Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 127 Määräalan ostaminen Vähä-Äärlä -nimisestä tilasta ja lisämäärärahan myöntäminen

RUSDno-2024-322

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Ruskon kunnan ja Jorma Äärilän kanssa on käyty neuvotteluja n. 20.242 m2:n suuruisen määräalan kaupasta. Määräala rajautuu lännessä ja luoteessa Ketunluolan lainvoimaiseen asemakaavaan. Pohjoisessa se rajautuu suunnittelussa olevaan Ketunluolan asemakaavan laajennukseen ja muutokseen, jonka luonnos on nyt nähtävillä.

Maanomistajan kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta määräala on rajattu pellolla kulkevaan avo-ojaan, joka toimisi jatkossakin sekä pellon, että kaava-alueen hulevesien hallinnan osana. Ojaan tehtävä rajaus palvelee myös sitä, että loppuosa pellosta toimisi kaupan jälkeen viljelykäytössä.

Määräala mahdollistaa sen, että kulku lainvoimaiselta kaava-alueelta laajennukselle saadaan muodostettua liikenteen kannalta turvallisemmin ja toimivammin, kun Paasniitun alueelta tulevan Kuhilastien kääntö itään pystyttän toteuttamaan loivemmin. Ilman lisäaluetta pellon ja metsän rajaan muodostuisi n. 90 asteen käännös, jollaisen toteutuksesta ja käytännöstä ei ole kovin hyviä kokemuksia. Koko määräala voidaan yhdistää Ketunluolan laajennuksen kaavoitukseen sen ehdotusvaiheessa. Määräalaa koskeva kaavoituksen pohjakartta on jo tarkastettuna.

Ruskon kunnan strategian pohjalta hyväksytyssä elinvoimaohjelmassa todetaan mm. raakamaan hankinta hallitusti tulevaisuuden tarpeisiin.

Kauppahinnaksi on sovittu 74.896 euroa (=3,70 euroa/m2). Jorma Äärilä on hyväksynyt kaupan osaltaan.

Hankintaa varten tulee esittää valtuustolle lisämäärärahan myöntämistä maanhankintaan.

Esityslistan oheismateriaalina on kaupan kohdetta kuvaava kartta ja kauppakirjaluonnos.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto päättäisi ostaa Ruskon kunnalle Jorma Äärilältä n. 20.242 m2:n suuruisen määräralan Vähä-Äärlä -nimisestä tilasta (704-407-3-17). Kauppahinta on 74.896 euroa.

Samalla kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että valtuusto päättää myöntää maaomaisuuden hankintaan 74.900 euron suuruisen lisämäärärahan.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.