa siistijöille / siivousta
  • Sokkelit lasten lokeroihin (osassa ei ole, jolloin pohja on suoraan lattiassa kiinni)
  • Ilmalämpöpumput

Ehdotus

Esittelijä

  • Maarit Ketola, Varhaiskasvatusjohtaja, maarit.ketola@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee vastineen tietoonsa saatetuksi ja päättää lähettää sen edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi.

Lisäksi opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta keskustelee henkilökunnan ehdotuksista ja tekee päätökset mahdollisista hankinnoista. 

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsi vastineen tietoonsa saatetuksi ja päätti lähettää sen edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle tiedoksi.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta näkee tärkeänä henkilöstön näkemysten huomioimisen. Lautakunta toivoo tarkempia selvityksiä parakkien ja lavuaarien sekä suorista että välillisistä kustannuksia, sekä teknisen toimen arvion muutosten toteuttamisen mahdollisuuksista. Kaappi / ovi siivousvälineille on jo työn alla ja viilennykseen tarvittavat tuulettimet on hankittu. 

Esteellisyys

  • Leena Morlin-Kokkola