Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Ympäristönsuojelun yhteistyö

RUSDno-2024-249

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Perustelut

Mynämäen kunta on toiminut vuodesta 2019 alkaen järjestäjäkuntana ympäristönsuojelun asiantuntijapalvelujen tuottamisessa, palvelua on myyty yhteistoimintasopimuksen mukaisesti Maskun, Nousiaisten ja Ruskon kunnille. Sopimuksen mukaisia neuvotteluja on käyty kuntien kesken vuosittain ja toistuvasti on tuotu esiin ympäristönsuojelun resurssin riittämättömyys. Resurssien puute on ehkä vaikuttanut myös siihen, että ympäristönsuojelun viranhaltijoissa on ollut viime vuosina useita vaihdoksia.

Mynmäen tekninen lautakunta on päättänyt kokouksessaan 26.10.2022, että Mynämäki on valmis perustamaan kolmannen ympäristösihteerin viran. Seuraava neuvottelu pidettiin 15.6.2023 ja todettiin edelleen että kahden henkilön työpanos ei riitä sopimuksen mukaisten töiden hoitamiseen. Päädyttiin määräaikaisen ympäristösihteerin palkkaamiseen vuoden 2023 loppuun asti. Kaikki sopimuskunnat tulivat mukaan määräaikaisen työntekijän kustannuksiin. Neuvotteluja jatkettiin 28.8.2023. Neuvottelussa todettiin jälleen, että kaksi viranhaltijaa ei pysty hoitamaan neljän kunnan ympäristönsuojeluasioita. Mynämäen tekninen lautakunta päätti 13.12.2023 irtisanoa ympäristönsuojelun yhteistoimintasopimuksen ja aloittaa uudet sopimusneuvottelut Maskun, Nousiaisten ja Ruskon kuntien kanssa.

Yhteistyöneuvotteluja on käyty 22.1.2024, 27.2.2024 ja 19.3.2024. Neuvottelujen pohjalta on laadittu ehdotus yhteistoimintasopimukseksi. Sopimuksen maksuosuustaulukkoon on päivitetty asukasluvut ja suoritemäärät. Maksuosuuksien jako säilyy ennallaan; asukasosuus 80 % ja suoriteosuus 20 %. Suoriteosuutta seurataan 3 vuoden jaksoissa. Henkilöresurssi uudessa sopimuksessa on 3 htv ja lisäksi järjestäjäkunnan viranhaltija voi yhden kerran maksun määräytymiskaudella (3 vuotta) palkata viranhaltijapäätöksellä määräaikaisen lisäresurssin enintään 6 kk:n ajalle. Sopimus päivitetään aina maksunmääräytymiskauden vaihtuessa (3 vuoden välein).

Ruskon maksuosuus olisi sopimuksen mukaisen jaon perusteella 39 649,05 €, yhteistyöalueen kokonaiskustannusten ollessa 193 410,00 €. Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunnan vuoden 2024 talousarviossa varauduttiin jo kolmannen ympäristösihteerin aloittamisen 41 003,00 € kustannuksiin.

Mynämäen tekninen lautakunta päätti 24.4.2024 § 46, että yhteistyöalueen kunnilta pyydetään päätökset yhteistoimintaan osallistumisesta 21.6.2024 mennessä.

Pykälän liitteenä on Mynämäen teknisen lautakunnan päätösote (24.4.2024 § 46) ja uusi yhteistoimintasopimus.

Ehdotus

Esittelijä

Niko Paloposki, rakennustarkastaja, niko.paloposki@rusko.fi

Rakennus- ja ympäristölautakunta esittää kunnanhallitukselle, että Ruskon kunta osallistuu Mynämäen kunnan järjestämään ympäristönsuojelun yhteistoimintaan liitteenä olevan yhteistoimintasopimuksen mukaisesti.

Perusteluina lautakunta toteaa, että ilman sopimukseen liittymistä kunnan täytyisi perustaa oma ympäristösihteerin virka. Yleisesti lautakunta on ollut tyytyväinen nykyisen yhteistyön toimivuuteen sekä järjestelyyn ja uudella sopimuksella saataisiin jatkuvuutta palvelun järjestämiseen sekä ympäristönsuojelua koskevien lakien edellyttämien töiden tehokkaaseen hoitamiseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Perustelut

Esityslistan oheismateriaalina on Mynämäen teknisen lautakunnan päätösote (24.4.2024 § 46) ja uusi yhteistoimintasopimus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kari Lehtinen, Kunnanjohtaja, kari.lehtinen@rusko.fi

Kunnanhallitus päättää, että Ruskon kunta osallistuu Mynämäen kunnan järjestämään ympäristönsuojelun yhteistoimintaan esityslistan oheismateriaalina olevan yhteistoimintasopimuksen mukaisesti rakennus- ja ympäristölautakunnan esittämin perustein.  

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi päätösehdotuksen.