Perustelut
Hyvinvointialueuudistuksen jälkeen useat lasten ja nuorten hyvinvointia tukevat palvelut, kuten opiskeluhuollon palvelut, ovat siirtyneet hallinnollisesti kunnan järjestämisvastuulta hyvinvointialueelle. Muutoksesta on seurannut joitakin vaikutuksia yhteistyöhön ja työnjakoon.
Hyvinvointialue vastaa muiden sote-palvelujen ohella opiskeluhuoltopalvelujen, eli koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen, järjestämisestä alueellaan oppilaan tai opiskelijan kotipaikasta riippumatta. Koulutuksen järjestäjä eli käytännössä kunta ja hyvinvointialue vastaavat opiskeluhuollon toteuttamisesta yhteistyössä oppilaiden, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Opiskeluhuolto tulee järjestää niin, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus.
Kunnalla on siis edelleen lakisääteinen yhteisvastuu opiskeluhuollon organisoinnista ja mm. yhteisöllisen opiskeluhuollon järjestämisestä. Ruskolla on lisäksi käynnistynyt hankkeita, joilla on pyritty vahvistamaan erityisesti nuorten saamaa tukea mielenhyvinvoinnin haasteissa, mm. koulunuorisotyötä ja yhteisöllistä opiskeluhuoltoa kehittämällä. Hanketyö on lisännyt toimijoiden määrää koulujen arjessa.
Tässä tilanteessa Ruskolla on tunnistettu tarve selkiyttää ja sopia täsmällisemmin eri toimijoiden vastuista ja työnjaosta. Tilannetta parantamaan on käynnistetty kehittämisprosessi, jossa prosessikonsultaation keinoin pyritään saavuttamaan em. tavoitteita monialaisessa yhteistyössä.
Kehittämisprosessiin ovat osallistuneet tässä vaiheessa nuorisopalvelujen, perusopetuksen, Varhan opiskeluhuollon ja palveluohjauksen edustajat. Kokemukset ovat olleet lupaavia, ja ne ovat toimijoiden mukaan parantaneet arjen yhteistyön edellytyksiä ja selkiyttäneet työnjakoa. On todennäköisesti tarpeen jatkaa prosessia kevään jälkeen ja mahdollisesti laajentaa sitä koskemaan myös alakouluikäisten lasten ja alle kouluikäisten lasten palveluja ja toimijoiden yhteistyötä. Kehittämisprosessin kustannukset on pystytty kattamaan hyvinvointitoimialan käyttötaloudesta.
Hyvinvointijohtaja esittelee prosessin tavoitteita ja toimintaa kokouksessa.
Ehdotus
Esittelijä
-
Mikko Hulkkonen, Hyvinvointijohtaja, mikko.hulkkonen@rusko.fi
Hyvinvointilautakunta päättää merkitä esitellyn kehittämisprosessin tilanteen tietoonsa saatetuksi ja linjaa prosessin jatkosta.
Päätös
Päätettiin päätösehdotuksen mukaisesti.