Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta, kokous 17.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Vastine valtuustoaloitteeseen koskien työryhmän perustamista seurakunnan ja perusopetuksen yhteistyötä

RUSDno-2024-346

Valmistelija

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon valtuuston kokouksessa 27.5.2024 esitettiin Ruskon kokoomuksen valtuustoaloite koskien työryhmän perustamista seurakunnan ja perusopetuksen yhteistyötä varten.
Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 3.6.2024 lähettää aloitteen opetus-​ ja varhaiskasvatuslautakunnan valmisteltavaksi.

Perusopetus kuuluu kaikille. Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää muusta toiminnasta erillään ja niille pitää tarjota vaihtoehtoista toimintaa. Tämän lisäksi kouluvuoteen kuuluu perinteisiä, kaikille yhteisiä juhlia, joihin saa sisältyä joitakin uskontoon viittaavia elementtejä, jotka ovat suomalaiseen kulttuuriin liittyviä traditioita. Lisää asiasta: Opetushallitus päivitti ohjeensa katsomuskasvatuksesta, katsomusaineiden opetuksesta, uskonnollisista tilaisuuksista ja yhteisistä juhlista | Opetushallitus (oph.fi)

Koulun aamunavaus ei ole lähtökohtaisesti uskonnollinen tilaisuus. Perusopetusasetuksen 6§ mukaan päivän työ aloitetaan lyhyellä päivänavauksella. Tässä yhteydessä seurakunta on vieraillut kuukausittain pitämässä yhteistä päivän-/aamunavaushetkeä. Kaikissa Ruskon kouluissa järjestetään aina uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistumattomille vaihtoehtoinen päivänavauksen.

Koulun kevätjuhla ja siihen liittyvä Suvivirsi ovat kansallinen traditio, joihin osallistuminen kuuluu kaikille oppilaille. Kaikissa Ruskon koulujen kevätjuhlissa on aina laulettu Suvivirsi yhteislauluna. Yhteislaulu onnistuu, koska on säestys ja sanat heijastettuna valkokankaalle.

Jatkossa koulussa joudutaan miettimään koulun ja seurakunnan tekemän yhteistyön määrä uudelleen. OPH:n uudistuneet ohjeet opastavat tarjoamaan kaikille oppilaille mahdollisuuden aidosti valita, osallistuvatko esim. joulukirkkoon vai eivät. Joulukirkko ei siis voi olla suoraan osa koulun toimintaa joulukirkkopäivän muodossa, koska tällöin kaikkien maailmankatsomuksellisten ryhmien tasa-arvoisuus ei toteudu.

Seurakunnan tarkoituksena on tukea alueensa kouluja kasvatustyössä. Koulussa sitoudutaan toimimaan perusopetusta säätelevän lainsäädännön ja Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti. Koulun toiminnasta vastaava rehtori huolehtii siitä. Toimivaltaan kuuluu määritellä koulussa toteutettavien tilaisuuksien sisältöä ja laatua. Tähän väliin eivät muut kunnan toimijat voi osallistua kuin keskustelun kautta etukäteen. Hyvän toimintavan mukaisesti tällöinkin olisi hyvä asioida suoraan rehtorin kanssa.
Somepostaukset aiheuttavat epäluottamusta koulun ja kotien sekä päättäjien ja viranhaltijoiden välille. Perusopetus ei voi toimia niiden perusteella.
Postauksen nähneet joutuvat pohtimaan, kuka asiassa on oikeassa ja mikä on asian todenperäisyys.

Ruskon kaikkien koulujen edustajat ovat jo usean vuoden ajan kokoontuneet yhteiseen suunnittelupalaveriin seurakunnan edustajien kanssa Ruskon seurakuntatalolle syyskuun ensimmäisellä viikolla.
Tulevan lukuvuoden päivä on jo sovittuna (5.9.2024).
Seurakuntaa ovat edustaneet seurakuntapastori, nuorisotyöntekijä ja kanttori.
Jokaisesta koulusta on edustaja tässä tilaisuudessa ja hän on musiikkivastaava, rehtori, vararehtori tai joku muu koulun opettajista.
Palaverissa sovitaan aina koko lukuvuoden kirkkopäivät, päivänavauksien ajankohdat kouluittain, tilaisuuksissa laulettavat virret. Lisäksi sovitaan virsikirjojen luovuttamisesta, kymppisynttäreiden järjestämisestä, 2. luokkalaisten kyselytunnista kirkkoherralle sekä ekaluokkalaisten tutustumisesta kirkkoon. Myös srk:n työntekijöiden vierailuista eri luokka-asteille on mahdollista sopia. Yläkoulussa seurakunnan edustaja käy 8. luokan oppitunneilla kertomassa rippikoulusta ja siihen ilmoittautumisesta.

Kyse on koulun operatiivisesta toiminnasta, jota koulu toteuttaa yhteistyössä seurakunnan kanssa.
Erillistä työryhmän perustamista seurakuntayhteistyöhön perusopetuksen johtavat viranhaltijat eivät näe aiheelliseksi.
Lautakunnan edustajan läsnäolo kyseisessä suunnittelupalaverissa on mahdollinen (vrt. opetuksen julkisuus).
Perusopetus kuuluu kaikille ja OPH:n uudistuneet ohjeet opastavat tarjoamaan kaikille oppilaille mahdollisuuden aidosti valita ja siten kaikkia oppilaita kohdellaan tasavertaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kai Laitinen, Johtava rehtori, kai.laitinen@rusko.fi

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta merkitsee aloitteen vastineen tietoonsa saatetuksi sekä lähettää sen kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle tiedoksi.

 

 

 

Päätös

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen. 

Pöytäkirjan tarkastajien ollessa esteelliset tarkastamaan tätä pykälää, suoritettiin tarkastus kokouksessa.

Esteellisyys

  • Turo Vuorenhela, Anu Tuominen, Kaisa Tuurala